km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Gajdos Zsuzsanna élővé teszi a hagyományt

Gajdos Zsuzsanna élővé teszi a hagyományt

Tíz éve foglalkozik komolyabban írókázással, a fortélyokat szinte teljesen egyedül tanulta. Férjével öt éve települtek át Kárpátaljáról, tevékenységével azóta Szombathelyt gazdagítja. Tavaly megkapta a népművészet ifjú mestere címet, a Magyar Néprajzi Társaság idei Tradíció Pályázatán kiváló minősítést kapott szülőföldje húsvéti szokásait bemutató dolgozata. Gajdos Zsuzsanna élővé teszi a hagyományt, s mindig szívesen beszél szenvedélyéről, a tojásdíszítésről.

 

Kis asztalka áll a nappaliban, rajta lámpa, gyertya, íróka és egy tálca kifújt tojás, előre megrajzolt nyolcas osztással – ez az a hely, ahol a csodák születnek. Körben mindenütt rajzok, képek, minták, csupa ötlet. Gajdos Zsuzsanna minden nap leül ide egy kicsit, és dolgozik. A gyertya lángján melegszik az íróka rézcsőre, olvad a viasz, és gyors mozdulatokkal, sercegve alakulnak a kacskaringós minták.


– Munkácsról származom. Az ottani cserkészmozgalomban húsvét táján mindig szerveztek kézműves foglalkozásokat, és én vállaltam, hogy elkezdek írókázni, és megtanítom a gyerekeknek. Egy magazinban olvastam el az alapokat, aztán irodalmat kerestem hozzá, bújtam az internetet, és nagyon megtetszett. Ez nagyjából tíz éve történt, és a tojásdíszítés azóta nagy szerelmemmé vált – idézi fel Zsuzsi a kezdeteket. Már nemcsak húsvétkor tojásozik, hanem az év 365 napján. Sok tájegység mintakincsét tanulmányozza és használja Erdélytől Muravidéken át a Bácskáig. Mostanában a különösen gazdag mintázatú ukrán hucul tojásokkal próbálkozik, egy-egy darab több órán át készül.


– Ez egy varázslat. Ha az ember leül, és elkezdni csinálni, teljesen belefeledkezik. Nagyon szeretem, és egyszerűen nem tudok nem tojásozni. A legcsodálatosabb, hogy alkotok, és megszületik a kezem alatt egy apró, törékeny csoda. Hogy emellett a hagyományt is éltetjük, az egy plusz – vallja Zsuzsi. Miközben beszél, fürgén jár a keze, gyimesi virágmintát rajzol éppen. Az írókázott tojás piros festékbe kerül, és miután a viaszt leolvasztja, kirajzolódnak a tökéletes, finom vonalak, az ősi motívumok. Az aprólékos, kreatív munkával töltött órák jelentik számára a megnyugvást. Egyfajta meditatív állapot ez. Mint mondja, írókázni csak nyugodt lélekkel lehet, ha zaklatottan lát neki, sosem sikerül. 


– A tojásfestés az egyik legkönnyebben művelhető néphagyomány, hiszen mindenki ismeri. Húsvét környékén mozgalmasabb az élet, bemutatókra, vásárokra, kézműves foglalkozásokra járok. A gyerekek különösen fogékonyak, magával ragadja őket ez a tevékenység, ahogy melegítik a viaszt a láng fölött, ahogy kézbe veszik az írókát, ami számukra nem megszokott eszköz. A leghiperaktívabb gyerek is képes órákig foglalkozni vele. Ha megtanulják és megszeretik, később sem hagyják veszni, így élhet tovább ez a szép hagyomány – fogalmaz Zsuzsi.


A Magyar Néprajzi Társaság VIII. Tradíció Pályázatán kiváló minősítést kapott Húsvéti népszokások a kárpátaljai Csonkapapiban című dolgozata. Édesanyja szülőfalujában kutatta a tojásdíszítés hagyományait. 


– Bár Szombathelyen élek, a szívem a hazámhoz húz. Szeretném, ha minél többen megismernék a kárpátaljai tojásfestési tradíciókat. Azon a vidéken olyasmivel dolgoztak, díszítettek, ami a kezük ügyébe került. Jellemző a hagymahéjas festés, a szép növényi lenyomatok, míg errefelé inkább a geometrikus minták gyakoriak – foglalja össze Zsuzsi. Családja biztosítja számára a nyugodt hátteret a munkához, gyűjtik neki a kifújt tyúktojásokat – kerül is gyakran tojásos étel az asztalra. Hálás a kollégái támogatásáért is, hiszen főállása mellett hódol szenvedélyének.


Minden alkalmat kihasznál, hogy megjelenjen munkáival a nagyközönség előtt. Idén lett volna a Tojásdíszítők Egyesületével kiállítása Budapesten, és egy saját tárlata a Berzsenyi Könyvtárban, ezek sajnos elmaradtak, illetve halasztódnak. De addig is folyamatosan készíti a szebbnél szebb hímes tojásokat.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.
Szombattól várhatók a legforgalmasabb napok az üzletekben
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
Villámok, viharos szél és jégeső is jöhet