km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
A tél titkai a Berzsenyi könyvtárban

A tél titkai a Berzsenyi könyvtárban

Téli képek és még néhány apróság címmel kiállítás nyílt Torjay Valter festőművész képeiből múlt hét kedden a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A tárlat a vírushelyzet miatt egy évet tolódott. A festményválogatás február 5-ig látható.

 

Havas erdei ösvény, fehér falusi háztetők és hófedte tájak – a hideg évszak szépségeit mutatja be Torjay Valter Téli képek és még néhány apróság című tárlata, ami a könyvtár földszinti előadótermében nyílt meg. A művek a fikció és a realitás határán egyensúlyoznak. A kiállítást egy évvel korábbra tervezték, de a vírushelyzet miatt – mint sok más kulturális program – ez is tolódott. A művészt a mostanában tapasztalható enyhe telek inspirálták.


– Nekem kisgyerekkorom óta a tél a kedvenc évszakom, valószínűleg a karácsony miatt, mert minden gyerek szeret karácsonyi ajándékot kapni, és hát a szüleink nagyon széppé tudták tenni a karácsonyt. Egyébként is kedvelem, mert van benne valami titokzatos, én pedig szeretem a titokzatos dolgokat – mondta Torjay Valter festőművész.


A művész háromféle munkamódszert alkalmaz: az itt és most megfestése, a fotómodell vagy skicc alapján készült alkotások, valamint a fejből készült művek. Utóbbiak főként érzeteket, hangulatokat tükröznek. A téli tájképek mellett a művész portrét és életképet is válogatott a kiállítására. Egyiknek-másiknak már új tulajdonosa is van.


A megnyitót óriási érdeklődés kísérte, egy gombostűt sem lehetett leejteni: Mátyás Gyöngyi fuvolán, Vajda János gitáron játszott. A tárlatot Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató ajánlotta a látogatók figyelmébe. A festő maga pedig megnyitó beszédében elmondta, fontos számára, hogy képei a néző fantáziájával alkossanak kerek egészet. 

 

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Joskar-Ola Napok 2022: koncertek, gyermekprogramok, bemutatók a hétvégén
Pénteken kezdődött a Joskar-Ola Napok programsorozata koncertekkel, bemutatókkal, vidámparkkal és gasztrotérrel. 
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén