km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
„A labdarúgás működtetése is csapatmunka” 

„A labdarúgás működtetése is csapatmunka” 

Gőbl Gábor személyében rutinos sport- és gazdasági szakember érkezett a Szombathelyi Haladáshoz: a korábban a soproni futballban, majd az elmúlt két évben a pécsi Kosárlabda Akadémiánál dolgozó vezetővel beszélgettünk.


– Mikor vetődött fel a szombathelyi szerepvállalásod? Ki keresett meg a klub részéről? 

 

– A tavaly novemberi Siófok ellen vívott mérkőzésre eljöttem a családommal, Ekkor találkoztam Séllei Árpád ügyvezető igazgatóval, akivel régről ismerjük egymást, még abból az időből, amikor tulajdonosként beszállt a Haladásba. A beszélgetésünk folytatódott, végül január 14-én megküldték a foglalkoztatásomra irányuló szerződéstervezetet. Ezt követően pedig kezdeményeztem a közös megegyezéses szerződésbontásomat a dr. Rátgéber László vezette pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián.  

 

– Mi lesz pontosan a feladatod? Mi lesz a hivatalos titulusod?

 

– A Haladás labdarúgó sportvállalkozás klubmenedzsereként számos részfeladatot fogok át: rendezvény, P és marketing, valamint kommunikáció területeken. Feladatom mindkét labdarúgó -szervezetnél, így az Illés Sportakadémián is, a TAO adófelajánlásokra kész cégek megkeresése és megtalálása.   

 

– Milyen potenciált látsz a jelenlegi Haladásban? 

 

– Szerintem a HALADÁS, mint labdarúgó brand, a mai napig a harmadik legerősebb vidéki fellegvára a magyar labdarúgásnak. Előttünk ilyen szempontból csak a Diósgyőr és a Debrecen áll. Minden más vidéki klub mögöttünk van. A kihívás tehát egyértelmű. Fel kell zárkózni még jobban azokhoz a klubokhoz, amelyek különböző okok miatt mostanság még előttünk járnak. 

 

– Korábban már dolgoztál a sportban: az itt szerzett tapasztalataidat, kapcsolataidat fel tudod használni a Halinál is?   

 

– Nyilván ez a potenciál döntötte el, hogy Szombathelyre hívtak. Legmeghatározóbb sportvezetői éveim az FC Sopron élvonalbeli szerepléséhez kötnek. Azt a soproni klubot irányítottam 2003. július 4. és 2006. június 30. között ügyvezető igazgatóként, amelyik első NB I-es éveinek deficites gazdálkodása mellett egy szürke középcsapatból meghatározó erősségű (kupagyőztes) vidéki klubbá formálódott az irányításom három éve alatt. A profi labdarúgásban 2010-ig dolgoztam az MLSZ Felügyelő Bizottságának tagjaként. Egy hosszabb szünet után 2015-ben vállaltam újra feladatot a labdarúgásban, immár társadalmi munkában. 2019 elején jött a lehetőség, hogy ismét profi sportban dolgozzak. Pécsen a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát (NKA) üzemeltető Rátgéber Alapítványnál lettem általános igazgató, és az akadémia felnőtt csapatát menedzselő PEAC Pécs ügyvezető igazgatójaként segítettem az NKA stratégiai céljainak megvalósítását. Két év alatt 550 millió TAO működési és fejlesztési célra felhasználható adófelajánlást generáltam az ország első számú kosárlabda kiválósági központjába olyan cégektől, melyek korábban nem támogatták az Akadémiát.

 

– Mik lesznek az első feladataid a klubnál? 

 

– Természetesen hosszú távon tervezek. Soproni otthonomtól csak 65 km-re van a munkahelyem. A feladatok adottak. Nincsen én feladatom, te feladatod, ő feladata, a labdarúgás működtetése is csapatmunka! Közösen kell kiállni a Haladás érdekeiért, csak közösen sikerülhet bármilyen komoly cél elérése! Az első ilyen közös nagy feladaton pedig már túl is vagyunk. Én is megtettem a magamét ezzel kapcsolatosan, már azt megelőzően, hogy február 15-én aláírtam volna a szerződésemet a Haladással. Sikerült ugyanis azt elérni, hogy a klubnak ne kelljen havonta 10 milliós kiadást vállalnia a saját otthona igénybevételéért. 2021 februárját követően sokkal szolidabb, immár vállalható díjfizetést jelent majd a labdarúgó kft. számára a stadion edzés- és mérkőzéscélú használata. Rengeteg munka áll persze továbbra is a klub menedzsmentje előtt. A kiadási oldal számai adottak, mindenképpen növelni kell tudnunk a bevételi oldal számait, hogy stabilabb költségvetéssel versenyezhessünk, ezáltal pedig erősíthessük a HALADÁS brand értékét. Erőtől duzzadó, szenvedélyes, megalkuvás nélküli futballra van szükség a csapattól. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a hazai sportgazdaságba fektetni akarók érzékeljék és felismerjék a Haladás által fémjelzett immár több mint 100 éves szombathelyi futballkultúra múltban, jelenben és jövendőben rejlő értékességét. 
 


KI
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.