km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
A magyar kultúra napja: a szombathelyi programokról tartottak sajtótájékoztatót

A magyar kultúra napja: a szombathelyi programokról tartottak sajtótájékoztatót

A magyar kultúra napja alkalmából ismét remek programok lesznek Szombathelyen: a pénteki sajtótájékoztatón Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere, Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Horváth Zoltán, az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft. Ügyvezető igazgatója ismertették a jövő hétvége kulturális eseményeit.

Horváth Soma alpolgármester Petőfi Szabadság, szerelem! című epigrammájával nyitotta a pénteki sajtótájékoztatót, melynek célja a magyar kultúra napjához kapcsolódó városi kulturális események ismertetése volt. Idén 200 éves Kölcsey Himnusza, a magyarság egyik emblémája, s idén lesz 200 éve annak is, hogy Magyarország egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor megszületett: ennek apropóján lett az ünnepi hétvége egyik programja a Weöres Sándor Színház Sándorok és Júliák című ingyenes, regisztrációhoz kötött előadása, melyet január 21-én, szombaton láthatnak az érdeklődők 14.00 órakor a Sporthàzban.

Szabó Tibor színházigazgató elmondta, hogy – a korábban, 2008-ban Madách műve nyomán életre kelt Ádámok és Évák programhoz hasonlóan – a Sándorok és Júliák a diákszínjátszó közösségek előadásaiból épül fel úgy, hogy a Szendrey Júlia naplója alapján készült, a költő és hitvese kapcsolatáról szóló jeleneteket különböző színjátszócsoportok adják elő. Szabó Tibor egy kalapot is hozott magával a tájékoztatóra, arra utalva, hogy az előadáshoz a színjátszók rendelkezésére bocsájtják a Weöres Sándor Színház kellék- és ruhatárát.
A programról bővebben itt olvashatnak. 

Bár a Sportházban tulajdonképpen minden nap a kultúra napja, január 22-e kiemelkedő, hiszen ehhez a dátumhoz kapcsolódik hagyományosan az a gála, melyen a kultúráért dolgozók kitüntetésben, elismerésben részesülnek – folytatta a programismertetést Horváth Zoltán, az Agora ügyvezető igazgatója. A magyar kultúra napi díjátadó gála január 21-én, szombaton 18.00 órakor kerül megrendezésre a Sportházban. Idén, az eddigi évektől különbözve, nem programelemek szakítják majd meg a díjátadót, hanem a díjátadó ünnepség után egyórás komplex műsort mutatnak be a vendégeknek: három alkotó, Petruska András, Bíró Szabolcs (Maszkura) zenészek és Kathy Zsolt rendező, forgatókönyvíró Felül a gálya című modern, aktualizáló, minden korosztályt megcélzó alkotását láthatja a közönség. A gála ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztrálni a Sportház jegyirodájában személyesen, illetve a 06 94 311 266 telefonszámon lehet. A programról itt is olvashat.
Horváth Zoltán ügyvezető igazgató még elmondta, az idei év azért is különleges, mert idén lett 60 éves a Sportház épülete (1963 augusztusában adták át), a Savaria Filmszínház pedig 50. születésnapját ünnepelheti: a tavasszal újra megnyitó mozi érdekes programokkal készül ennek alkalmából.

 

TP

Fotó Bonyhádi Zoltán


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Szombaton nyit a megújult KRESZ park és a Víztorony
A park 150 millió forintból szépült meg. Új játékok, burkolat, KRESZ táblák és padok várják a látogatókat.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.