km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
A legó került a tolvajok célkeresztjébe

A legó került a tolvajok célkeresztjébe

A francia bűnüldöző hatóságok bejelentették, hogy hozzákezdtek egy olyan nemzetközi bűnbanda felszámolásához, amely Lego-játékok lopására szakosodott. Az ellopott játékokat jókora haszonnal adják tovább, hiszen egy-egy különleges darabért akár extrém magas árakat is hajlandóak kifizetni gyűjtők.

 

A francia rendőrség a Párizs közelében fekvő Yvelines-ben tavaly júniusban letartóztatott három lengyel állampolgárt, amint éppen egy játékboltot igyekeztek kirámolni. Mindhárman egy erre szakosodott bűnszövetkezet tagjai voltak –olvasható az Origo cikkében.

 

A hatóságok arra hívják fel a franciaországi játékboltok és a szülők figyelmét, hogy bizonyos Lego-szettek igen kapósak a gyűjtők, valamint az általuk támasztott keresletet kielégíteni szándékozó bűnözők körében. A játékok ugyanis már nem csak a gyerekek körében népszerűek, hanem némelyikük horribilis áron cserél gazdát, sőt még aukciókat is rendeznek egy-egy különleges szett értékesítése érdekében.

 

Mint írták, a tavaly nyáron letartóztatott lengyel trió tevékenységéről már korábban, 2019 decemberében, majd tavaly februárban tudomást szereztek a francia hatóságok, és azóta figyelték őket. A bűnözőknek az volt a módszere, hogy kibéreltek egy szállodai szobát Párizsban, majd kifosztottak több játékboltot, végül pedig visszatértek Lengyelországba, ahol busás haszonnal adtak túl a lopott árun.

 

2017-ben angliai gyerekkórházaknak és jótékonysági szervezeteknek szánt 2000 Lego-szettet tulajdonítottak el, a következő évben pedig egy húszéves Lego-fanatikus 14 év alatt felhalmozott gyűjteményének veszett nyoma.

 

Gerben van Ijken, Lego-játékok értékesítésére szakosodott tanácsadó szerint ezeknek a termékeknek a forgalma az elmúlt időszakban megduplázódott az eBay francia oldalán. Azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy ez egyáltalán nem új jelenség, azonban a koronavírus-járvány időszakában új csúcsokra futott ezeknek a játékoknak a másodlagos piaca, hiszen most több idő jut velük játszani. A gyerekek mellett egyre több felnőtt múlatja az idejét ezekkel az építőkockákkal.

 

Emellett sokan felismerték, milyen hatalmas pénzkereseti forrást jelent a Lego-szettek online értékesítése. A cikk példaként hozza fel, hogy egy 2007-ben mindössze 150 euróért eladott készlet például nemrég 2500 euróért, közel egymillió forintért talált gazdára egy online aukción.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint