km/óra
  2021.05.16., vasárnap  •  Mózes, Botond napja
A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!

A hetedik te magad légy: elhozta a kupát a Falco!

A Szolnok tükörsima legyőzése után a DEAC együttese ellen lépett pályára a Magyar Kupa fináléjában a Falco együttese. A debreceniek a másik vasi együttessel, a Körmenddel találkoztak a másik elődöntőben, és sima győzelem után kerültek a fináléba.

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY – DEBRECENI EAC 67-64 (17-6, 22-19, 9-20, 19-19)
Falco:
Anderson 7/3, Váradi 10/3, Benke 6, Bruinsma 4, Keller 7/3 Cserék: Perl 20, Barac 11, Lake 2. Vezetőedző: Gasper Okorn.
DEAC: Moody 11, Somogyi -, Guyton -, Hines 10, Tóth 12. Cserék: Moore 10, Polyák 10/6, Drenovac 8, Molnár 4. Vezetőedző: Kovács Adrián


Tóth Ádám büntetőivel kezdődött találkozó, ezt viszont több kihagyott lehetőség követte mindkét csapat részéről. A hosszú pontcsendet Anderson triplája törte meg, ezzel 3-2-re a Falco vezetett. Szigorú, határozott védekezésre volt szüksége a szombathelyieknek, mert Tóth Ádám nagyot dolgozott a festékben. Nem igazán akartak jönni a kosarak, de a negyed felénél Lake megmutatta, hogyan is tud zsákolni, 5-2-re módosítva ezzel az állást. Érezhető volt, hogy két egymásból nagyon jól felkészített, rendkívül szervezett csapat van a pályán. Perl szép egyéni akciója, majd gyorsindításból szerzett kosara után már 9-2 volt a Falcónak, Kovács Adrián pedig időkéréssel próbált reagálni. Barac kosara után már 13-2-re mentek a szombathelyiek, ez pedig azt jelentette, hogy tízen kívülre került a DEAC. A játékrész utolsó percében sikerült betalálniuk a hajdúságiaknak, de villámgyorsan érkezett a válasz a kiválóan játszó Perltől. Az utolsó kosár a vasiaké volt, így tíz percnyi játék után 17-6-tal sokkolták ellenfelüket. A második negyed elején Polyák büntetőivel próbáltak zárkózni a cívisvárosiak, Barac azonban kiharcolt egy 2+1-es akciót, és jól is büntetőzött. Ezzel már 20 pontnál jártak a sárga-feketék, akik továbbra sem lassítottak. A debreceniekben Polyák tartotta a lelket, de Perl klasszisával továbbra sem tudtak mit kezdeni, a magyar válogatott kiválósága már 10 pontnál tartott. Ellenálhatatlanul kosárlabdáztak a szombathelyiek, 26-13-nál újabb Kovács Adrián-időkérés következett. Hiába találat utat egy-egy DEAC-kísérlet a gyűrűbe, a Falcónak mindenre volt válasza. Váradi végletekig kijátszott kosara után már 30-15 volt, pár pillanattal később pedig már büntetőket harcolt ki a vasiak 10-ese. Két perccel a nagyszünet előtt 32-19 állt az eredményjelzőn, Hines zsákolása után viszont már tízre zárkózott DEAC. Gasper Okorn időt kért, hogy kicsit megnyugtassa övéit, Benke Szilárd révén pedig újabb sárga-fekete kosarat lehetett feljegyezni. Tóth Ádám két pontjára Keller triplával válaszolt, majd Perl, valamint a debreceniek 21-esének büntetői zárták a félidőt, a Falco 39-25-re vezetett két negyedet követően.


