km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
A végjátékban úszott el a továbbjutás a Falco számára a Bajnokok Ligájában

A végjátékban úszott el a továbbjutás a Falco számára a Bajnokok Ligájában

A szombathelyiek nagyot harcoltak, a harmadik negyed végén még vezettek, de az ezt követő orosz triplaeső után nem volt visszaút, és a Novgorod jutott tovább.

 

KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT  5. FORDULÓ

NYIZSNYIJ NOVGOROD - FALCO-VULCANO ENERGIA KC 73-68 (17-10, 21-19, 10-20, 25-19)

Novgorod: Strebkov 7/3, Baburin 3/3, Komolov 21/12, Gankevich 2, Petrasek 13/9. Cserék: Sheperd 13/6, Platonov -, Chadov 2, Toropov -, Gavrilovic 12/3

Vezetőedző: Zoran Lukic

Falco: Váradi 11, Perl 11, Benke 7/3, Bruinsma 9/6, Keller 11/3. Cserék: Anderson 9/3, Barac 4, Lake 6

Vezetőedző: Gasper Okorn

 

Sorsdöntő mérkőzés várt a Bajnokok Ligájában a Falcóra kedden délután Novgorodban. Gasper Okorn együttese az előző fordulóban nagyon magabiztosan győzte le a Lublin csapatát, ezzel pedig biztossá vált a forgatókönyv: amelyik csapat nyer, az lesz ott a legjobb tizenhat mezőnyében. Jó hír volt a szombathelyiek számára, hogy a több mérkőzést is kihagyó Kyan Anderson ezúttal már ott volt a csapattal, és pályára is tudott lépni.

 

Gyors Váradi-dupla adta meg a mérkőzés alaphangját, a házigazda viszont gyorsan fordítani tudott, és két és fél perc elteltével 5-2-re vezetett. A sárga-feketék szeme előtt egyértelműen a továbbjutás lebegett, ennek szellemében kosárlabdáztak, Keller és Perl révén pedig 5-6-nál már náluk volt az előny. Mindkét együttes játékán érezhető volt némi görcsösség, ezáltal hibák is akadtak szép számmal. A negyed feléhez érkezve 9-6-ra meglépett az orosz együttes, de Váradi könnyű kosarának köszönhetően tapadt riválisára a Falco. A hazaiak újabb kosara után a visszatérő Anderson is megszerezte első pontjait, majd Strebkov állította vissza a három pontot differenciát, 13-10 volt ekkor az állás. Gavrilovicnak köszönhetően tovább hízott az orosz előny, Gasper Okorn pedig időt is kért. A Falco megtorpant, a Novgorod pedig egy újabb duplának köszönhetően 17-10-re vezetett az első felvonás végén. 

 

Barac kosarával kezdte meg a felzárkózást a szombathelyi csapat, de Gavrilovic büntetője után villámgyorsan nyolc pont lett a különbség. A folytatásban Lake is dobhatott kettőt ebből a fajtából, egyiknél sem hibázott. Ami eddig nem igazán sikerült az oroszoknak, az ezúttal igen, zsinórban két hármasuk is behullott, így nem tudott közelebb zárkózni Gasper Okorn együttese. Egy viszonylag hosszabb pontcsend után mindkét csapat triplával jelentkezett, tíz pont volt ekkor a két csapat között. Keller után Bruinsma is kintről volt eredményes vendégoldalon, a Falco mindent elkövetett, hogy ne szakadjon le, és akár egyenlítsen még a szünet előtt. Ennek az esélye Gavrilovic hármasa után jelentősen csökkent, de a vasiak ennek ellenére is rendületlenül mentek előre. A nagyszünetre 38-29-es orosz vezetéssel mentek a csapatok. 

 

Csaknem másfél percig kellett várni a harmadik játékrész első kosarára, amit a sárga-feketék jegyeztek. A Falco védekezése láthatóan összeállt, a Novgorod hosszú percekig képtelen volt kosarat szerezni. Benke triplája nagyon kellett a szombathelyieknek, Komolové viszont már kevésbé. Perl ziccerének köszönhetően egy kosárra zárkózott a Falco, 43-40-nél pedig az oroszok mestere rendelte magához övéit, akik sokkal döcögősebb játékot mutattak, mint az első félidőben. Shepherd és Barac büntetői után 44-42-t mutatott az eredményjelző. Orosz oldalon kimaradt a kosár, szombathelyi oldalon viszont nem, Anderson hármasával hosszú idő után a Falcónál volt az előny, 44-45-re- vezettek a sárga-feketék. A folytatásban hosszas videózás következett, majd Shepherd két büntetője. Hol a Falco, hol a Nyizsnyij vezetett, a záró etap előtt Anderson utolsó másodpercben dobott büntetőivel 48-49-cel a vasiaknál volt az előny. 

 

Semmiképpen sem szeretett volna lemondani a továbbjutásról a Novgorod, ennek Baburin és Petrasek is tripla formájában adott hangot. Komolov is felzárkózott társaihoz, a Novgorod 9-0-val indította az utolsó tíz percet. Több, mint három és fél perc után a Falco is megszerezte első pontjait a negyedben, de az oroszok továbbra is ellenálhatatlanul dobtak kintről, és tizenötnél jártak már. Ezekben a pillanatokban Keller tartotta a lelket a Falcóban, Váradi pedig büntetőből faragott a hátrányból, 65-57 volt ekkor az állás. Gasper Okorn időkérése után hiába köszönt be ismét Keller, a szombathelyiek nem tudták kihasználni a lehetőségeiket, hogy igazán nyílttá tegyék a mérkőzést. A Novgorod pedig büntetett, Komolov nagyon élt, az oroszok 70-60-ra vezettek szűk két perccel a vége előtt. Benke és Anderson ugyan mindent megpróbált, Váradi labdát szerzett, Bruinsma hármassal faragott a hátrányból, a bírók azonban sportszerűtlen faultot fújtak az utolsó másodpercekben, ez pedig megpecsételte a Falco sorsát. Az oroszok végül 73-68-ra megnyerték a találkozót, így ők várhatják a sorsolást a legjobb nyolc közé kerülésért. 

 

A Falco óriásit küzdött, de a fontos pillanatokban vétett hibák ezúttal nem fértek bele, a Novgorod pedig a negyedik negyed elején szórt tripláival a maga javára fordította a találkozót.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.