km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
A tavasz jegyében készültek az idei virágkompozíciók

A tavasz jegyében készültek az idei virágkompozíciók

Április 8-án kezdődött a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a XXXIII. Savaria Floriadae Fiatal Virágkötők Versenye és IX. Savaria Parcum Fiatal Park- és Kertépítők Versenye. Mindkét megmérettetés EuroSkills 2023 előválogató versenynek számít. Két év kihagyás után nagy lelkesedéssel vágtak bele az ország különböző pontjairól érkezett csapatok a munkába. Az alkotások kötelező témája ezúttal a tavasz. Az eredményhirdetést szombaton tartották.

 

Hodvogner Csaba, a Herman Ottó Technikum intézményvezetője elmondta, összesen 28 versenyző jött el az ország különböző iskoláiból, közöttük voltak virágkötők és parképítők is. A virágkötők esetében a színpompás tavaszt tűzték ki célul, ennek nyomán készültek a virágcsokrok, a különböző virágszőnyegek és a tavaszi asztaldíszek.


Ezzel párhuzamosan zajlott az ifjú parképítők versenye, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Parcum az iskola udvarán.


Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének az elnöke hozzátette, ez egy nagyon összetett terület, egyszerre több szakmát is átölel, mert a földmunkával kezdenek, alapkitűzéssel, utána alépítményt építenek, majdnem mélyépítők lesznek. Alapokat kell csinálni, majd a vízzel dolgozni, kerti csapot építeni, burkolni, támfalat építeni, egy kis famunka is van benne. A legvégén jön a növénybeültetés és a gyepszőnyeg. 


Április 9-én kiállították a verseny pályaműveit az iskola tornatermében, ahol délelőtt ünnepélyes díjkiosztót rendeztek. Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Németh Ákos tanácsnok is. Minden résztvevő ajándékcsomagot kapott, helyezéstől függetlenül. A verseny lebonyolítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és az EMMI támogatta.

 

 

Fotó: Bonhyádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.