km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
A járvány miatt közönség nélkül nyírták meg a birkákat a Vasi Skanzenben

A járvány miatt közönség nélkül nyírták meg a birkákat a Vasi Skanzenben

A járványhelyzetben sem állt meg az élet a Vasi Skanzenben: Szent György-nap táján esedékes a birkanyírás. Ezt el is végezték, igaz, most a nagyközönség nem láthatta, mert látogatókat nem fogadhatnak.

 

Most a 26 juhból közel húszat kellett megszabadítani a meleg, téli bundájától. Németh József, a Vasi Skanzen karbantartója éppen a birkákat nyírja, s közben elmondja, hogy jól viselik az állatok, kissé nyugtanok, de két-három nap után már fürgébbek. A lenyírt gyapjú szinte egészben megmarad, a tapintásakor lehet érezni a rajta lévő faggyút is. Több kilónyi felesleges súlytól szabadultak most meg az állatok.


Klasszikus módszerrel, azaz nem géppel, hanem egy erre szolgáló, speciális ollóval nyírták a skanzen juhait, és a patájukat is rendbetették, ez a vágás is most, Szent Györgykor aktuális. A „pedikűrözés”, a paták tisztítása, a túlságosan megnövekedett szaru levágása, a pata leegyengetése biztosítjaa azt, hogy a rossz tartás miatt ne gyulladjon be az állatok lába.


Horváth Sándor intézményvezető hozzáteszi, hogy a nap arról is nevezetes, hogy az állatokat ilyenkor hajtották ki klasszikus módon a legelőre, ez volt a tavasz biztos kezdete. A kihajtáshoz kötődött az évenkénti birkanyírás. A nagy bunda „elvesztésével” a birkák könnyebben viselték el a meleg napokat. A merinói fajtának pedig a gyapja is értékes nyersanyag volt. A racka gyapja kevésbé értékes. 


A Szent György-napi vásár idén elmarad a Vasi Skanzenben, a terület és a régi házak rendben tartása, az állatok gondozása azonban így is folyamatos munkát ad a múzeum munkatársainak.

 

Fotó: Balaicz-Varga Nárcisz, Vasi Skanzen Facebook-oldala

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
Operatív törzs: Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába utazni
Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába szombattól, Magyarországról ugyanakkor korlátozás nélkül lehet beutazni Ausztriába, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hétfőn online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Beperelte a szaúdi trónörököst a meggyilkolt újságíró menyasszonya
Beperelte Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst egy amerikai bíróságon kedden a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró felesége, aki szerint a trónörökös rendelte el férje meggyilkolását.
A francia kormány 2021 áprilisig tervez korlátozásokat
A francia kormány 2021. április 1-ig tervezi korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezésére.
Továbbra is az Apple a világ legértékesebb márkája
Immár a nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.
Világító kerékpárút épült Esztergomban
“Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében” -írja a Magyar Közút Nonprofit Kft. Facebook-oldalán egy új, kísérleti jelleggel megépített esztergomi kerékpárútról.
Maruzsa négy fal közé zárná a gyerekeket az őszi szünetre
A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán a köztévében.