km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
A magyar kultúra napja: a szombathelyi programokról tartottak sajtótájékoztatót

A magyar kultúra napja: a szombathelyi programokról tartottak sajtótájékoztatót

A magyar kultúra napja alkalmából ismét remek programok lesznek Szombathelyen: a pénteki sajtótájékoztatón Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere, Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Horváth Zoltán, az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft. Ügyvezető igazgatója ismertették a jövő hétvége kulturális eseményeit.

Horváth Soma alpolgármester Petőfi Szabadság, szerelem! című epigrammájával nyitotta a pénteki sajtótájékoztatót, melynek célja a magyar kultúra napjához kapcsolódó városi kulturális események ismertetése volt. Idén 200 éves Kölcsey Himnusza, a magyarság egyik emblémája, s idén lesz 200 éve annak is, hogy Magyarország egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor megszületett: ennek apropóján lett az ünnepi hétvége egyik programja a Weöres Sándor Színház Sándorok és Júliák című ingyenes, regisztrációhoz kötött előadása, melyet január 21-én, szombaton láthatnak az érdeklődők 14.00 órakor a Sporthàzban.

Szabó Tibor színházigazgató elmondta, hogy – a korábban, 2008-ban Madách műve nyomán életre kelt Ádámok és Évák programhoz hasonlóan – a Sándorok és Júliák a diákszínjátszó közösségek előadásaiból épül fel úgy, hogy a Szendrey Júlia naplója alapján készült, a költő és hitvese kapcsolatáról szóló jeleneteket különböző színjátszócsoportok adják elő. Szabó Tibor egy kalapot is hozott magával a tájékoztatóra, arra utalva, hogy az előadáshoz a színjátszók rendelkezésére bocsájtják a Weöres Sándor Színház kellék- és ruhatárát.
A programról bővebben itt olvashatnak. 

Bár a Sportházban tulajdonképpen minden nap a kultúra napja, január 22-e kiemelkedő, hiszen ehhez a dátumhoz kapcsolódik hagyományosan az a gála, melyen a kultúráért dolgozók kitüntetésben, elismerésben részesülnek – folytatta a programismertetést Horváth Zoltán, az Agora ügyvezető igazgatója. A magyar kultúra napi díjátadó gála január 21-én, szombaton 18.00 órakor kerül megrendezésre a Sportházban. Idén, az eddigi évektől különbözve, nem programelemek szakítják majd meg a díjátadót, hanem a díjátadó ünnepség után egyórás komplex műsort mutatnak be a vendégeknek: három alkotó, Petruska András, Bíró Szabolcs (Maszkura) zenészek és Kathy Zsolt rendező, forgatókönyvíró Felül a gálya című modern, aktualizáló, minden korosztályt megcélzó alkotását láthatja a közönség. A gála ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztrálni a Sportház jegyirodájában személyesen, illetve a 06 94 311 266 telefonszámon lehet. A programról itt is olvashat.
Horváth Zoltán ügyvezető igazgató még elmondta, az idei év azért is különleges, mert idén lett 60 éves a Sportház épülete (1963 augusztusában adták át), a Savaria Filmszínház pedig 50. születésnapját ünnepelheti: a tavasszal újra megnyitó mozi érdekes programokkal készül ennek alkalmából.

 

TP

Fotó Bonyhádi Zoltán


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.