km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag oltóanyagot kap az uniótól a dél-afrikai mutáció miatt

A tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag oltóanyagot kap az uniótól a dél-afrikai mutáció miatt

A koronavírus dél-afrikai mutációja által különösen sújtott tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag többlet oltóanyagot kap az Európai Uniótól - jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán.

 

A kancellár elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt jelenleg a dél-afrikai mutáció jelenti, mely szinte kizárólag a tiroli Schwaz kerületben jelent meg nagy számban, és vált a kerület ezzel nemcsak Ausztriában, hanem Európában is gócponttá. Hozzátette, a tartomány az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy egyfelől az adott területen belül, másfelől kontroll alatt tartsák az agresszívebb vírusmutációt. A kancellár úgy fogalmazott: maga sem hitte, hogy a meghozott intézkedésekkel és a tesztelés kiterjesztésével nem csupán kordában tartani, de csökkenteni is sikerül a dél-afrikai mutáció jelenlétét. Az adatok szerint 200-ról 100 alá tudták szorítani az aktív esetek számát Tirolban.


Bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottsággal való egyeztetések következtében Tirol 100 ezer adag többlet oltóanyagot kap a Biontech/Pfizer vakcinából. Egyúttal hazai és nemzetközi szakemberek részvételével átfogó kutatás indul Schwaz körzetben, hogy nyomon kísérjék mennyire hatásos a Biontech/Pfizer oltóanyaga a dél-afrikai, illetve a mindenkori mutációk ellen. Ezt ugyanis eddig csak klinikai vizsgálatok igazolták.


Kurz köszönetét fejezte ki Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének, aki előmozdította, és lehetővé tette Ausztria számára, hogy egyrészt többletoltóanyagot kaphasson, másrészt elindulhasson ez az Európa számára is jelentőséggel bíró átfogó kutatás a vakcina hatékonyságáról a dél-afrikai, illetve egyéb vírusmutációk ellen.


Günther Platter tiroli tartományfőnök rendkívülinek nevezte a lehetőséget, hogy a többlet oltóanyaggal a kerület teljes populációját soron kívül olthatják, és a lakosság együttműködését kérte. A védekezés három fő elemeként a tesztelést, a következetes kontaktkutatást és az oltást nevezte meg. Célként pedig a vírusmutáció teljes visszaszorítását, illetve a kiutazási korlátozások mielőbbi feloldását.


Tirolban február 12-e óta van érvényben, hogy csak az hagyhatja el a tartományt, aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik. Különösen érvényes ez a vírusmutáció által sújtott Schwaz kerületre, és annak egyes településeire.


Eközben Németország szerdán bejelentette, hogy március 17-éig meghosszabbítja a vírusmutációs területté nyilvánított Tirollal és Csehországgal szemben február közepe óta érvényben lévő beutazási korlátozásokat. Ennek értelmében továbbra is csak német állampolgárok, Németországban állandó lakhellyel rendelkezők, az áruforgalomban résztvevők, illetve azok ingázók léphetnek be az országba, akik úgynevezett "rendszerszintű" munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot, A belépés feltétele minden esetben egy negatív koronavírus teszt.


Ausztriában az elmúlt 24 órában 2553 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 465 322 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1415, az intenzív kezelésre szorulók 313-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 20 beteg halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8625-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 435 669. (MTI)

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.