A sárga-feketék ott folytatták, ahol abbahagyták, Benke 2+1-es akciójával kezdődött a harmadik tízperc. A cívisvárosiak továbbra is dekoncentráltan, pontatlanul játszottak, ehhez azonban a Falco nagyon fegyelmezett és nagyon jól összeállt védekezése is kellett. Perl büntetői után egy híján húsz pont volt a szombathelyi előny, Tóth Ádám és Moody kosaraival azonban jelezte a DEAC, hogy szeretnének még hozzászólni a találkozóhoz. A 8-0-s debreceni sorozat után Gasper Okorn időt kért, majd Perl büntetői következtek. Kisebb hullámvölgybe került a Falco, be is nézett tíz pont alá a DEAC, de Bruinsma kosara nagyon fontos pillanatban érkezett. Egy 2+1-es akciónak köszönhetően hét pontra olvadt a vasi előny, majd Barac volt eredményes büntetőből. 48-43-nál öt pontra zárkózott a DEAC, Drenovac büntetői után pedig egy kosáron belülre tudtak kerülni. Teljesen nyílttá vált a találkozó, a záró felvonást 48-45-ös állásról várhatták a csapatok.

 

Baracra fújtak sportszerűtlen faultot az utolsó etap első momentumaként, Hines zsákolása után pedig már a Debrecennél volt az előny. Egyértelműen újításra volt szükség szombathelyi oldalon, Anderson érezte is ezt, és egy szép betörés után nagyon fontos kosarat szerzett. Váradi egy faultos triplával villantotta meg klasszisát, ezzel 54-49-re ismét a Falco vezetett. Keller kosarával már hét pont volt a vasiak előnye, de Tóth Ádám faultos kosárral tudott válaszolni. A büntető viszont kimaradt, nem úgy, mint Barac 2+1-es akciójánál. Ezekben a percekben a faultos kosaraké volt a főszerep, Moody is szerzett egyet ebből a fajtából. Őrült hajrára volt kilátás, de Anderson kosarával ismét el tudott lépni a Falco, 61-54-et mutatott ekkor az eredményjelző. A folytatásban Moore büntetői találtak utat a gyűrűbe, a következő támadásnál viszont rossz megoldást választott a DEAC légiósa. Két és fél perccel a találkozó vége előtt 63-58-ra vezettek a sárga-feketék, a Falco minden egyes másodperccel közelebb került egy óriási sikerhez. Kovács Adrián még egy időkéréssel megpróbálta felrázni csapatát, de Perl büntetőivel tett újabb lépést a győzelem felé a sárga-fekete együttes, és már nem is engedte ki a kezéből azt, 67-64-re megnyerte a döntő, ami azt jelentette, 2021-ben kupagyőztes Falco KC Szombathely!

A döntő legértékesebb játékosának Perl Zoltánt választották.

 


A Falco kupagyőztes csapata 


Játékosok: Kyan Anderson, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Sövegjártó Ábel, Kovács Benedek, Doktor Péter, De’Quon Lake, Boris Barac, Dancsecs András, Evan Bruinsma. Vezetőedző: Gasper Okorn, másodedző: Milos Konakov, technikai vezető: Gábor Máté, ügyvezető: Gráczer György, technikai intéző: dr. Nagy Norbert, gyúró: Tanai Zoltán, erőnléti edzők: Laki Ádám, Hajas Csaba, csapatorvos: Dr. Bauer Ottó, marketingmenedzser: Tóth Dávid.


 

Út a fináléig


Nyolc csapat vágott neki a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa fináléjának múlt szerdán. A Falco a PVSK és a nagy rivális, Szolnok kiejtésével jutott el a vasárnapi döntőig. A DEAC előbb a Szegedet verte (DEAC – Naturtex-SZTE-Szedeák 87-80), majd a debreceniek átszáguldottak az elődöntőben a Körmenden (DEAC - Egis Körmend 102-74). 

