km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
A tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag oltóanyagot kap az uniótól a dél-afrikai mutáció miatt

A tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag oltóanyagot kap az uniótól a dél-afrikai mutáció miatt

A koronavírus dél-afrikai mutációja által különösen sújtott tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag többlet oltóanyagot kap az Európai Uniótól - jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán.

 

A kancellár elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt jelenleg a dél-afrikai mutáció jelenti, mely szinte kizárólag a tiroli Schwaz kerületben jelent meg nagy számban, és vált a kerület ezzel nemcsak Ausztriában, hanem Európában is gócponttá. Hozzátette, a tartomány az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy egyfelől az adott területen belül, másfelől kontroll alatt tartsák az agresszívebb vírusmutációt. A kancellár úgy fogalmazott: maga sem hitte, hogy a meghozott intézkedésekkel és a tesztelés kiterjesztésével nem csupán kordában tartani, de csökkenteni is sikerül a dél-afrikai mutáció jelenlétét. Az adatok szerint 200-ról 100 alá tudták szorítani az aktív esetek számát Tirolban.


Bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottsággal való egyeztetések következtében Tirol 100 ezer adag többlet oltóanyagot kap a Biontech/Pfizer vakcinából. Egyúttal hazai és nemzetközi szakemberek részvételével átfogó kutatás indul Schwaz körzetben, hogy nyomon kísérjék mennyire hatásos a Biontech/Pfizer oltóanyaga a dél-afrikai, illetve a mindenkori mutációk ellen. Ezt ugyanis eddig csak klinikai vizsgálatok igazolták.


Kurz köszönetét fejezte ki Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének, aki előmozdította, és lehetővé tette Ausztria számára, hogy egyrészt többletoltóanyagot kaphasson, másrészt elindulhasson ez az Európa számára is jelentőséggel bíró átfogó kutatás a vakcina hatékonyságáról a dél-afrikai, illetve egyéb vírusmutációk ellen.


Günther Platter tiroli tartományfőnök rendkívülinek nevezte a lehetőséget, hogy a többlet oltóanyaggal a kerület teljes populációját soron kívül olthatják, és a lakosság együttműködését kérte. A védekezés három fő elemeként a tesztelést, a következetes kontaktkutatást és az oltást nevezte meg. Célként pedig a vírusmutáció teljes visszaszorítását, illetve a kiutazási korlátozások mielőbbi feloldását.


Tirolban február 12-e óta van érvényben, hogy csak az hagyhatja el a tartományt, aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik. Különösen érvényes ez a vírusmutáció által sújtott Schwaz kerületre, és annak egyes településeire.


Eközben Németország szerdán bejelentette, hogy március 17-éig meghosszabbítja a vírusmutációs területté nyilvánított Tirollal és Csehországgal szemben február közepe óta érvényben lévő beutazási korlátozásokat. Ennek értelmében továbbra is csak német állampolgárok, Németországban állandó lakhellyel rendelkezők, az áruforgalomban résztvevők, illetve azok ingázók léphetnek be az országba, akik úgynevezett "rendszerszintű" munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot, A belépés feltétele minden esetben egy negatív koronavírus teszt.


Ausztriában az elmúlt 24 órában 2553 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 465 322 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1415, az intenzív kezelésre szorulók 313-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 20 beteg halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8625-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 435 669. (MTI)

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.