km/óra
  2021.12.03., péntek  •  Ferenc napja
A legrosszabbkor jött a globális papírhiány

A legrosszabbkor jött a globális papírhiány

A könyvkiadás, a karácsonyi csomagolópapírok és ajándékkártyák gyártása is megsínylik a helyzetet.

 

A vásárlók is hamarosan megérzik, amit a kereskedők már látnak: papírhiány van a világban, és ebből Magyarország sem marad ki. Drágább lett az előállítás, a szállítás, egyre nehezebb kielégíteni a csomagolópapírok iránti növekvő igényt, könyvek megjelenése tolódhat ki. A kereskedők már mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt – derült ki a Napi.hu cikkéből.

 

Egyes papírkereskedők már szűrik a megrendeléseket, vagy mennyiségi kvótákat vezettek be az ellátási gondok miatt. A vastag- és puhafedeles könyvekhez szükséges lemezek és a belívpapír hiánya a könyvek megjelenését is későbbra tolhatja. Ez a karácsonyi időszak közeledtével különösen érzékeny, hiszen ebben az időszakban kel el a legtöbb könyv. A Líra kiadónál ez az éves forgalom 80 százlékát jelenti – írta a lap.

 

Gond lehet az ajándékkártyák és papírtáskák előállításával is. A Líránál egyelőre a könyvek esetében a papír drágulása ellenére nem terveznek áremelést – bár közép távon ez nyilván beépül a könyvek árába.

 

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le – idézte a Napi.hu Peller Katalint, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatóját.

 

Emellett maga a szállítás is brutálisan megdrágult – ez a koronavírusnak tudható be. A konténerek nélkül ugyanis nem lehet szállítani, márpedig ezt a járvány többszörösen megnehezítette: egyrészt az elmaradó rendelések beindulása után hirtelen sok konténerre volt szükség, másrészt ez loszlás is egyenetlen volt, sok konténer az Egyesült Államokban ragadt a járvány idején. Jelenleg a 12 ezer dollárt is eléri a konténer ára, ami az év elején 3 ezer volt.

 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
Savaria Fórum 30. évfolyam 43. szám - 2021.11.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Holtan emeltek ki egy férfit a Gyöngyös-patakból a Sportház mögött
Egy Gyöngyös-patakban fekvő férfi miatt riasztották a tűzoltókat csütörtök reggel az AGORA Művelődési és Sportház mögötti területre, írja a 112Press. A szerencsétlenül járt ember életét már nem sikerült megmenteni.
Ausztria: országos zárás maximum 20 napig, jövőre kötelező lesz az oltás
Újabb, mindenkire kötelező zárlatot vezet be hétfőn 0 órától Ausztria maximum 20 napos időszakra, jövőre pedig kötelező lesz oltás - az Unióban elsőként. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették pénteken délelőtt, a kijárási tilalom szabályai hasonlóak lesznek, mint korábban voltak.
Meghaladja a nyolcezret a napi fertőzésszám
Vas megyében 141 koronavírusos beteget regisztráltak szerdára.
A britek elfogadják a kínai vakcinát
A brit kormány november végétől azokat a beutazókat is beoltottnak tekinti, akik egyes kínai, illetve indiai gyártmányú vakcinákból kapták meg a koronavírus elleni oltás teljes dózisát – közölte a brit közlekedési minisztérium.
Közgyűlés után: hosszas viták a város anyagi helyzetéről
A kevés napirendi pont ellenére estig eltartott a csütörtöki közgyűlés, a képviselők hosszan vitatkoztak a város anyagi helyzetéről és jövőbeni kilátásairól. Ez volt a fő téma az ülést követő sajtótájékoztatókon is.
legfrissebbek
Hét dinoszaurusz-maradványt találtak Triesztnél
Az egyik lelet egy gyakorlatilag teljesen ép egyedhez tartozik.
Győzelemmel kezdett a világbajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott
Klujber Katrin és Háfra Noémi is hét-hét gólt lőtt a szlovákok ellen.
Gyengült péntek reggelre a forint
Washington és Teherán is borúlátó az atomalku felélesztésével kapcsolatban
Blinken egyelőre azt sem tudja eldönteni, hogy iráni tárgyalópartnerei jóhiszeműen tárgyalnak-e. 
Futsal Bajnokok Ligája: a hajrában kapott ki a Haladás a spanyol ezüstérmestől
A magyar bajnoki címvédő igencsak megnehezítette a Levante dolgát.