km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
„A labdarúgás működtetése is csapatmunka” 

„A labdarúgás működtetése is csapatmunka” 

Gőbl Gábor személyében rutinos sport- és gazdasági szakember érkezett a Szombathelyi Haladáshoz: a korábban a soproni futballban, majd az elmúlt két évben a pécsi Kosárlabda Akadémiánál dolgozó vezetővel beszélgettünk.


– Mikor vetődött fel a szombathelyi szerepvállalásod? Ki keresett meg a klub részéről? 

 

– A tavaly novemberi Siófok ellen vívott mérkőzésre eljöttem a családommal, Ekkor találkoztam Séllei Árpád ügyvezető igazgatóval, akivel régről ismerjük egymást, még abból az időből, amikor tulajdonosként beszállt a Haladásba. A beszélgetésünk folytatódott, végül január 14-én megküldték a foglalkoztatásomra irányuló szerződéstervezetet. Ezt követően pedig kezdeményeztem a közös megegyezéses szerződésbontásomat a dr. Rátgéber László vezette pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián.  

 

– Mi lesz pontosan a feladatod? Mi lesz a hivatalos titulusod?

 

– A Haladás labdarúgó sportvállalkozás klubmenedzsereként számos részfeladatot fogok át: rendezvény, P és marketing, valamint kommunikáció területeken. Feladatom mindkét labdarúgó -szervezetnél, így az Illés Sportakadémián is, a TAO adófelajánlásokra kész cégek megkeresése és megtalálása.   

 

– Milyen potenciált látsz a jelenlegi Haladásban? 

 

– Szerintem a HALADÁS, mint labdarúgó brand, a mai napig a harmadik legerősebb vidéki fellegvára a magyar labdarúgásnak. Előttünk ilyen szempontból csak a Diósgyőr és a Debrecen áll. Minden más vidéki klub mögöttünk van. A kihívás tehát egyértelmű. Fel kell zárkózni még jobban azokhoz a klubokhoz, amelyek különböző okok miatt mostanság még előttünk járnak. 

 

– Korábban már dolgoztál a sportban: az itt szerzett tapasztalataidat, kapcsolataidat fel tudod használni a Halinál is?   

 

– Nyilván ez a potenciál döntötte el, hogy Szombathelyre hívtak. Legmeghatározóbb sportvezetői éveim az FC Sopron élvonalbeli szerepléséhez kötnek. Azt a soproni klubot irányítottam 2003. július 4. és 2006. június 30. között ügyvezető igazgatóként, amelyik első NB I-es éveinek deficites gazdálkodása mellett egy szürke középcsapatból meghatározó erősségű (kupagyőztes) vidéki klubbá formálódott az irányításom három éve alatt. A profi labdarúgásban 2010-ig dolgoztam az MLSZ Felügyelő Bizottságának tagjaként. Egy hosszabb szünet után 2015-ben vállaltam újra feladatot a labdarúgásban, immár társadalmi munkában. 2019 elején jött a lehetőség, hogy ismét profi sportban dolgozzak. Pécsen a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát (NKA) üzemeltető Rátgéber Alapítványnál lettem általános igazgató, és az akadémia felnőtt csapatát menedzselő PEAC Pécs ügyvezető igazgatójaként segítettem az NKA stratégiai céljainak megvalósítását. Két év alatt 550 millió TAO működési és fejlesztési célra felhasználható adófelajánlást generáltam az ország első számú kosárlabda kiválósági központjába olyan cégektől, melyek korábban nem támogatták az Akadémiát.

 

– Mik lesznek az első feladataid a klubnál? 

 

– Természetesen hosszú távon tervezek. Soproni otthonomtól csak 65 km-re van a munkahelyem. A feladatok adottak. Nincsen én feladatom, te feladatod, ő feladata, a labdarúgás működtetése is csapatmunka! Közösen kell kiállni a Haladás érdekeiért, csak közösen sikerülhet bármilyen komoly cél elérése! Az első ilyen közös nagy feladaton pedig már túl is vagyunk. Én is megtettem a magamét ezzel kapcsolatosan, már azt megelőzően, hogy február 15-én aláírtam volna a szerződésemet a Haladással. Sikerült ugyanis azt elérni, hogy a klubnak ne kelljen havonta 10 milliós kiadást vállalnia a saját otthona igénybevételéért. 2021 februárját követően sokkal szolidabb, immár vállalható díjfizetést jelent majd a labdarúgó kft. számára a stadion edzés- és mérkőzéscélú használata. Rengeteg munka áll persze továbbra is a klub menedzsmentje előtt. A kiadási oldal számai adottak, mindenképpen növelni kell tudnunk a bevételi oldal számait, hogy stabilabb költségvetéssel versenyezhessünk, ezáltal pedig erősíthessük a HALADÁS brand értékét. Erőtől duzzadó, szenvedélyes, megalkuvás nélküli futballra van szükség a csapattól. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a hazai sportgazdaságba fektetni akarók érzékeljék és felismerjék a Haladás által fémjelzett immár több mint 100 éves szombathelyi futballkultúra múltban, jelenben és jövendőben rejlő értékességét. 
 


KI
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Szülők az erkélyen – a tűzoltók segítettek visszajutni a lakásba
Két hónap alatt háromszor kaptak riasztást a szombathelyi tűzoltók azért, mert kiskorú gyermek kizárta a szülőjét a folyosóra vagy az erkélyre. Két esetben csak az ablaküveg betörésével tudtak behatolni a lakásba. Legutóbb a Barátság utcában egy édesanya rekedt az erkélyen. Ne hagyjuk egyedül a gyermeket, de ha mégis kis időre kimegyünk a lakásból, legyen nálunk pótkulcs, vagy legalább egy mobiltelefon - ezt tanácsolják a tűzoltók.
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.