km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
A katarzisra egyelőre még várni kell

A katarzisra egyelőre még várni kell

Oldódni látszik a feszültség, a szavakkal ki nem fejezhető fájdalom, a veszteségeink okozta depresszió, ami az elmúlt fél évben ránk nehezült. (Túl hosszúra nyúlt a tél is.) Ám, ha föltekintünk az égre, megint kondenzcsíkokat látni, s – újra kinyitott a színház! 

 

Eredetileg 2020. december 4-én lett volna a premierje a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Ion Luca Caragiale (1852-1912), a legnagyobbnak, a leginkább világirodalminak tekintett román drámaíró Farsang című komédiájának. 2021. május 7-re, a múlt péntekre tolódott. 

 

Mohácsi János rendező és állandó szerzőtársa, dramaturgja, Mohácsi István gyúrták át a művet. Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! a címe, továbbá: a sárga földig lejózanított román nép karnevál idején. 

 

A fordító neve nem szerepel a címlapon. Egyébiránt a Színház című folyóirat 2005. szeptemberi számában a román szerzőnek ugyanezt a darabját Karnebál címmel közli; Réz Pál fordítása nyomán Parti Nagy Lajos írta. 

 

Újra teátrumi levegőt szippantani felemelő érzés, jóllehet maszkban korántsem ugyanaz, mint anélkül. De ne legyünk telhetetlenek. Örüljünk annak, hogy nem csak szellemben, s lélekben, de testben is jelen lehetünk a szeretett WSSZ-ben!

 

Szerelmi többszögbe csöppenünk borbélyműhely forgatagában, utóbb meg vérbő karneváli mulatságba. Burleszk, poéndömping, miközben félreérthető minden(ki). Jelmezt, álarcot visel boldog-boldogtalan, még ha nem is azt, nem is úgy, ahogyan szeretné. A sárga földig lebutított, kilúgozott agyú nép kavarog a káoszban járvány (karnevál) idején. 2021-es létünk, honi életünk zűrjére – hűtlenségre, képmutatásra, korruptságra… – utal hol az egyik, hol a másik figura. A feje tetejére áll(t) a világunk.

 

Teátristának lenni Covid idején még inkább kihívás, ezt azért leszögezheti a néző. Amiként a közönség minden egyes tagjának szintúgy megvan a maga keresztje. 
Feloldozásról – katarzisról – egyelőre csak ábrándozunk. Színfalakon innen, s túl.

 

Legelsősorban azok előtt hajoljunk meg mélyen, alázattal, akik a kulisszák mögött fáradoznak: a WSSZ műszaki gárdája előtt! Valamennyi szorgoskodó nevét nagybetűkkel írhatnánk ide tiszteletünk jeléül. Nélkülük ma nem ez a SZÍNHÁZ lenne Szombathelyen! 

 

A „románok Mikszáthja”, Ion Luca Caragiale híres mondása: „A szerelem rettenetes fájdalom, (…) s a legnagyobb szerencsétlenség megszabadulni ettől a fájdalomtól.”
Ezzel bizonyára valamennyi „sárga földig lejózanodott” ma is egyetért. Jelmeztől, maszktól (pártállástól) függetlenül. 

 

Azért már ez is több a semminél. 

 

Szenkovits Péter

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.