km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
A meglepetések olimpiája

A meglepetések olimpiája

173 olimpikon, 23 sportág, 6 arany-, 7 ezüst-, és 7 bronzérem – ez a tokiói olimpia magyar mérlege, ami a 15. helyre repítette hazánkat a torna éremtáblázatán. Húsznál több dobogós helyezést legutóbb csak az 1996-os atlantai ötkarikás megmérettetésen sikerült elérnie a nemzeti delegációnak. Hogy elégedettek lehetünk-e, arról Vékássy Bálintot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárát kérdezte az Euroinfo.

– Húsz tokiói érem. Hogyan értékelik a magyar teljesítményt?

 

– Jól! Előzetesen 13 dobogós helyezést prognosztizáltunk, aztán erre élesben bőven rá tudtunk kontrázni. Összességében elmondható, hogy a magyar olimpiai csapat jól jött ki a koronavírus-helyzetből, hiszen a torna halasztása miatt nyert plusz egy év felkészülési és kvalifikációs időből a sportolóink több számban is előnyt tudtak kovácsolni. Már a kiutazás előtti hónapokban is látható volt, hogy magyar részről meglepetésolimpia vár ránk. Úgy gondolom, hogy önmagában beszédes, hogy utoljára 25 éve sikerült hasonlóan nagy számban érmet nyernünk. Talán még ennél is örömtelibb volt, hogy a magyar delegációnál egyetlen vírusos esetet sem regisztráltak Japánban, így az eredményességünket és az egészségünket sem befolyásolta a járványhelyzet.

 

– Voltak meglepetéssportágaink?

 

– Furcsa lesz, amit most mondok, de csak egyetlen érmes meglepetés ért minket. Sőt, inkább szenzáció volt: Berecz Zsombor vitorlázó ezüstérme annyira rendkívüli és gyönyörű volt, hogy külön említést érdemel. Nyilván, az aranyakat – és összességében a dobogós helyezéseket – nem nagyon kell magyarázni, ezek önmagukban is kiemelkedőek. „Szegény” kajak-kenusoknak az óriási terhe, hogy hiába szerepelnek mindig fenomenálisan, tőlük ezt elvárjuk. Nem tudok náluk meglepetésekről beszámolni, még akkor sem, ha például a férfi K-1 1000 méteren elképesztő volt Kopasz Bálint és Varga Ádám első, illetve második helyezése. Mellette két nem érmes szereplést emelnék ki. Az egyik Vas Kata Blanka negyedik helye mountain bike-ban: egy iszonyú nehéz mezőnyben, egy nagyon fiatal lánytól ez szédületes eredmény. A másik pedig Bicsák Bence ádáz küzdelme a hetedik helyért, amivel a magyar triatlonsport eddigi legjobb eredményét sikerült elérnie.

 

Vékássy Bálint, a MOB főfitkára

Fotó: olimpia.hu

 

– Az olimpiának vége, most jöhet a pihenés a MOB életében?

 

– Egy nagyon-nagyon intenzív időszakon vagyunk túl, úgyhogy igyekszem azon lenni, hogy minden kollégám el tudjon menni pihenni az elkövetkező hónapokban. Persze most sem unatkozunk: októberig a közgyűlésünknek el kell fogadnia az olimpiai ciklus elszámolását és beszámolóját. Emellett dolgozunk a verseny- és fenntarthatósági stratégiánkon, tehát találunk magunknak bőven elég feladatot. Hamarosan pedig indul az előkészítése az újabb tornáknak és rendezvényeknek.

 

A tokiói megmérettetésnek vége, a MOB mégsem ülhet a babérjain a következő ötkarikás tornáig, hiszen a nyakunkon van az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). 2021 végén a téli versenyt a finnországi Vuokattiban, majd 2022-ben a nyári fordulót Szlovákiában, Besztercebányán rendezik meg. Az fesztivál az olimpiai mozgalom egyetlen, világszinten a harmadik legjelentősebb eseménye. Az 1991-es brüsszeli start óta összesen 136 érmet tudtak megszerezni a magyar fiatalok az EYOF-on, amivel a fesztivál örökös éremtáblázatának a hetedik helyét foglalják el.
 

– Sok fiatal sportoló fogja képviselni Magyarországot Finnországban, majd Besztercebányán?

 

– Vélhetően a korábbi fesztiválok nevezési átlaga fog teljesülni. A téli EYOF-okra rendszerint 15-20 fős delegációval szoktunk kiutazni, a nyári tornákon pedig változó a létszám. Az aktuális rendezőknek lehetnek saját sportágaik, tehát bizonyos versenyszámok a házigazda döntése szerint kerülnek be a programba. Nekünk nyilván nem mindegy, hogy ez éppen a kajak-kenu-e vagy a falmászás, hiszen különböző erőt képviselünk ezekben a sportágakban. Azt gondolom, hogy Besztercebányán 130-140 sportolónk lehet majd jelen.

 

– Az EYOF-résztvevők életkorát módosították nemrég: a 16-17 éves korosztály helyett a 15-16-osok indulhatnak. Jó döntés volt belenyúlni az eddigi rendszerbe?
 

– Bevallom, hogy nem nagyon szoktunk olyan típusú döntéseket bírálni, amihez nekünk nincs igazán közünk. A fesztiválnak egy különlegessége, hogy a hasonló döntéseknél a világszövetség helyett a kontinentális szervezettel kell megegyezni. Tudomásul kell venni, hogy akár egy nemzeti olimpiai bizottságnak és egy nemzeti sportági szövetségnek is legfeljebb nagyon távolról van beleszólása ezekbe a dolgokba. Alkalmazkodnunk kell a helyzethez, igyekszünk olyan sportolókat küldeni Besztercebányára, akik a 15-16 évesek között is a legjobbak lesznek.

 

CsA

Fotó: Magyarock Facebook-oldal

 

 

kapcsolódó cikkek
Szabó László: ez a magyar parasport aranycsapata
Szabó László: ez a magyar parasport aranycsapata
A 37, illetve a látássérült kerékpáros guide-jával együtt 38 fős magyar csapat hét arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel fejezte be a tokiói paralimpiát.
A világ tetejére ugrott
A világ tetejére ugrott
Ekler Luca Tokióban eddigi pályafutása legnagyobb sikerére készült, arra, hogy paralimpiai bajnok legyen. Ez nem is akárhogy, saját világcsúcsát kétszer is megjavítva sikerült neki távolugrásban. Másik két számában egyaránt pontszerző helyen végzett, és ő lett a magyar parasport első női atlétikai aranyérmese. A szombathelyi kiválósággal elevenítettük fel az elmúlt hetek élményeit.
címkék
kapcsolódó cikkek
Szabó László: ez a magyar parasport aranycsapata
Szabó László: ez a magyar parasport aranycsapata
A 37, illetve a látássérült kerékpáros guide-jával együtt 38 fős magyar csapat hét arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel fejezte be a tokiói paralimpiát.
A világ tetejére ugrott
A világ tetejére ugrott
Ekler Luca Tokióban eddigi pályafutása legnagyobb sikerére készült, arra, hogy paralimpiai bajnok legyen. Ez nem is akárhogy, saját világcsúcsát kétszer is megjavítva sikerült neki távolugrásban. Másik két számában egyaránt pontszerző helyen végzett, és ő lett a magyar parasport első női atlétikai aranyérmese. A szombathelyi kiválósággal elevenítettük fel az elmúlt hetek élményeit.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.