km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Hübner János nemzetőr: „Éllen der haza!”

Hübner János nemzetőr: „Éllen der haza!”

Akár a ’48-as katonák sírkertjének is nevezhetnénk a Szent Márton temetőt. Itt nyugszanak a forradalom és a szabadságharc szombathelyi résztvevőinek földi maradványai. A legtöbbjük nevét és sírhelyét nem ismerjük, Hübner János nemzetőrét és Somogyi Ignác honvédhadnagyét viszont igen. Emléküket ápolják-őrzik a művészeti szakgimnazisták.

 

„Amikor 1988-ban kezdett érdekelni a Szent Márton temető, akkor már romokban találtam. A város bombázásakor negyvennégy bomba esett rá, a második világháború után elhanyagolták. Viszont fantasztikus látványával egy festő számára maga volt a Paradicsom” – eleveníti fel érdeklődésünkre Torjay Valter Berzsenyi-díjas festőművész, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára. „Először Kerner Tivadar néhai kórházi főgondnok, ötvös és ékszerész után kutakodtam, akinek gyönyörű sírépülete volt. Mindenét Szombathelyre hagyta. Próbáltam felhívni rá a figyelmet. Utóbb már a temető megmentése volt a célom. Ez hazánk egyik legrégebbi sírkertje. A Krisztus utáni első századtól 1962-ig voltak itt koporsós temetések, s 1977-ig, a végleges bezárásáig lehetett elhelyezni urnákat. Bonczó István zeneszerző barátommal összeszedtünk annyi koszorút és virágot, amennyit csak tudtunk. Az összes sírra tettünk egyet-kettőt, hogy az illetékesek ne tudják megállapítani, melyiket gondozzák, melyiket nem. Sikerült megmenteni a temetőt. 


Egyszer kifejezetten azért jöttem ki, hogy megtaláljam a ’48-asok sírjait. Az utolsó pillanatban, már esteledett, amikor rábukkantam Somogyi Ignác (1812-1882) honvédhadnagy növényekkel benőtt nyughelyére. Ő a 44-es zászlóaljnak volt a tagja, amely, mint ismeretes, Vas megyéből regrutálódott. S aztán a kilencvenes évek végétől – a művészeti szakgimnazistásainkkal – itt tartottunk március 15-i megemlékezéseket. Egészen a legutóbbi évekig. Ugyanis akadtak olyanok, akik feltételezhetően nem nézték jó szemmel a temetői ténykedésemet. Az egyik ilyen illető valamelyik kiállításom megnyitója előtt állt elém azzal, hogy az a Somogyi Ignác, akinek a sírjánál a diákokkal megemlékezünk, nem az a Somogyi. Állítása szerint ő kiderítette, hogy két Somogyi Ignác volt a megyében, akik ugyanakkor születtek. Érezhető volt, azt akarja, hogy a megemlékezések szűnjenek meg. No, én még azt sem vonom kétségbe, hogy esetleg igaza lehet. De: szerintem már csak az indulatai miatt is gyököt kell vonni a kutatásaiból, ráadásul azóta sem hozakodott elő bizonyítékokkal… Viszont lényegtelen, mert nem az a fontos, hogy kinek a sírjánál emlékezünk. A Szent Márton temető majdhogynem bármelyik pontján tarthatnánk emlékünnepélyt. Hiszen ez volt a város köztemetője akkor, amikor ide helyezték örök nyugalomra az egykori ’48-as katonák földi maradványait. Olyanokét is, akikről tudunk, olyanokét is, akikről nem. Éppen ezért az illető közlésétől egy pillanatra sem rendültem meg. Elhatároztam, hogy ezentúl Hübner János (1825-1905) nemzetőr sírjánál – a Hübner család kriptájánál – emlékezünk meg a diákokkal. Ebbe aztán végképp nem tud belekötni senki. Hübner János erdélyi szász családból származott, de már Szombathelyen született. A XIX. század utolsó harmadában városi tanácsnok s építővállalkozó-téglagyáros volt. Az evangélikus templom építéséhez úgy adta olcsóbban a téglát, ha a tornya 48 méter magas lesz. És ekkora is lett. A Hübnerek háza a mai könyvtár helyén állt. Amíg élt, addig minden március 15-én oda zarándokolt el az ifjúság. Ő kiállt az erkélyre, s azt kiabálta (élete végéig németül beszélt, s csak törte a magyart): ’Éllen der haza!’.  De a mi megemlékezéseink nemcsak róla, nem is csak Somogyi Ignácról szóltak-szólnak, hanem az összes 48-as katonáról, akiket ide temettek. Fontosnak, szépnek tartom, hogy a középiskolások aktív részeseivé válnak egy ilyen megemlékezésnek. Élmény a diáknak. Hazafiságra neveli. Kicsit elevenebbé válik számára az, amit 48-ról tanul. Amikor még Somogyi Ignác sírjánál koszorúztunk, előtte a tanulók lelkesen csiszolták, tisztították a síremléket. Erről filmfelvételek tanúskodnak. Jó lenne újból elmenni oda is. S bár a Hübner kriptánál nem kell tisztogatni, de mindig érződik a gimnazisták felkészültsége, odafigyelése a szerény, ám bensőséges hangulatú ünnepi megemlékezésen, amely, mint máskor, így idén is megelőzi március tizenötödikét.” 

 

„Hazafias családból származom. Küzdöttünk minden egyes szabadságharcban. A tizedik ősapám Rákóczi tábornagya volt, szépapám Klapka táborkari századosa. Részt vettünk a Bajcsy-Zsilinszky összeesküvésben. Mindig akadt olyan a családban, aki mert kockázatot vállalni. S hogy mit üzen nekünk ma 1848? A haza minden előtt!” 
Torjay Valter festőművész, tanár 

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint


 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.