km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak

A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak

Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.

Csodás mikulásvirágok fogadták a betérőt a Haladás Sportkomplexum VIP-termébe lépve a hétvégi csoki-, gasztro- és kézműves napokon. Szombaton és vasárnap egyedi termékek, adventi koszorúk, csokoládék, karácsonyi díszek, ajándékok, ékszerek, szappanok, festmények, könyvjelzők, dekupázsok, lekvárok, szörpök, kerámiák várták a vásárolni vágyókat és a nézelődőket, akarva-akaratlanul a karácsonyra, az adventi várakozásra hangolva az embereket. A  41 stand mindegyikénél  egyedi és gyönyörű ajándékot találhattunk szeretteinknek, kollégáinknak vagy éppen a szomszéd néninek,bácsinak, aki egyedül lesz karácsonykor – ezt üzente a vásárra hangoló Facebook-poszt, s elmondhatjuk, be is tartotta ígéretét.

Az asztalok mögött maguk a gyártók, művészek, alkotók – kik a megyéből és a megyén túlról is érkeztek – várták az érdeklődőket, így megismerhettük a portékák mögött az embert, a történetét, ami igazán értékessé tette azt, amit kínáltak. A homoktövis-termékeket áruló hölgy például betegségből gyógyult ki a növény segítségével, és ebből az indítattásból kezdte immár saját maga alkotta finomságokkal népszerűsíteni azt, a tengervízárus Spanyolországban élt évekig, ott tanulta ki a mélytengervizes termékek elkészítését, s hozta Magyarországra őket, gyógyító hatásukat népszerűsítve. 

A Choco Mák & Design Shop hagyományosan évek óta rendez tavasszal és télen vásárt, a csokoládé-árusítás később egészítette ki a kézműves termékek vásárát. Mák Dóri, a program szervezője elmondta, szerencsére nem érződött a gazdasági válság az idei érdeklődésen, megint sok vendég volt, szerinte egyszerűen azért, mert az emberek tisztelik a kézműves alkotásokat: elkészítőjük a saját kezével alkotja meg a míves termékeket. Bizalmi kérdés is a vásárlás, mondja Dóri, valakitől a saját termékét vásárolni meg, amiben benne van a szeretete, olyan emberközeli élményt nyújt, amit egy gépsoron legyártott áru megvétele során nem élünk át.

A szervezés megkönnyítéséért egy zárt Facebook-csoportot működtet Dóri az árusok közösségének, itt lehetett jelentkezni a téli vásárra is – ahová egyébként idén már túljelentkezés volt. Sok a visszatérő résztvevő, de mindig vannak új színfoltjai is a vásároknak. Mák Dóri nemcsak, mint szervező, de mint a Choco Mák kézműves csokoládé megalkotója is jelen volt az eseményen, fia pedig az ő nevéhez fűződő Böbi'zzz & Mák gofrikat hozta el. Dóri mindig kísérletezik a csokoládéval: az idei karácsonyi újítás kínálatában a passiógyümölcsös bonbon, melyben a fekete tea és a fahéj, valamint a lime-os Tátratea ízei alkotnak mennyei harmóniát, mindez étcsokoládé burokkal megkoronázva. A narancsos-fahéjas-tátrateás csokoládé is újdonság: a kézműves, jó alapanyagokból készült csokoládé nem olcsó, de aki próbálta már, tudja, hogy egy kevés is élvezetet okoz, és olyan intenzív ízeket ad, amit nem érdemes kihagyni. 

Mák Dórinak ez a kezdeményezése sem nélkülözte – akárcsak a Divatbemutató Kicsit Másképp – a jótékonyságot: a vásár belépőjének megvételével – mely egy karácsonyi fotó elkészítését is tartalmazta – nemes ügyeket támogattak a vendégek: Erdélyi Rolikát a kezeléseiben, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt a versenyzők nevezésében és utaztatásában, illetve a Mák Dóri–DKM Alapítványt az integrált játszótér építésében. Mák Dóri a vásár végeztével már az új tervein dolgozik: jövő ősszel megint lesz Divatbemutató Kicsit Másképp és tavasszal vásár is, melyekre szintén várja a vendégeket, akik új élményekkel és a segítés örömével gazdagodhatnak.

TP

Fotó: Nagy Jácint    
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban
Döcögős kezdés, majd magabiztos Falco-győzelem az Atomerőmű ellen
A szombathelyieket felpaprikázta az elveszített első negyed, onnantól kezdve nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Az összecsapás 92-67-es eredménnyel zárult.
A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a Dunaferrt
Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt - jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.