km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
A keleti oltóanyagokat nem veszi figyelembe az uniós vakcinaútlevél

A keleti oltóanyagokat nem veszi figyelembe az uniós vakcinaútlevél

Július 1-től jön az EU-s digitális Covid-igazolvány.

 

Megszületett a megállapodás az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között arról a védettségi igazolványról, vakcinaútlevélről, amely azt biztosítja, hogy az EU-s állampolgárok szabadon tudjanak utazni – írta az Euronews. Az okmány három információt fog tartalmazni: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett melyik vakcinával oltottak be, átesett-e a fertőzésen, van-e friss, negatív teszteredménye.

 

A fentiek megfelelnek az Európai Bizottságnak még márciusban bemutatott terveinek. Az egységes, QR-kóddal ellátott vakcinaútlevelet digitális és papír formában is ingyenesen elérhetővé teszik, minden uniós tagállamnak kötelezően el kell fogadnia. Az EMA eddig négy vakcinát engedélyezett, a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, és a Johnon & Johnson oltóanyagát. A vakcinaútlevél hivatalos neve: Európai Uniós digitális Covid-igazolvány.

 

A cikk szerint fontos része a megállapodásnak az is, hogy a nem beoltottak szabad mozgásának megkönnyítése céljából 100 millió euróval támogatják a tagállamokat, hogy csökkentsék a PCR-tesztek árát. Szükség esetén az Európai Bizottság további 100 millió euróval bővíti a támogatási keretet. 

 

Bár a tagállamok belementek, hogy ne akadályozzák a COVID-igazolvánnyal bírók szabad mozgását olyan beutazási feltételekkel, mint a karanténkötelezettség, a megállapodás szerint ha a járványhelyzet úgy hozza, korlátozó intézkedéseket léptethetnek életbe, saját hatáskörükben. (Euronews, Index)

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.