km/óra
  2020.09.22., kedd  •  Móric napja
A környezettudatosság jegyében segítenek az öko-lábnyom kiszámításában is

A környezettudatosság jegyében segítenek az öko-lábnyom kiszámításában is

Változtak a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások, erről tartottak beszámolót a szakértők azon a konferencián, amelyet az ÖKO-Skála szervezett az egyetemmel együttműködve. Az esemény a SEGÍTÉ-SEK kampány egyik fontos eleme, és tavasszal folytatódik, mégpedig az öko-lábnyom kiszámításának témakörével.

Tíz deka párizsit miért kell nagy műanyag csomagolásban árulni?  többeko között ilyen kérdések is felmerültek azon a konferencián, amelyet a környezettudatosság, a szemléletformálás, a fenntarthatóság jegyében szerveztek az egyetemen. 


Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese hangsúlyozta, szeretnék megmutatni a konferencián azt, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások hogyan és milyen módon változtak, s hogy az egyetem ebben milyen segítséget tud nyújtani. Továbbá segítenének az öko-lábnyom kiszámításában: nagyon fontos ugyanis, hogy tudjuk és tudatosítsuk, legfőképpen magunkban, hogyan lehet a lábnyomunkat csökkenteni.


Az egyetem SEGÍTÉ-SEK kampányának és az ÖKO-Skála irodának a másik célja, hogy az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer változásairól tájékoztassák az érdeklődőket. Mészáros György főszervező hozzátette, hogy segítséget szeretnének adni a környezetvédelemben jelentést adó dolgozóknak, kollégáknak, hogy az elektronikus rendszerben milyen változások történtek, és ezeknek hogyan tudnak eleget tenni.


Ezzel a többi között a március 1-jei és 31-ei adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget a szervezők. Az új környezetvédelmi adatszolgáltatásról Varga Mátyás környezetvédelmi mérnök beszélt. 


Májusban az öko-lábnyomról és ennek kiszámításáról szól majd a konferencia: ez egy olyan érték, amely azt jelzi, hogy mekkora az életvitelünk területigénye, és ez mennyire terheli meg a környezetet. Ez kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra és persze vállalkozásokra is.

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Megszüntetik az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását
Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint Magyarország megszünteti az Ausztriába ingázók 30 kilométeres és 24 órás korlátozását. A hír péntek délelőtt az osztrák Belügyminisztérium honlapján jelent meg.
Szijjártó: vasárnaptól megszűnnek a korlátozások a Magyarország és Németország közötti személyforgalomban
Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton közösségi oldalán.
legfrissebbek
Ittas sofőr Fiatja tarolta le a Suzukit Iváncon, súlyosan sérült a vétlen
A vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi egy jobbra ívelő kanyarban vesztette el az uralmát a járműve felett, amihez ittassága és a jármű műszaki állapota is hozzájárulhatott.
Fontos három pontot szerzett a HVSE futsalcsapata és győzelemmel hangolt a Berettyóújfalu elleni rangadóra
A szombathelyiek már a mérkőzés elején megszerezték a vezetést, a félidő hajrájában szerzett újabb két gól pedig tulajdonképpen el is döntötte a mérkőzés sorsát. A DEAC ugyan próbált visszajönni a mérkőzésbe, de csak a szépítésre futotta a hajdúságiaknak.
Magas fokozaton a brit COVID-készültség
Az eddigi közepesről magas szintre emelte hétfőn a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot.
Rekordszámú fertőzött Hollandiában
Meghaladta a kétezret, és ezzel új rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Hollandiában.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Legfrissebb anyakönyvi hírek: