km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
A Savaria Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertje: az igazgató és a dirigens fia közösen muzsikált 

A Savaria Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertje: az igazgató és a dirigens fia közösen muzsikált 

A maga nemében szenzáció, ha egy szimfonikus zenekar igazgatójának és vezető dirigensének a fia együtt lép fel a „csapattal”. A Savaria Szimfonikus Zenekar (SSZZ) karácsonyi koncertjén ez történt. De nem „csak” ettől volt családiasan bensőséges az ünnepi hangverseny az Agora – Művelődési és Sportházban szerdán (december 21-én) este.  

Csaknem teltház volt a Savaria Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertjén (Savaria bérlet 3.). A fogékony közönséget nem igazán zavarta, hogy (energia-mizéria ide vagy oda) a Sportházban hallhatja-láthatja kedvenc együttesét.  
Miután ráhangolódásként elhangzott Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) A varázsfuvolájának a nyitánya, Kiss Barna, a szimfonikusok igazgatója üdvözölte a publikumot, s szívet melengető feladatának tett eleget. Elköszönt kolléganőjétől, Szakályné Szalai Mária fuvolaművésztől, szólamvezetőtől, aki harmincöt(!) „szimfonikus-esztendő” után vonul nyugállományba. 


Hatalmas taps fogadta a művésznőt, aki tizenkét évesen kezdte zenei tanulmányait a kőszegi Budaker Gusztáv Zeneiskolában. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább Németh Pálnál. A győri Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fuvola szakán végzett, mestere Varga Júlia volt. 1982-től tanított – mi mást, mint fuvolát – a kőszegi „Budakerben”. A szimfonikusoknak és az Esterházy Quintettnek 1987 óta a tagja. Példaértékű munkamorálját, hozzáállását emelte ki az igazgató, hangsúlyozta, hogy Sz. Szalai Máriára mindig lehetett számítani emberként, művészként. Az év zenekari művésze díjat is kiérdemelte. 


Fölcsendült Mozart Esz-dúr versenyműve két zongorára – Kiss Barna igazgató fiának, Kiss Mártonnak és a vezető karmester, Vajda Gergely fiának, Vajda Vincének a közreműködésével. Eleinte akár növendékek vizsgakoncertjének is föl lehetett volna fogni a páros debütálását, ám egyszer csak történt valami, amiért érdemes koncertre járni (télvíz s vírusok/baktériumok kergetőzése idején is). A sportház légterébe és a lelkünkbe angyal villant be. Bár nem időzött sokáig, mégis: ez adta meg a „csikó-duó” közös muzsikálásának aranyfedezetét. Miközben a zenekar odaadóan körbeölelte őket s átkarolt bennünket az angyali mozarti kísérő-muzsikával. A közös ráadásukat Vajda Vince a jelen lévő – a kerek születésnapját a napokban ünneplő – édesanyjának ajánlotta. S mintha már nem is csak egyetlenegy angyal suhant volna át…                


Ottorino Respighitől (1879-1936) – akit a világ a zenei impresszionizmus jeles alakjaként ismer – két kompozíció inspirált ünnepi merengése. Különösen a második, az 1930-ból való karácsonyi himnusz árasztott Jézus-váró hangulatot felénk-belénk. Bódi Zsófia (szoprán), Molnár Anna (mezzo), Bartos Barna (tenor), valamint a VoiceStation kórus (művészeti vezetőjük Pejtsik Panka) a szimfonikusokkal, a bekapcsolódó Kiss Mártonnal, Vajda Vincével együtt reményekkel teli, boldogságos pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget. Vajda Gergely vezető karmester odaadása, derűje, intelligenciája, sugárzó közösség-teremtő energiája ezúttal is lenyűgözte az ünneplő publikumot. 


Szenkovits Péter                 
Fotó: Savaria Szimfonikus Zenekar  
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Felborult egy személyautó Celldömölk és Mesteri között - mentőhelikopter érkezett
Celldömölk és Mesteri között történt a baleset. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.