km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
A segítés városa: gázártámogatást vezet be a szombathelyi önkormányzat, bővítik a gyógyszertámogatást

A segítés városa: gázártámogatást vezet be a szombathelyi önkormányzat, bővítik a gyógyszertámogatást

Két munkacsoport felállításáról döntött a polgármester: gazdaság-, illetve és megélhetésvédelmi csoport dolgozza ki azokat a javaslatokat, amelyek segítségével megőrizhető lesz a város működőképessége, továbbá nagyobb segítséget nyújtanak a polgároknak is. Dr. Nemény András bejelentette, hogy gázár-támogatásra tesz javaslatot: kibővítik a gyógyszertámogatásra jogosultak körét, az összeget is emelik.

Minderről a polgármester csütörtök esti videójában beszélt.

 

 

A bejelentés szövege:

 

Augusztus 11-e van. Sokan még a szabadságukat töltik, és bizony mindenkire rá is fér a pihenés ezután a nagyon nehéz év után, de már most látszik, hogy nagyon nehéz lesz az ősz is, és bizony időben fel kell készülni rá, legalábbis nekünk itt az önkormányzatnál mindenképpen.

Azt látjuk, hogy az infláció miatt már most mindannyian megérezzük, hogy hónap végén nem tudjuk megvenni ugyanazokat az élelmiszereket sem, amiket korábban meg tudtunk tenni.

És ősztől az energiaáraknak a növekedése miatt, különösen az átlagfogyasztás felettieknek, nagyon nehéz helyzete lesz.

Olyan emberek fognak nehéz helyzetbe kerülni, akik még soha nem vettek igénybe semmilyen szociális ellátórendszeri segítséget. Erkölcsi kötelességünk segíteni nekik.

De segíteni jól kell, hiszen a közös pénzünket használjuk. Két fontos célt tűztünk ki. Az egyik, hogy a város működőképességének a fenntartását folyamatosan biztosítsuk.

Az elsődleges felelősségünk itt az önkormányzatnál magának az önkormányzatnak és az önkormányzati cégeknek, intézményeknek a működése, az ott dolgozó mintegy 2800 ember munkahelyének a megtartása, és persze az energiaszámláknak a kifizetése.

Nem lesz könnyű feladat ez sem a következő időszakban.

De talán, ami ennél sokkal fontosabb, hogy a megélhetési válságba került embereknek tudjunk segíteni, és ahogyan mondtam, jól segíteni.

Két munkacsoport felállításáról döntöttem, egy gazdaságvédelmi munkacsoportról, amelynek tagjai a legnagyobb cégeinknek a vezetői, valamint a gazdasági szakemberek, akik a területtel foglalkoznak.

A másik munkacsoport pedig egy megélhetésvédelmi munkacsoport, ahol a szociális szektornak az önkormányzati és nem önkormányzati szereplői a tagok.

Be kell bizonyítanunk újra együtt, hogy Szombathely a segítés városa, nem csak szavakban, és hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik a legnagyobb segítségre szorulnak most.

Úgy látjuk, hogy a nagy alapterületű, nagy belmagasságú, korszerűtlen lakóingatlanokban lakó, zömében idősek azok a veszélyeztetettek, akiknek segíteni kell.

Ez a munkacsoport ez egy döntés-előkészítő munkacsoport lesz, amely kidolgozza a javaslatot, és végül a közgyűlés elé terjesztve azt, a közgyűlés fog majd dönteni.

Sokan nem tudják, hogy az önkormányzat milyen támogatási formákat biztosít a szombathelyieknek.

Lehetőség van igénybe venni gyógyszertámogatást, temetési támogatást, fűtési támogatást, átmeneti támogatást, krízistámogatást, adósságkezelési szolgáltatást, bérleti díjtámogatást, lakbértámogatást.

Ezen felül a tavalyi évben 225 család részére biztosítottunk tűzifát.

Összességében körülbelül 2500 család részére tudunk egy évben támogatásokat biztosítani.

Azonban azt látjuk, hogy ez most nem lesz elég. És ezért javaslatot fogok tenni egy új támogatási forma bevezetésére, ez a gázártámogatás.

Látjuk, hogy az átlagfogyasztás felett nagyon komoly összegeket kell fizetni mindenkinek, és ebben szeretnénk egyfajta segítséget nyújtani azoknak, akik igazán rászorulnak.

Körülbelül egyharmadnyi támogatást szeretnénk adni, ami az átlagfogyasztás felett lesz.

És azt is látjuk, hogy ez sem elég, mert a magas infláció miatt bizony nagyon sokan, lehet, hogy a választásra kényszerülnek, hogy a hónap végén kenyeret vagy gyógyszert vegyenek.

Javasolni fogom, hogy a gyógyszertámogatás kibővüljön, hogy többen tudják igénybe venni, és hogy magasabb összegben tudják igénybe venni.

Tisztelt szombathelyiek, nagyon nehéz idők jönnek, pártpolitikán felülemelkedve együtt kell megoldanunk ezt.

Ezért nagyon örülök neki, hogy a hívásomat elfogadták a kormánypárti képviselők, és ők is részt fognak venni ezekben a munkacsoportokban.

Számunkra a legnagyobb értéket a szombathelyiek adják. Azt akarom, hogy együtt vigyázzunk ezekre az értékekre.

Meg is fogjuk tenni. Éljen Szombathely!

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.