km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A tél titkai a Berzsenyi könyvtárban

A tél titkai a Berzsenyi könyvtárban

Téli képek és még néhány apróság címmel kiállítás nyílt Torjay Valter festőművész képeiből múlt hét kedden a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A tárlat a vírushelyzet miatt egy évet tolódott. A festményválogatás február 5-ig látható.

 

Havas erdei ösvény, fehér falusi háztetők és hófedte tájak – a hideg évszak szépségeit mutatja be Torjay Valter Téli képek és még néhány apróság című tárlata, ami a könyvtár földszinti előadótermében nyílt meg. A művek a fikció és a realitás határán egyensúlyoznak. A kiállítást egy évvel korábbra tervezték, de a vírushelyzet miatt – mint sok más kulturális program – ez is tolódott. A művészt a mostanában tapasztalható enyhe telek inspirálták.


– Nekem kisgyerekkorom óta a tél a kedvenc évszakom, valószínűleg a karácsony miatt, mert minden gyerek szeret karácsonyi ajándékot kapni, és hát a szüleink nagyon széppé tudták tenni a karácsonyt. Egyébként is kedvelem, mert van benne valami titokzatos, én pedig szeretem a titokzatos dolgokat – mondta Torjay Valter festőművész.


A művész háromféle munkamódszert alkalmaz: az itt és most megfestése, a fotómodell vagy skicc alapján készült alkotások, valamint a fejből készült művek. Utóbbiak főként érzeteket, hangulatokat tükröznek. A téli tájképek mellett a művész portrét és életképet is válogatott a kiállítására. Egyiknek-másiknak már új tulajdonosa is van.


A megnyitót óriási érdeklődés kísérte, egy gombostűt sem lehetett leejteni: Mátyás Gyöngyi fuvolán, Vajda János gitáron játszott. A tárlatot Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató ajánlotta a látogatók figyelmébe. A festő maga pedig megnyitó beszédében elmondta, fontos számára, hogy képei a néző fantáziájával alkossanak kerek egészet. 

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.