Negyeddöntő: 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – PVSK-VEOLIA 96-69 (26-12, 21-16, 22-19, 27-22)
Falco: Váradi 4, Doktor 12/6, Benke 9/3, Bruinsma 26/15, Keller 2. Cserék: Anderson 17/9, Perl 14/6, Barac 4, Lake 8, Dancsecs -, Kovács -.
PVSK: Ruják 10, Lewis 15/3, Demeter 3, Budimir 2, Brkics 23. Cserék: Dragasevics 9/9, Funderburk 5/3, Krivacsevics 2.
Már az első negyedben tudatosította a Falco, hogy győzni akar, a másodikban növelte előnyét, a harmadikra pedig eldőlni látszott a meccs. Az utolsó felvonás elején még húsz ponton belülre tudott kapaszkodni a Pécs, de többre már nem futotta az erejéből, a vége könnyed Falco-siker lett.

Elődöntő: 
Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 63-84 (15-23, 19-18, 12-23, 17-20)
Szolnoki Olajbányász: Warner 8, Kovács -, Rudner 4, Subotic 14/6, Cakarun 9. Cserék: Badzim 9/3, Pongó 2, Gibson 8/6, Zsiros 2, Juhos 5, Taiwo 2, Pallai -.
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Váradi 15/6, Benke 19/6, Bruinsma 14/3, Barac 8, Keller 6. Cserék: Perl 17/9, Lake -, Anderson 5/3, Kovács B. -, Doktor -.
Erős Falco-kezdés után (5-17), nyolcpontos szombathelyi előnnyel zárult az első negyed. Feszült folytatás jött, a Szolnok zárkózott, de a sárga-feketék 34-41-es fórral mehettek a nagyszünetre. A folytatásban a Falco összeszedetten és fegyelmezetten játszott, így meglett a közte húsz, ami a harmadik negyed végéig is kitartott (44-64). A zárónegyedben a Szombathely tudatosan lassította a tempót, az Olaj pedig nem tudott mit kezdeni a Falco tudatos játékával.

 

„Mi helyettesítettük a Falco-tábort”


– Teljesen berekedtem a döntő végére – mondta el a helyszínen a finálét dr. Horváth Attila alpolgármester és Tóth Kálmán Falco-felügyelőbizottsági elnök társaságában megtekintő dr. Nemény András polgármester, akinek éremátadási feladata is lett volna vasárnap Budapesten, de végül szolnoki kollégája, a Kosárlabda Szövetség elnöke, Szalay Ferenc osztotta ki a díjakat. 


– Hivatalosan meghívott személyekként ott lehettünk, és így mi helyettesítettük a szurkolókat. Átéreztük ennek felelősségét, a kispad felett egy sorral ülve biztattuk a csapatot, még én is, pedig nem vagyok egy kiabálós típus. Mivel mindenki más csöndben volt a csarnokban, működött a dolog, megvolt a kapcsolat, az interakció a játékosokkal. Óriási értéke van a kupagyőzelemnek Szombathely és a csapat számára, emellett az emberi része is megérintett: a győztesek közül ketten közvetlen családtagjukat veszítették el, ők értük is küzdöttek. A város jól döntött, amikor nehéz gazdasági helyzetben is kitartott a Falco mellett azzal, hogy a 100 százalékot nyújtókat támogatjuk. Ez most teljes mértékben megtérült, az ünneplés után több játékos odajött és megköszönte a támogatást nekünk, és rajtunk keresztül a szombathelyieknek. Külön öröm, hogy működött a koncepciónk, a magyar válogatottból négyen nálunk játszanak, közülük pedig kettő szombathelyi: Perl Zoltán és Váradi Benedek köré épült fel szisztematikusan a csapat a szakmai stáb döntései nyomán. Kaptam egy darabot a levágott hálóból, két napig nem volt hangom: boldog vagyok, örülök a kupagyőzelemnek. 

