km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
A járvány miatt közönség nélkül nyírták meg a birkákat a Vasi Skanzenben

A járvány miatt közönség nélkül nyírták meg a birkákat a Vasi Skanzenben

A járványhelyzetben sem állt meg az élet a Vasi Skanzenben: Szent György-nap táján esedékes a birkanyírás. Ezt el is végezték, igaz, most a nagyközönség nem láthatta, mert látogatókat nem fogadhatnak.

 

Most a 26 juhból közel húszat kellett megszabadítani a meleg, téli bundájától. Németh József, a Vasi Skanzen karbantartója éppen a birkákat nyírja, s közben elmondja, hogy jól viselik az állatok, kissé nyugtanok, de két-három nap után már fürgébbek. A lenyírt gyapjú szinte egészben megmarad, a tapintásakor lehet érezni a rajta lévő faggyút is. Több kilónyi felesleges súlytól szabadultak most meg az állatok.


Klasszikus módszerrel, azaz nem géppel, hanem egy erre szolgáló, speciális ollóval nyírták a skanzen juhait, és a patájukat is rendbetették, ez a vágás is most, Szent Györgykor aktuális. A „pedikűrözés”, a paták tisztítása, a túlságosan megnövekedett szaru levágása, a pata leegyengetése biztosítjaa azt, hogy a rossz tartás miatt ne gyulladjon be az állatok lába.


Horváth Sándor intézményvezető hozzáteszi, hogy a nap arról is nevezetes, hogy az állatokat ilyenkor hajtották ki klasszikus módon a legelőre, ez volt a tavasz biztos kezdete. A kihajtáshoz kötődött az évenkénti birkanyírás. A nagy bunda „elvesztésével” a birkák könnyebben viselték el a meleg napokat. A merinói fajtának pedig a gyapja is értékes nyersanyag volt. A racka gyapja kevésbé értékes. 


A Szent György-napi vásár idén elmarad a Vasi Skanzenben, a terület és a régi házak rendben tartása, az állatok gondozása azonban így is folyamatos munkát ad a múzeum munkatársainak.

 

Fotó: Balaicz-Varga Nárcisz, Vasi Skanzen Facebook-oldala

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.