km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer

A kisgyermekeket oltaná a Pfizer

Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.

 

Az 5-11 éves gyermekeknél is hatásos az amerikai Pfizer és a német BioNTech által közösen kifejlesztett vakcina – közölte hétfőn a Pfizer. Az Egyesült Államok kérvényezni fogja a Comirnaty engedélyezését erre a korosztályra, ami kulcsfontosságú lépés lehet a fiatalok oltását illetően – írta az AP News.

 

A Comirnaty jelenleg 12 évnél idősebb személy számára adható be. Az iskola megkezdése miatt azonban a fertőzőképesebb delta variáns rohamosan terjed a diákok körében, ezért számos szülő várja a lehetőséget, hogy beolthassa gyermekét – emelte ki a VG szemléje.

 

Az általános iskolás gyermekeknek egy átlagos oltóanyag tartalmának harmadát adták be a tesztelés során, és arra az eredményre jutottak, hogy a második adag után az 5 és 11 év közötti gyerekeknél ugyanolyan erős immunválaszt váltott ki a vakcina, mint a tinédzsereknél és a fiatal felnőtteknél – mondta Dr. Bill Gruber, a Pfizer alelnöke a 2268 óvodás és általános iskolás korú gyerek körében végzett tesztelésről.

 

Az oltás biztonságosnak bizonyult, kevés mellékhatást – mint például láz, karfájás – tapasztaltak. Gruber hozzátette, hogy szeptember végéig benyújtják a kérvényt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (FDA), hogy a Comirnatyt alkalmazhassák a korcsoportban, majd ezt követően a brit és az uniós szabályozókhoz is kérelemért folyamodnak.

 

Peter Marks, az FDA vezetője a hónap elején azt mondta, hogy a felügyelet remélhetőleg heteken belül döntést hozhat az 5 és 11 éves gyermekek oltását illetően.

 

Az FDA szerint a tanulmány nem elég széleskörű ahhoz, hogy kimutassa az olyan ritka mellékhatásokat, mint például a szívizomgyulladás, amely csekély esetben előfordul a második adag után, főleg fiatal férfiaknál.

 

A felügyelet úgy látja, hogy a gyermekgyógyászati vizsgálatoknak elég széleskörűnek kell lenniük ahhoz, hogy kizárják a nagyobb kockázatot. Gruber hangsúlyozta: mindenkit gondosan ellenőrizni fognak.

 

Bár a gyermekeknél kisebb a koronavírus miatti súlyos megbetegedés, vagy halálozás kockázata, az Egyesült Államokban ötmillió gyerek tesztje lett pozitív és 460-an hunytak el a vírus miatt. A delta variáns megjelenése a gyermekek körében is megnövelte a fertőzésszámot.

 

A cikk kiemelte, számos nyugati országban zajlik már a 12 évnél idősebb gyermekek oltása, a 12 év alattiak azonban eddig nem kaptak oltást, mivel várták a hivatalos teszteredményeket, amely megállapítja a megfelelő dózist.

 

Vannak olyan országok, amelyek nem tétlenkednek. Kubában a múlt héttől saját gyártású vakcinájával oltják a 2 évnél idősebb gyerekeket, valamint 3 éves kortól két kínai gyártású vakcinát is használnak.

 

A másik amerikai vakcinagyártó, a Moderna is felméréseket végez az általános iskolás gyermekek korában. Továbbá mind a Pfizer, mind a Moderna azon dolgozik, hogy már 6 hónapos kortól beadható legyen a koronavírus elleni oltás. Eredmények az év végén várhatók.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.