km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
A tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag oltóanyagot kap az uniótól a dél-afrikai mutáció miatt

A tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag oltóanyagot kap az uniótól a dél-afrikai mutáció miatt

A koronavírus dél-afrikai mutációja által különösen sújtott tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag többlet oltóanyagot kap az Európai Uniótól - jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán.

 

A kancellár elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt jelenleg a dél-afrikai mutáció jelenti, mely szinte kizárólag a tiroli Schwaz kerületben jelent meg nagy számban, és vált a kerület ezzel nemcsak Ausztriában, hanem Európában is gócponttá. Hozzátette, a tartomány az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy egyfelől az adott területen belül, másfelől kontroll alatt tartsák az agresszívebb vírusmutációt. A kancellár úgy fogalmazott: maga sem hitte, hogy a meghozott intézkedésekkel és a tesztelés kiterjesztésével nem csupán kordában tartani, de csökkenteni is sikerül a dél-afrikai mutáció jelenlétét. Az adatok szerint 200-ról 100 alá tudták szorítani az aktív esetek számát Tirolban.


Bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottsággal való egyeztetések következtében Tirol 100 ezer adag többlet oltóanyagot kap a Biontech/Pfizer vakcinából. Egyúttal hazai és nemzetközi szakemberek részvételével átfogó kutatás indul Schwaz körzetben, hogy nyomon kísérjék mennyire hatásos a Biontech/Pfizer oltóanyaga a dél-afrikai, illetve a mindenkori mutációk ellen. Ezt ugyanis eddig csak klinikai vizsgálatok igazolták.


Kurz köszönetét fejezte ki Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének, aki előmozdította, és lehetővé tette Ausztria számára, hogy egyrészt többletoltóanyagot kaphasson, másrészt elindulhasson ez az Európa számára is jelentőséggel bíró átfogó kutatás a vakcina hatékonyságáról a dél-afrikai, illetve egyéb vírusmutációk ellen.


Günther Platter tiroli tartományfőnök rendkívülinek nevezte a lehetőséget, hogy a többlet oltóanyaggal a kerület teljes populációját soron kívül olthatják, és a lakosság együttműködését kérte. A védekezés három fő elemeként a tesztelést, a következetes kontaktkutatást és az oltást nevezte meg. Célként pedig a vírusmutáció teljes visszaszorítását, illetve a kiutazási korlátozások mielőbbi feloldását.


Tirolban február 12-e óta van érvényben, hogy csak az hagyhatja el a tartományt, aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik. Különösen érvényes ez a vírusmutáció által sújtott Schwaz kerületre, és annak egyes településeire.


Eközben Németország szerdán bejelentette, hogy március 17-éig meghosszabbítja a vírusmutációs területté nyilvánított Tirollal és Csehországgal szemben február közepe óta érvényben lévő beutazási korlátozásokat. Ennek értelmében továbbra is csak német állampolgárok, Németországban állandó lakhellyel rendelkezők, az áruforgalomban résztvevők, illetve azok ingázók léphetnek be az országba, akik úgynevezett "rendszerszintű" munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot, A belépés feltétele minden esetben egy negatív koronavírus teszt.


Ausztriában az elmúlt 24 órában 2553 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 465 322 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1415, az intenzív kezelésre szorulók 313-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 20 beteg halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8625-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 435 669. (MTI)

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.
Elítélték a román férfit, aki meg akart erőszakolni egy fiatal lányt 
Első fokon négy év fegyházbüntetésre ítélt a bíróság egy román állampolgárságú férfit, aki egy újbudai lakásban meg akart erőszakolni egy 15 éves lányt - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.