km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
A kulturális intézmények dolgozóinak megszűnhet a közalkalmazotti státusza

A kulturális intézmények dolgozóinak megszűnhet a közalkalmazotti státusza

November 1-től a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza munkaviszonnyá alakulna át, vagyis a könyvtárak, múzeumok, levéltárak, valamint a közművelődési és előadó-művészeti intézmények munkavállalói a Munka Törvénykönyve hatálya alá kerülnének egy törvénymódosítási javaslat szerint.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több ponton változtatná meg a kulturális és az előadóművészeti törvényt - elképzeléseiket közvetlenül a húsvéti ünnepek előtt küldték meg az érintetteknek, akiknek 4 napjuk volt észrevételeik megfogalmazására. A kulturális ágazat szakmai és érdekképviseleti szervezetei egyöntetűen kifogásolják az érdemi egyeztetések hiányát és a javaslat időzítését. Azt kérik, hogy a kezdeményezéssel kapcsolatos tárgyalásokkal várják meg a járványügyi intézkedések feloldását. Hangsúlyozzák azt is, hogy a közalkalmazotti jogviszony megszüntetésével a közszféra legalacsonyabban fizetett rétegétől vennék el azokat a juttatásokat, amelyek még egyáltalán pályán tartják a dolgozókat.


Horváth Zoltán, az  AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója szerint az, hogy a Munka Törvénykönyve alá kerülnek a dolgozók, nagyobb sérüléseket okozhat, mint amennyi haszna van. Hozzátette, a jelenlegi tervezet alapján nem tűnik úgy, hogy ebből az intézményrendszerük profitálhatna, viszont megvannak a veszélyei, hogy azok a minimális, közalkalmazotti jogviszonnyal járó előnyök eltűnnek, mint például az utazási kedvezmény. Nem látják még át, hogy merre formálják még át ezt a tervezetet, de a jelenlegi formájában azt gondolja, inkább több veszélye van, mint előnye.


Bár az EMMI korábban azt közölte, hogy a munkaviszony egységes munkavégzési feltételeket teremt, az illetmény helyébe lépő munkabér pedig garancia arra, hogy a dolgozók nem kerülhetnek a jelenleginél rosszabb jövedelmi helyzetbe, a kilátásba helyezett 6 százalékos béremelést az érintettek nem tekintik megoldásnak 12 éve változatlan, méltatlan bérhelyzetükre. Attól tartanak, fokozódik a már most is jelentős elvándorlás és lehetetlenné válik a szakember-utánpótlás, különösen a vidéki intézményekben. A javaslattal kapcsolatos kritikákat megfogalmazó állásfoglalások kidolgozásában a szombathelyi intézmények szakmai és szakszervezeti vezetői is részt vettek.


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Buffon távozik a Juventustól
A világbajnok kapus, Gianluigi Buffon az idény végén elhagyja a Juventus labdarúgócsapatát, de egyelőre nem szeretne visszavonulni.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.