km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
A tél titkai a Berzsenyi könyvtárban

A tél titkai a Berzsenyi könyvtárban

Téli képek és még néhány apróság címmel kiállítás nyílt Torjay Valter festőművész képeiből múlt hét kedden a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A tárlat a vírushelyzet miatt egy évet tolódott. A festményválogatás február 5-ig látható.

 

Havas erdei ösvény, fehér falusi háztetők és hófedte tájak – a hideg évszak szépségeit mutatja be Torjay Valter Téli képek és még néhány apróság című tárlata, ami a könyvtár földszinti előadótermében nyílt meg. A művek a fikció és a realitás határán egyensúlyoznak. A kiállítást egy évvel korábbra tervezték, de a vírushelyzet miatt – mint sok más kulturális program – ez is tolódott. A művészt a mostanában tapasztalható enyhe telek inspirálták.


– Nekem kisgyerekkorom óta a tél a kedvenc évszakom, valószínűleg a karácsony miatt, mert minden gyerek szeret karácsonyi ajándékot kapni, és hát a szüleink nagyon széppé tudták tenni a karácsonyt. Egyébként is kedvelem, mert van benne valami titokzatos, én pedig szeretem a titokzatos dolgokat – mondta Torjay Valter festőművész.


A művész háromféle munkamódszert alkalmaz: az itt és most megfestése, a fotómodell vagy skicc alapján készült alkotások, valamint a fejből készült művek. Utóbbiak főként érzeteket, hangulatokat tükröznek. A téli tájképek mellett a művész portrét és életképet is válogatott a kiállítására. Egyiknek-másiknak már új tulajdonosa is van.


A megnyitót óriási érdeklődés kísérte, egy gombostűt sem lehetett leejteni: Mátyás Gyöngyi fuvolán, Vajda János gitáron játszott. A tárlatot Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató ajánlotta a látogatók figyelmébe. A festő maga pedig megnyitó beszédében elmondta, fontos számára, hogy képei a néző fantáziájával alkossanak kerek egészet. 

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.