km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
Tánc világnapja a műfajok igazi kavalkádjával

Tánc világnapja a műfajok igazi kavalkádjával

13 egyesület mutatkozott be szombaton az AGORA tánc világnapi rendezvényén a Csónakázó-tó szigeten. A balettől a hip-hopon át a néptáncig többféle stílussal lehetett találkozni. A pandémia két éve alatt online térbe költözött a program, most végre élőben, közönség előtt léphettek színpadra a táncosok. Több százan voltak kíváncsiak a produkciókra.

 

1982 óta április 29., Jean-Georges Noverre francia balettművész születésnapja a tánc világnapja. Szombathelyen 2003 óta ünneplik táncos programmal ezt a napot. Rengeteg érdeklődő gyűlt össze az új helyszínen, a Csónakázó-tó szigetén. Tóth Kálmán, az Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a tánc a művészet és a sport határterülete.


"Én nagyon örülök annak, hogy Szombathely a tánc fővárosa a mai napig is. Olyan versenyekkel rendelkezünk, amivel más nem ebben az országban, és büszke vagyok, hogy ebben a városban dolgozhatok önökkel együtt. Ami utánam jön, az a kavalkád meg fogja mutatni, hogy milyen sokszínű Szombathelyen a tánc, ezt onnan is tudom, most zárultak le az egyesületi pályázatok, és nagyon sok táncos pályázatot kaptunk, és mindegyiket támogattuk is" – tette hozzá.


13 egyesület mutatkozott be, műfajok igazi kavalkádjával. A Szombathelyen 2001 óta működő Westdance a hip-hopot képviseli. Egy 8-9 perces produkción több hónapon át dolgoznak. Az a fontos, hogy a fiataloknak legyen egy jó hobbija, amit szívesen űznek, és ami az egészségük megőrzését is szolgálja.


A Savaria TSE táncosai latin koktéllal készültek az alkalomra. A járvány miatt két évig nélkülözni kellett a személyes találkozást, online felületen ünnepeltek. Most azonban újra megtarthatták a rendezvényt - ennek a táncosok és a közönség is nagyon örült.


Kiss Andrea, az AGORA közművelődési igazgatója kiemelte, hogy legalább 6-8 féle táncformával találkozhattunk, benne a balettől egészen a néptáncig, nagyon-nagyon sokrétű programot sikerült összeállítani. Két éve nem volt tánc világnapja, és az embereknek nagyon fontos, hogy ezt élőben is láthassák, ne csak videón.


Az Anette Balett növendékei másfél hónapon át készültek a tánc világnapi fellépésre, a Hattyúk tavát adták elő. Az egyes korosztályokat külön-külön tanította be a koreográfus, majd együtt is próbáltak, hogy összeálljon a produkció.


Modern tánc, rock and roll, klasszikus társastáncok, keleti stílusú hastánc és néptánc is szerepelt a programban.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!