km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
A legó került a tolvajok célkeresztjébe

A legó került a tolvajok célkeresztjébe

A francia bűnüldöző hatóságok bejelentették, hogy hozzákezdtek egy olyan nemzetközi bűnbanda felszámolásához, amely Lego-játékok lopására szakosodott. Az ellopott játékokat jókora haszonnal adják tovább, hiszen egy-egy különleges darabért akár extrém magas árakat is hajlandóak kifizetni gyűjtők.

 

A francia rendőrség a Párizs közelében fekvő Yvelines-ben tavaly júniusban letartóztatott három lengyel állampolgárt, amint éppen egy játékboltot igyekeztek kirámolni. Mindhárman egy erre szakosodott bűnszövetkezet tagjai voltak –olvasható az Origo cikkében.

 

A hatóságok arra hívják fel a franciaországi játékboltok és a szülők figyelmét, hogy bizonyos Lego-szettek igen kapósak a gyűjtők, valamint az általuk támasztott keresletet kielégíteni szándékozó bűnözők körében. A játékok ugyanis már nem csak a gyerekek körében népszerűek, hanem némelyikük horribilis áron cserél gazdát, sőt még aukciókat is rendeznek egy-egy különleges szett értékesítése érdekében.

 

Mint írták, a tavaly nyáron letartóztatott lengyel trió tevékenységéről már korábban, 2019 decemberében, majd tavaly februárban tudomást szereztek a francia hatóságok, és azóta figyelték őket. A bűnözőknek az volt a módszere, hogy kibéreltek egy szállodai szobát Párizsban, majd kifosztottak több játékboltot, végül pedig visszatértek Lengyelországba, ahol busás haszonnal adtak túl a lopott árun.

 

2017-ben angliai gyerekkórházaknak és jótékonysági szervezeteknek szánt 2000 Lego-szettet tulajdonítottak el, a következő évben pedig egy húszéves Lego-fanatikus 14 év alatt felhalmozott gyűjteményének veszett nyoma.

 

Gerben van Ijken, Lego-játékok értékesítésére szakosodott tanácsadó szerint ezeknek a termékeknek a forgalma az elmúlt időszakban megduplázódott az eBay francia oldalán. Azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy ez egyáltalán nem új jelenség, azonban a koronavírus-járvány időszakában új csúcsokra futott ezeknek a játékoknak a másodlagos piaca, hiszen most több idő jut velük játszani. A gyerekek mellett egyre több felnőtt múlatja az idejét ezekkel az építőkockákkal.

 

Emellett sokan felismerték, milyen hatalmas pénzkereseti forrást jelent a Lego-szettek online értékesítése. A cikk példaként hozza fel, hogy egy 2007-ben mindössze 150 euróért eladott készlet például nemrég 2500 euróért, közel egymillió forintért talált gazdára egy online aukción.

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.