km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
A Szombathelyi Szépítő Egyesület ajándéka Mindenszentek idején (olvasói levél)

A Szombathelyi Szépítő Egyesület ajándéka Mindenszentek idején (olvasói levél)

Tóth Lászlóné Fehér Andrea a Szombathelyi Szépítő Egyesület segítségével kutatta és újíthatta fel felmenőinek síremlékét a Szent Márton temetőben. Az alábbiakban az ő levelét közöljük.

           Tisztelt Olvasó!

Azért ragadtam tollat, hogy ezúton mondjak köszönetet a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek, Bődi Lívia elnökasszonynak. Segítőkész önzetlen munkájukkal  a Szent Márton temetőben felkutatták, pártfogásba vették és pályázati lehetőségekkel élve felújították dédanyám, özv. Schott Ottóné Botfy Viktória és testvére, Botfy Janka közös síremlékét. A sírhelyen elhelyezték az emlékezés virágait, és mécsest gyújtottak.

A történet nagyon régen kezdődött.

Évtizedekkel kell visszaforgatnom az idő kerekét ahhoz az emlékhez, amikor gyermekkoromban özv. Bezenyei Ferencné Rozmán Irén nénivel ellátogattunk a Szent Márton temetőbe.

„A dédi sírja már nincs meg, bombatalálat érte, de nézd, itt nyugszik testvére, Janka néni.”
Ezt a mondatot örökre megjegyeztem.

Aztán az emlékek lassan elhalványultak, s bár tanulmányaim során ismét visszatértem Szombathelyre, a sírhelyet már nem találtam.
Évtizedek múlva hobbim lett a családkutatás.
Nagymamám, Gréte Schott életének írása közben gondolatban gyakran visszatértem e szép városba.
Nemcsak a Botfy testvérek éltek itt, de itt kötöttek házasságot nagyszüleim/Rozmán /Rimányi/ Gyula és említett nagymamám, és ez lett szülővárosa édesanyámnak is.
Természetesen eszembe jutottak Irén néni szavai, a temető és a sírhely.
Vajon létezik-e még Janka néni sírja? 

Sok évvel ezelőtt egy kedves barátnőmmel ismét ellátogattunk a temetőbe, de nem leltük a sírhelyet.

A véletlen hozhatta vagy elhunyt szeretteim segítő keze, de tudomásomra jutott, hogy létezik Szombathelyen egy Szépítő Egyesület, mely talán tud nekem segíteni?
Így kerültem kapcsolatba Bődi Líviával, aki 2019-ben örömmel értesített  a sírhely létezéséről.
Levélváltások során elküldtem a temetésen készült fotók másolatát, újságcikket és Janka néni élettörténetét, aki 1887- ben született Sopronban, majd a Bécsi Művészeti Akadémia zongora szakát elvégezve, néhány év múlva Szombathelyre került a zeneiskolába. Itt oktatott 1917-től egészen haláláig. 1932-ben hunyt el fiatalon.

Dédanyám, Botfy Viktória nevét testvére síremléke őrzi.

Hiszem, hogy a sírhely megtalálása, állagmegóvása szeretett felmenőim ajándéka, melyet a Szombathelyi Szépítő Egyesület nyújtott át nekem Mindenszentek idején. 

Hálásan köszönöm!
További eredményes munkát, jó egészséget, Boldog újesztendőt kívánok az egyesület tagjainak magam és egész családom nevében!

Üdvözlettel: Tóth Lászlóné Fehér Andrea 

Botfy Janka nővérének özv.Schott Ottóné született Botfy Viktóriának dédunokája.

Tapolca, 2022. december.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Harmadszor mérhették össze tudásukat a gyerekek a Városi Diák- és Szabadidősport Napon
Harmadszor rendezték meg a Városi Diák- és Szabadidősport Napot a Fő téren. Futóversenyen mérhették össze gyorsaságukat, ügyességüket az óvodások, általános- és középiskolások, valamint a Szombathelyi Sportiskola jóvoltából különböző sportágakkal is megismerkedhettek testközelből.
56. alkalommal rendezik meg hétvégén a Savaria Nemzetközi Táncversenyt
A Savaria Nemzetközi Táncverseny kezdete 1966-ra nyúlik vissza, mely a világjárvány éveitől eltekintve folyamatosan, immár 56. alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Művelődési és Sportházban. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi TáncSport Szövetség és a táncsport szakemberei és táncosai körében is.
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét