km/óra
  2020.12.05., szombat  •  Vilma napja
A kórházaknak meg kell duplázniuk a készenlétben tartott ágyszámot

A kórházaknak meg kell duplázniuk a készenlétben tartott ágyszámot

A kórházaknak az eddigi 10 százalék helyett az ágyak 20 százalékát kell fenntartaniuk a COVID-betegek ellátására, olvasható a Népszava cikkében.

 

Mint írják, új egészségügyi utasítást adott ki Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere. A lap birtokába jutott, október 12-i keltezésű egyedi utasítás szerint egyes intézményeket kizárnak a koronavírusos betegek ellátásából, a COVID-fertőzöttek részére pedig az eddig előírt kórházi ágyszám dupláját kell fenntartani. 


Eszerint koronavírussal fertőzésgyanús, illetve igazoltan fertőzött személy nem kerülhet be a következő intézetekbe:


- a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe, valamint más egészségügyi intézmény akut szív- és érrendszeri betegségeket ellátó egységeibe,
- az Országos Onkológiai Intézetbe, vagy más egészségügyi intézmény daganatos betegeket ellátó szervezeti egységbe,
- minden gyermekellátó kórházba, klinikára,
- diabéteszeseket ellátó egységbe,
- pszichiátriai intézetbe, osztályra,
- immunhiányosokat ellátó egységbe,
- geriátriai, krónikus egységbe,
- szülészetre,
- fogyatékosokat ellátó intézetbe.


Minden olyan kórháznak, egészségügyi szolgáltatónak, amely nem kapott mentesítést a COVID-betegek ellátása alól, „az összes ágyszámának eddigi 10 százaléka helyett az összes ágyszámának 20 százalékát kell, hogy készenlétben tartsa, azért, hogy ezen ágyak szükség esetén a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába bevonhatóak legyenek” – írják. 


Valamennyi 200 fő feletti, bentlakásos idősotthonban biztosítani kell a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, így különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket.


Információk szerint új előírás az is, hogy most már a járó- és fekvőbeteg ellátásában a magas kockázatú elektív beavatkozásokat csak akkor lehet elvégezni, ha a páciens rendelkezik egy negatív PCR-teszttel. 
 
Az apás szülések továbbra is engedélyezettek, a szülőszobában jelen lehet az apa, illetve az anya által választott személye. Császármetszés esetén azonban nem tartózkodhat hozzátartozó a műtő légterében.


Az utasítás rögzítette, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók részt vehetnek a betegellátásban.   

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria lazít a szabályokon: újranyitnak a boltok, az óvodák, az általános iskolák - zárva maradnak az éttermek és a szállodák
December 7-től, hétfőtől Ausztria lazít valamennyit a koronavírus-járvány miatt hozott, eddigi intézkedésein. Az ORF összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.
Koronavírus: december közepétől karantén vár azokra, akik kockázatos országokból lépnek be Ausztriába - az ingázók kivételek
Ausztria legkésőbb december közepétől tíznapos karanténkötelezettséget ír elő a koronavírus-fertőzés szempontjából magas kockázatú területekről érkezők számára. A cél a turizmus visszaszorítása - jelentette be szerdán a kormány. Erre azért van szükség, hogy a vírust a hazatérők vagy a turisták ne hozzák vissza az országba - mondta Sebastian Kurz szövetségi kancellár. A szigorítások január 10-ig lesznek érvényben - írja a Kronen Zeitung.
Koronavírus-járvány Ausztriában: boltokat és iskolákat zárnak be, egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozásokat december 6-ig
Nemrég fejeződött be  Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatója az új rendelkezésekről. Hogy az egészségügyi rendszert ne terheljék túl az új koronavírus-fertőzöttek, ezért december 6-ig a tavaszihoz hasonló korlátozások lépnek életbe.
Koronavírus-járvány Ausztriában: szlovák mintára a teljes lakosságot letesztelik a zárlat után
A december 6-án véget értő szigorítások után szlovák mintára a teljes lakosságot letesztelik koronavírusra, jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap az ORF Pressenstunde műsorában. A cél, hogy a tünetmentes fertőzötteket is megtalálják és elkülönítsék. 
Koronavírus-járvány: Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában megkezdődött a tömeges tesztelés
Bécsben és Ausztria két nyugati tartományában, Tirolban és Vorarlbergben megkezdődtek pénteken a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelések.
legfrissebbek
Futsal: Több Haladás-játékosra sem számíthat Turzó József a közelgő kazahok elleni EB-selejtező előtt
Koronavírus miatt több meghatározó játékos sem utazhat el a válogatottal Kazahsztánba, ahol a nemzeti együttes szerdán kora délután lép pályára.
Saját magán kezd el spórolni a szombathelyi önkormányzat
Csökken a képviselők tiszteletdíja, a városi cégek igazgatótanácsi és feb-tagjainak díja, illetve az önkormányzati reprezentációs keretet is megfelezik.
Horvátország adócsökkentéssel készül 2021-re
A horvát parlament pénteken elfogadta a kormány újabb adóreformról szóló törvénytervezetét, amelyben csökkentik a személyi jövedelemadó (szja) és társasági adó mértékét - közölte a helyi sajtó.
Magyarországon akár 15 fok, az Alpokban jelentős havazás várható
Magyarországon akár 15 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, mindeközben az Alpokban jelentős havazás várható, akár több méter hó is hullat a hétvégén - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.
Ingyenes és önkéntes lesz az oltás Németországban
Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás Németországban, és az első oltásokat a hónap végén vagy január elején adhatják be a szövetségi kormány pénteki tájékoztatása szerint.