km/óra
  2020.10.19., hétfő  •  Nándor napja
A környezettudatosság jegyében segítenek az öko-lábnyom kiszámításában is

A környezettudatosság jegyében segítenek az öko-lábnyom kiszámításában is

Változtak a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások, erről tartottak beszámolót a szakértők azon a konferencián, amelyet az ÖKO-Skála szervezett az egyetemmel együttműködve. Az esemény a SEGÍTÉ-SEK kampány egyik fontos eleme, és tavasszal folytatódik, mégpedig az öko-lábnyom kiszámításának témakörével.

Tíz deka párizsit miért kell nagy műanyag csomagolásban árulni?  többeko között ilyen kérdések is felmerültek azon a konferencián, amelyet a környezettudatosság, a szemléletformálás, a fenntarthatóság jegyében szerveztek az egyetemen. 


Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese hangsúlyozta, szeretnék megmutatni a konferencián azt, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások hogyan és milyen módon változtak, s hogy az egyetem ebben milyen segítséget tud nyújtani. Továbbá segítenének az öko-lábnyom kiszámításában: nagyon fontos ugyanis, hogy tudjuk és tudatosítsuk, legfőképpen magunkban, hogyan lehet a lábnyomunkat csökkenteni.


Az egyetem SEGÍTÉ-SEK kampányának és az ÖKO-Skála irodának a másik célja, hogy az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer változásairól tájékoztassák az érdeklődőket. Mészáros György főszervező hozzátette, hogy segítséget szeretnének adni a környezetvédelemben jelentést adó dolgozóknak, kollégáknak, hogy az elektronikus rendszerben milyen változások történtek, és ezeknek hogyan tudnak eleget tenni.


Ezzel a többi között a március 1-jei és 31-ei adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget a szervezők. Az új környezetvédelmi adatszolgáltatásról Varga Mátyás környezetvédelmi mérnök beszélt. 


Májusban az öko-lábnyomról és ennek kiszámításáról szól majd a konferencia: ez egy olyan érték, amely azt jelzi, hogy mekkora az életvitelünk területigénye, és ez mennyire terheli meg a környezetet. Ez kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra és persze vállalkozásokra is.

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pedagógusok Szakszervezete: három tanár halt meg eddig koronavírusban, az egyikük Vas megyei
A Pedagógusok Szakszervezete három olyan tanárról tud, akik igazoltan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg.
A Markusovszky kórház celldömölki telephelyén átmenetileg szünetelnek az ellátások
55 új fertőzött Vasban, 1293 Magyarországon, 33-an meghaltak
1293 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 33 krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 953-ról 1008-ra nőtt.
Operatív törzs: csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni
Csütörtöktől karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
50 új fertőzött Vasban, 1025 Magyarországon, 28-an meghaltak
1025 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 28 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 865-ről 915-re nőtt.
legfrissebbek
Az OTP a bíróságon fog hadakozni Horvátországgal
Az OTP Bank Nyrt. közleményben tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy nemzetközi választott bírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen.
Bukarestben keddtől bezárják az iskolákat, kötelezővé válik a maszkviselés
Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen - vagyis a lakáson kívül mindenütt - kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik.
Nemzetek Ligája: kilenc helyet előrelépett a magyar válogatott
A magyar labdarúgó-válogatott kilenc helyet előrelépve a 23. helyen áll a Nemzetek Ligája rangsorában.
Eláll népszavazási kezdeményezésétől a DK
Eláll az ingyenes tesztelésről szóló népszavazási kezdeményezésétől a Demokratikus Koalíció, mert az valószínűleg nem lenne lebonyolítható jelentős járványügyi kockázatok vállalása nélkül.
Az Egyesült Államok továbbra sem nézi jó szemmel az iráni fegyverbizniszt
Az Egyesült Államok továbbra is szankcionálja az Iránnak történő fegyvereladást - hívta fel a figyelmet Mike Pompeo, amerikai külügyminiszteri.