km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
A reménytelenségben is ott a remény: a holokauszt emlékezete az Irokéz Galériában

A reménytelenségben is ott a remény: a holokauszt emlékezete az Irokéz Galériában

Július 4. a szombathelyi zsidóság elhurcolásának emléknapja. Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. július 4-én kezdődött el 3115 zsidó honfitársunk elhurcolása a vasi megyeszékhelyről.

 E borzalmas, máig felfoghatatlan tragédia kapcsán nyílt kiállítás pénteken Megtörtént – a holokauszt emlékezete a képzőművészetben címmel az Irokéz Galériában (a Szombathelyi Képtár épületében). Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő, Ország Lili, Szász Endre festményei – amelyek a Képtár gyűjteményéből most, az emlékezéskor bukkantak újra, nevezzük így: a fényre  – tekinthetők meg. 

A Szombathelyi Zsidó Hitközség, a Képtár és az Irokéz Galéria közös szervezésében megvalósult tárlat megnyitójának részvevőit Sugár Judit, a zsidó hitközség elnöke üdvözölte. Megköszönte azok fáradozását – köztük Tóth Csaba kurátornak, Munkácsy-díjas festőművésznek, Cebula Anna képtárigazgatónak és munkatársainak –, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a megrendítő és mégis lélekemelő kiállítás. 

Frölich Róbert országos főrabbi ünnepi köszöntőjében egyebek között ekként szólt: „A holokausztról a legjobban a képek beszélnek. Épp azért, mert nincsenek szavaink.” Szász Endre Auschwitz-sorozata kapcsán kifejtette: „Képei fekete-fehérek. Ugyanúgy, mint a vészkorszak. Nem volt átmenet. Áldozat volt, gyilkos volt. Zsidó és nem zsidó. Elpusztításra szánt alsóbbrendű ember és felsőbbrendűnek vélt elkövető. Ezt mutatja meg Szász Endre döbbenetes erővel. Képein világítanak az arcok a sötétben. Nekem ez azt mondja, hogy a művész azt üzeni, hogy a reménytelenségben is ott pislákol valami. Kis remény. Ami világít és élni akar. S amint a mellékelt ábra mutatja, ez sikerült, hiszen itt vagyunk.”  Végezetül így merengett: „Nagyon sokat fogok gondolkodni ezeken a képeken, kívánom, hogy önök is gondolkodjanak el rajtuk.”

Tóth Csaba kurátor nyitotta meg a tárlatot: „A tervszerű tömeges emberölés, a genocídium – amilyen a holokauszt is volt –, a személyes lelkiismereti mulasztások miatt, generációkon átöröklődő, kitörölhetetlen traumát váltanak ki az utódokban. A kiállítás ezt az átszármazó, tabusított lelki megrázkódtatást jeleníti meg, mutatja fel. Amikor a Szombathelyen és a vármegye egykori járásaiban élt zsidó honfitársaink életáldozatát emeli oltárra a képzőművészeti alkotások egyedülálló dramaturgiájával, a sorsszerűen a Képtár gyűjteményeibe került művekkel.” 

A tárlattal egyidőben nyílt meg Kardos Tamás fotóművész Memento című képkiállítása a Batthyány téren. A fotók nézése közben – hangosbemondón keresztül – hallhatjuk az elhurcolt szombathelyi zsidó honfitársaink nevét.

A Megtörtént című tárlat július 14-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 14-18 óráig.   


Szenkovits Péter

 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.