km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
A karanténok karanténjában, boldogan - Csonka Szilvia otthonába látogattunk

A karanténok karanténjában, boldogan - Csonka Szilvia otthonába látogattunk

Nagyon várjuk vissza a Weöres Sándor Színház deszkáira a Holdbeli csónakos díjas, Domján Edit-díjas, POSZT-díjas Csonka Szilviát, akárcsak művésztársait. Csakhogy őt nem a világjárvány miatt vagyunk kénytelenek nélkülözni (immár hosszabb ideje). Élete legnagyobb főszerepében létezik: négy- és kétéves gyermekei édesanyjaként.

 

– A karantén bevezetése utáni harmadik napon a kislányom, Hédi bárányhimlős lett. Két hétre rá a kisfiam, Vilmos is elkapta. Így a kezdetekkor nem volt túl sok időnk azzal foglalkozni, hogy a külvilágban mi is történik. Svájcban élnek rokonok, úgyhogy hozzánk minden információ hamarabb érkezett. Így mi már akkor túl voltunk a tartós élelmiszer beszerzésen, amikor még csak kósza hírek jöttek arról, hogy „baj" lesz. Szóval nekünk a karantén karanténja jutott ezzel a himlővel, de nem bánjuk. Szerencsére már jól vannak a gyerekek, nagyon ügyesen átvészelték ezt az időszakot. Sokat játszunk, festünk, rajzolunk. Kuglófot, palacsintát, piskótatortát sütünk, ez Hédi egyik kedvenc elfoglaltsága.


A férjem hetente kétszer-háromszor jár el dolgozni, de ha itthon van, nagyon sokat játszik a gyerekekkel. Ilyenkor van időm fát metszeni, virágot ültetni, barkácsolni. Jelenleg fatárolót készítek raklapokból, de vannak további terveim is a karanténos időszakra a famegmunkálással kapcsolatban: könyvespolc, cipős szekrény... Lehet, hogy kitanulom az asztalos mesterséget, nagyon tetszik. Fával dolgozni, létrehozni valamit, aminek lesz valami funkciója vagy egyszerűen csak esztétikus, tényleg érdekel, kikapcsol, feltölt. Két évvel ezelőtt költöztünk Sébe. Míg Hédi a belvárosi utca porát taposta mezítláb, Vilmos már szinte ide született. Óriási dolog, hogy van kertünk. Ez akkora szabadságot ad az embernek! Ha az időjárás engedi, a gyerekekkel sokat vagyunk kinn a levegőn. Magunk készítettünk homokozót, vásároltunk kis létrát, hintát, lassan belakjuk az egész kertet.


A férjem szülei, a mama meg a papa, Kőszegen élnek, mi vásárolunk be nekik, ők nem mozdulnak ki, szigorúan betartják a karantént, velünk sem találkoznak. Az elején még a kerítésen keresztül adta be a férjem az élelmiszereket, most becipeli a táskákat az ajtóhoz, és máris fordul vissza. Az én szüleimmel, akik Szolnokon élnek, naponta beszélünk. Összetartó, összejáró család vagyunk. Nagy fájdalom volt, hogy húsvétkor nem mehettünk el hozzájuk. Örülnének, ha láthatnák az unokákat! S jó lenne már találkozni velük! 


Veszélyeztetett korosztály a dédi, édesanyám anyukája, aki egy kis faluban él a Hajdúságban. Ő sem jár ki most sehová, bevásárolnak neki. Unja már a bezártságot. Amúgy jóval a nyolcvanon túl is aktív. Eljárt a nyugdíjasklubba, kézműves foglalkozásokra, beszélgettek, énekeltek, részt vett a világban. Most küldjük neki a leveleket meg a fényképeket, biztatásként. 


– Önről köztudott, bármit csináljon, azt teljes erőbedobással teszi, s önmagából, belülről ad. A színpadon, az életben is. 


– Ez így van. Abszolút. Most tényleg a gyerekeinkre koncentrálok, aztán, hogyha visszamegyek a színházba, hm, hát, az érdekes lesz. Én magam is kíváncsi vagyok arra: bizonyos helyzetekben miképp fogok reagálni, működni, cselekedni. Az anyaság hogyan hatott rám? Valóban szeretem belülről megoldani a dolgokat. Szeretem azt megmutatni, ami bennem van. Létezni. Élni a színpadon. Igen, én egy kitartó, küzdő típus vagyok. Ezt otthonról hoztam: egyrészt nem föladni, másrészt meg, amit az ember tesz, azt tegye a legjobban. Magamhoz képest próbálom a maximumot kihozni. 


– Mit jelent az Ön számára anyák napja? 


– Amióta megszületett Hédi és Vilmos, érzékenyebben érint. Azt hiszem, ez természetes. Odaállnak elém, s adnak egy szál virágot; nehéz beszélni erről… Édesanyának lenni, bármekkora közhely, igaz: csodálatos dolog! A sok szépségével, a sok nehézségével, mindennel együtt. Nagyon klassz! Saját magunk készítettünk anyák napi képeslapokat. Föladtuk őket az anyukáinknak/nagymamáknak, a dédinek. A mi családunkban mindig mindenki segítette a másikat. Ebbe nőttünk bele. Nekünk is ez a dolgunk.

 

Szenkovits Péter   
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.