km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
A járvány idején is várják a véradókat

A járvány idején is várják a véradókat

Hetente Vas megyében 250 véradóra lenne szükség a zökkenőmentes ellátáshoz, ez sajnos az utóbbi időben  már negyedével visszaesett. Igaz, a tervezett műtéteket a kórházak a koronavírus-járvány miatt elhalasztják, de a sürgős esetek miatt most is nagy szükség van a véradásokra.

A nagy cégek, intézmények egyre nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy dolgozóik a lehető legkényelmesebben, időt, fáradságot megtakarítva segíthessenek embertársaikon. Rendszeresen tettek eleget a Vöröskereszt kérésének, és fogadták szervezett véradások keretében a Vérellátó Szolgálat munkatársait. A vállalatok nemcsak a helyszínt biztosították, hanem  a legkülönfélébb juttatásokkal, például üdülési utalványokkal, ajándéktárgyakkal, munkaidő-kedvezménnyel ösztönözték munkatársaikat arra, hogy minél többen adjanak vért. A koronavírus-járvány miatt a gyárak munkavállalóik és a termelés védelmében belépési stopot rendeltek el, emiatt a szervezett véradások elmaradnak.


„Sajnos a vállalatok, intézmények szinte kivétel nélkül lemondták az előre egyeztetett kitelepüléseinket, ami nagy kiesést jelent, hiszen egy-egy ilyen alkalommal 30-40 vagy ennél is több önkéntes nyújtotta a karját. A biztonságos egészségügyi ellátás érdekében így most még nagyobb energiát kell fektetnünk a donorok toborzásába. Heti tervvel dolgozunk. Vidéken nehezebb, Szombathelyen könnyebb a dolgunk, hiszen itt működik a Vérellátó Szolgálat területi intézete, ahol folyamatosan fogadják a véradókat. Tavaly közel 12 ezer véradót toborzott Vas megyében a Vöröskereszt. Március elejétől már 27 %-kal esett vissza az önkéntesek száma – mondta el lapunknak Tóthné Horváth Zsuzsanna, a Magyar Vöröskereszt megyei véradásszervező koordinátora.


A települési véradások többségét továbbra is megszervezik, ezek helyszíne és dátuma a Vérellátó Szolgálat honlapján megtalálható.
A koronavírus-fertőzés nem terjed vérrel – erről a Vérellátó Szolgálat területvezető főorvosa tájékoztatott. Ennek ellenére a véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében több óvintézkedést is bevezettek. Aki 30 napon belül külföldön járt, vagy találkozott igazoltan fertőzöttel, az be sem léphet a véradások helyszínére. Már az ajtóban kikérdezik a jelentkezőket. A 30 kérdésből álló előszűrés után orvosi vizsgálat következik. Így kizárólag egészséges emberektől veszünk vért, amit nem kell koronavírusra szűrni, hiszen a betegség cseppfertőzéssel és nem vérrel terjed. Dr. Lantai Szilvia arról is beszélt, megértik, hogy a vállalatok a járványveszély miatt korlátozzák területükre a belépést, és ezzel együtt lemondják az előre egyeztetett munkahelyi véradásokat. De kérik a vezetőket, hívják fel dolgozóik figyelmét arra, hogy az egészségügyi ellátás biztonsága érdekében most is szükség van a vérükre. Bár a kórházakban a járvány miatt elhalasztják a tervezett műtéteket, de sajnos a vérigény nem csökkent annyival, amennyire a véradások száma. Például az onkológiai kezelések alatt állóknak rendszeresen szükségük van a vérkészítményekre. A szombathelyi Vérellátó Intézet a hét több napján is meghosszabbított nyitvatartással várja a másokon segíteni vágyókat, éppen azért, hogy munkaidejük letelte után is adhassanak vért. Közös érdek, hogy a járvány idején is rendelkezésre álljon a szükséges vérmennyiség.
 
Az önkéntes véradókra most különösen nagy szükség van. Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján (ovsz.hu) a koronavírussal összefüggő aktuális információk mellett a szervezett véradások helyszínei és a szombathelyi intézet nyitvatartása is megtalálhatók. Fontos, hogy a weboldalon időpontot is lehet egyeztetni. Ne feledjék a jól ismert szlogent: Adj vért, és ments meg három életet!
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.