km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
A Vasivíz 207 önkormányzat tulajdona

A Vasivíz 207 önkormányzat tulajdona

A víziközmű-szolgáltatás önkormányzati kézből állami kézbe adásának lehetősége érdekében fogadott el változtatásokat a Parlament törvényalkotási bizottsága május végén. Eszerint mentesülnének az önkormányzatok az ellátási kötelezettségük alól, ha a víziközművagyont önkéntesen és ingyenesen átruházzák az állam számára. Az állami vízközműveket pedig holdingba szervezik. A Nemzeti Vízművek Zrt.-t 10 millió forintos alaptőkével már decemberben megalapították.

 

A módosítás szerint a víziközműelemeket kizárólag az államnak adhatnák át az önkormányzatok, ahogy a vagyonelemek mellett a társaság részesedését is. Ehhez azonban a jelenlegi tulajdonosok teljes egyetértése szükséges.


Megkérdeztük a Vasivíz ZRt. vezérigazgatóját, Krenner Róbertet, miként érintheti ez a javaslat a megye víziközmű szolgáltatóját.


– A Magyarországon működő 42 víziközmű szolgáltatóból öt állami tulajdonú cégként állami vagyont üzemeltetnek. A többi 37 viszont az önkormányzatok tulajdonában álló közművagyont kezeli. A Vasivíz ZRt. is ilyen. 207 település és a magyar állam a társaságunk tulajdonosa. A 2013-ban befagyasztott árak, azaz az akkor bevezetett rezsicsökkentés nehéz helyzetbe hozta a szolgáltatókat. Természetesen sok minden befolyásolja ezt, mindenkinél mások a sajátosságok és a lehetőségek. Más-más technológia szükséges a víztisztításhoz, eltérő hosszúságúak a vezetékek. Vannak jobb és kevésbé jó adottságú vízművek. Emellett az sem mindegy, hogy a rezsicsökkentés bevezetésekor mekkora tartalékok voltak a díjakban, milyen hatékonysággal működik az adott társaság. A törvényjavaslat arra teremti meg a lehetőséget, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak ne kelljen a zsebükbe nyúlni, ha a szolgáltató a kötelező alaptevékenységet csak veszteséggel tudja ellátni. Ha állami tulajdonba kerül a vagyon és a cég, akkor könnyebbé válhat a hiánypótlás.


– A mi esetünkben nehezen tudnám elképzelni, sőt, szinte lehetetlennek tartom az állami tulajdonba kerülést. A vagyon átadásához egyhangú döntés kell, az adott víziközműrendszeren több ellátásért felelős önkormányzat is tulajdonnal rendelkezik. A vízvezetékek, csatornahálózatok, tisztító telepek különböző arányban mind a települések tulajdonában vannak. A cégünknek 207 önkormányzat közösen a tulajdonosa. Tehát egyszerre kellene az önkormányzati vagyont, az azt működtető eszközöket, illetve a cégünkben lévő önkormányzati tulajdonú részesedést is átadni az államnak. Én úgy gondolom, elég nehezen valósítható meg mindez a közeljövőben. Más a helyzet ott, ahol egy települést egy szolgáltató lát el. Például a Fővárosi Vízműveknek, akit nem azért említek, mert rossz helyzetben lenne, hanem mert egy önkormányzat a tulajdonosa, ott ezek a jogszabály adta lehetőségek esetleg könnyebben mennek végbe, mint ilyen cégeknél, mint mi is vagyunk.


– A Vasivíz ZRt. esetében arról is be tudok számolni, hogy az alaptevékenység okozta esetleges veszteségeket a másodlagos tevékenységeink nyereségével jelentős mértékben tudtuk eddig, és tudjuk jelenleg is pótolni, így tudunk talpon maradni. Építünk, bővítünk, rekonstrukciókat végzünk. Például a laboratóriumunk a környékbeli vízművek, fürdők számára is végez vizsgálatokat. Vízvezeték- és szennyvízhálózatokat építünk, gépészeti, villamosszereléseket végzünk, amelyek nagyrészt a víziközművekhez kapcsolódnak. Mivel rengeteg állami forrás van az ilyen jellegű bővítésekre, ezekből alvállalkozóként tudunk nyereséget termelni, és ebből tudjuk kompenzálni a veszteségeinket, amiket az alaptevékenység díjainak befagyasztása okozott.

 

Elutasított kereset


Május végén elutasította a Fővárosi Törvényszék a Vasivíz ZRt. felülvizsgálati kérelmét, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavalyi határozatával szemben indított. Ebben másfél milliós bírság megfizetésére és arra kötelezte a szolgáltatót a MEKH, hogy olyan vezérigazgatót válasszanak, aki rendelkezik a víziközmű-szolgáltatásban szerzett legalább ötéves szakmai tapasztalattal. Ahogy az ismert, Molnár Miklós vezérigazgatónak nem volt ilyen gyakorlata (mint kiderült, több vízközmű-cégnél ez a helyzet, hiányzott a szakirányú gyakorlat a vezetőnél), a cég tulajdonosi közgyűlése ezért visszahívta őt posztjáról, a MEKH határozata ellen pedig keresetet nyújtott be.  A társaság igazgatótanácsának elnöke, Dr. Ipkovich György tájékoztatta lapunkat a fejleményekről. 


– Molnár Miklós igazgatói kinevezésével kapcsolatban terjesztettünk elő keresetet, amit a hatályos jogszabályok alapján a Fővárosi Törvényszék elutasított, mert a MEKH intézkedéseit tartja jogszerűnek. A mostani divattal ellentétben elfogadjuk a bíróság ítéletét, és tudomásul vesszük. Annál is inkább, miután az ítélettel szemben fellebbezésnek már helye nincs. A cég így pervesztesként viseli a 150 ezer forintos per- és a 30 ezer forintos illetékköltséget.


A MEKH tavaly május 25-én hozott határozata azt tartalmazza, a cégnek egymillió-ötszázezer forint büntetést kell fizetnie, mivel a Vasivíz ZRt. vezetőjének szakmai tapasztalata nem felel meg a vonatkozó jogszabályi követelményeknek. Az összeget 30 napon belül át kell utalni a hivatalnak. A MEKH ezenfelül kötelezi arra is a szolgáltatót, hogy 90 napon belül gondoskodjon a jogszerű állapot helyreállításáról.

Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.