km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
A magyar kultúra napja: a szombathelyi programokról tartottak sajtótájékoztatót

A magyar kultúra napja: a szombathelyi programokról tartottak sajtótájékoztatót

A magyar kultúra napja alkalmából ismét remek programok lesznek Szombathelyen: a pénteki sajtótájékoztatón Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere, Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Horváth Zoltán, az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft. Ügyvezető igazgatója ismertették a jövő hétvége kulturális eseményeit.

Horváth Soma alpolgármester Petőfi Szabadság, szerelem! című epigrammájával nyitotta a pénteki sajtótájékoztatót, melynek célja a magyar kultúra napjához kapcsolódó városi kulturális események ismertetése volt. Idén 200 éves Kölcsey Himnusza, a magyarság egyik emblémája, s idén lesz 200 éve annak is, hogy Magyarország egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor megszületett: ennek apropóján lett az ünnepi hétvége egyik programja a Weöres Sándor Színház Sándorok és Júliák című ingyenes, regisztrációhoz kötött előadása, melyet január 21-én, szombaton láthatnak az érdeklődők 14.00 órakor a Sporthàzban.

Szabó Tibor színházigazgató elmondta, hogy – a korábban, 2008-ban Madách műve nyomán életre kelt Ádámok és Évák programhoz hasonlóan – a Sándorok és Júliák a diákszínjátszó közösségek előadásaiból épül fel úgy, hogy a Szendrey Júlia naplója alapján készült, a költő és hitvese kapcsolatáról szóló jeleneteket különböző színjátszócsoportok adják elő. Szabó Tibor egy kalapot is hozott magával a tájékoztatóra, arra utalva, hogy az előadáshoz a színjátszók rendelkezésére bocsájtják a Weöres Sándor Színház kellék- és ruhatárát.
A programról bővebben itt olvashatnak. 

Bár a Sportházban tulajdonképpen minden nap a kultúra napja, január 22-e kiemelkedő, hiszen ehhez a dátumhoz kapcsolódik hagyományosan az a gála, melyen a kultúráért dolgozók kitüntetésben, elismerésben részesülnek – folytatta a programismertetést Horváth Zoltán, az Agora ügyvezető igazgatója. A magyar kultúra napi díjátadó gála január 21-én, szombaton 18.00 órakor kerül megrendezésre a Sportházban. Idén, az eddigi évektől különbözve, nem programelemek szakítják majd meg a díjátadót, hanem a díjátadó ünnepség után egyórás komplex műsort mutatnak be a vendégeknek: három alkotó, Petruska András, Bíró Szabolcs (Maszkura) zenészek és Kathy Zsolt rendező, forgatókönyvíró Felül a gálya című modern, aktualizáló, minden korosztályt megcélzó alkotását láthatja a közönség. A gála ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztrálni a Sportház jegyirodájában személyesen, illetve a 06 94 311 266 telefonszámon lehet. A programról itt is olvashat.
Horváth Zoltán ügyvezető igazgató még elmondta, az idei év azért is különleges, mert idén lett 60 éves a Sportház épülete (1963 augusztusában adták át), a Savaria Filmszínház pedig 50. születésnapját ünnepelheti: a tavasszal újra megnyitó mozi érdekes programokkal készül ennek alkalmából.

 

TP

Fotó Bonyhádi Zoltán


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.