km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Megemelik néhány intézményvezető fizetését

Megemelik néhány intézményvezető fizetését

A polgármesteri fizetésemelés és néhány szombathelyi kulturális intézmény és gazdasági társaság vezetőinek a fizetése is terítékre került a közgyűlésen.

 

Mint ismert, a megyei jogú városok polgármestereinek illetménye 997 ezerről havi 1,3 millió forintra emelkedett idén, ám az önkormányzatok ehhez nem kapnak központi forrást. A közgyűlési előterjesztés nem javasolja az illetmény növelését, vállalva azt, hogy a kormányhivatal ez ügyben eljárhat az önkormányzat ellen. Egyúttal törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy ne legyen kötelező az illetmény-emelés. Ha mégis meg kell lépni, dr. Nemény András jótékony célra fordítja a különbözetet. 


Megemelkedik néhány szombathelyi kulturális intézmény és gazdasági társaság vezetőinek a fizetése is. A kulturális területen dolgozók részére megállapított béremelés fedezetét március 1-jéig utalja el a minisztérium.


Az előterjesztés szerint a Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár igazgatójának illetménye 2022. január 1. napjától havi bruttó 752.880,- Ft-ra, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatójának munkabére havi bruttó 989.280,- Ft-ra emelkedett. A Mesebolt Bábszínház igazgatójának munkabére 2022. január 1. napjától havi bruttó 752.640,- Ft-ra, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójának munkabére pedig havi bruttó 754.800,- Ft-ra nőtt.


A két önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. és a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének személyi alapbére pedig a korábban megállapított havi bruttó 600.000 Ft-ról 2022. január 1. napjától havi bruttó 720.000,- Ft-ra emelkedett. 


Az előterjesztésben az áll, hogy tekintettel arra, hogy több ágazatban megtörtént a központi bérrendezés, a többi szombathelyi önkormányzati fenntartású intézmény és gazdasági társaság vezetőjének a fizetését is felülvizsgálják majd februárban.

 

Dr. Nemény András polgármester elmondta, ez egy kormányzati döntés, az emelést a városnak kell kigazdálkodnia. Nem tartja jó és tisztességes dolognak. Szerinte sok ember fizetését kellene megemelni az országban, például a szociális, az egészségügyi szférában vagy az oktatásban. Hozzátette, a polgármesteri fizetés megemelése nem aktuális. Megjegyezte, hogy az alpolgármesterek is hasonló véleményen vannak. Ha mégis kötelező lesz az emelés, jótékony célra fordítják a pluszpénzt. Azokat az önkormányzati feladatokat támogatnák, melyekre nem jut elegendő pénz. 


Hozzáfűzte, hogy az infláció és a béremelkedés miatt muszáj lekövetni a bérváltozásokat. Gondolkozni kell a béremelésen, mivel komoly bérfeszültségek lehetnek. Erről a következő közgyűléseken és a költségvetés megalkotásán kell még beszélniük. 


Az intézményvezetők bérét itt állapítják meg, ezeket a döntéseket meg kell hozniuk. 


A közgyűlés megszavazta a kulturális intézményvezetők illetményének az emelését, elfogadta, hogy a polgármester nem él a fizetésemeléssel. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.