 

 

A korábbi kupadöntők


A múlt vasárnapi kupagyőzelem előtt hatszor játszhatott finálét a Falco csapata, összegyűjtöttük a szombathelyiek korábbi csatáit.
1998. 03. 29.    Körmend
BC Marc-Körmend    Falco-Lépték KC     81–69    (44-35)
Körmend: Fodor 5, Clay 23/9, Zsebe 8, Kolonics 6, Czigler 27. Csere: Csaplár-Nagy E. 2, Németh 6, Érsek 4, Szájer , Gerebenár. Edző: Patonay Imre, Szalai János.
Falco: Kálmán 27/9, Walke 13, Pankár 6, Mujanovics 7/3, Poindexter 5. Csere: Hortobágyi 1, Krivacsevics 8, Trepák 2, Vida. Edző: Földi Sándor, Váradi Attila.
2008. 04. 05.    Szombathely
FALCO-SZOVA KC-SZOMBATHELY–ATOMERŐMŰ SE 96–107 (15–10, 17–26, 23–20, 21–20, 11–11, 9–20) – kétszeri hosszabbítás után.
ATOMERŐMŰ: Mészáros 7/3, Toroman 2, STEVENSON 12, Horváth Z. 12, GULYÁS 16. Csere: MURRY 21/3, C. BROOKS 27/12, CSAPLÁR-NAGY E. 10/3, Kiss Zs.
FALCO: Kálmán 24/6, DOYNE 25/9, Draughan 3, KAZLAUSKAS 27/12, Aliakszejev 4. Csere: VÁRADI 13/3, Feigl, Will.
2009. 04. 05.    Szombathely    
Falco KC-Szombathely – Pécsi VSK-PannonPower 87-98 (23-18, 19-26, 27-22, 19-35).
Falco: Vida, Lakatos 4, HUDSON 14/3, HORVÁTH Z. 21/9, Perincic 10/6. Cs.: Ciric 11/3, KÁLMÁN 21/9, Vrsaljko 6. Vezetőedző: Srecko Sekulovics.
Pécs: KELLEY 31/9, WITTMANN 20/12, Dénes 3/3, Grebenár 5, BENCZE 13. Cs.: ALEKSZICS 13/9, Tóth N. 5/3, Czigler, HOSSZÚ 8/6. Szakmai igazgató: Sztojan Ivkovics.
2010. 04. 17.    Székesfehérvár
ZALAKERÁMIA-ZTE–FALCO-SZOVA KC SZOMBATHELY 91–74 (24–20, 25–24, 22–12, 20–18).ZALAEGERSZEG: HINNANT 6, Watson, KÁMÁN 15/9, K. WILSON 15/3, TREPÁK 10/6. Csere: TIMBERLAKE 19, TÓTH Á. 16/3, Baki 3/3, Gáspár 7/3, Simon L.
SZOMBATHELY: Kálmán 8/3, FRAZIER 16/6, Pankár 2, Kazlauskas 5, DIES 30. Csere: D. Wilson 13/3, Borszéki, Hajmásy.
2018. 02. 18.    Debrecen
SZOLNOKI OLAJ KK–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 82–67 (25–19, 21–16, 15–13, 21–19).
SZOLNOK: PERRY 16/3, VOJVODA 21/15, MILOSEVICS 14/9, Ford 9/6, Andric 6. Csere: Kovács P., Tóth Á. 8, Browning 8/6. Edző: Dragan Alekszics.
FALCO: Govens 11/3, Váradi 7/6, Norfleet 10/6, BORISZOV 14/12, Tóth N. 10. Csere: Perl 3, TAYLOR 12. Edző: Szrecsko Szekulovics.
2019. 02. 16.    Győr
SZOLNOKI OLAJ KK–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 92–83 (30–19, 17–13, 18–12, 27–39).
SZOLNOK: ROWSEY 19/6, VOJVODA 31/9, BENKE 26, N. Milosevics 2, ANDRIC 12. Csere: Rudner, Tóth Á. 2. Edző: Dragan Alekszics
FALCO: GOVENS 19/6, Váradi 9, Bíró O., BRUINSMA 19/12, REDDIC 11. Csere: Balmazovics 8/3, Perl 4, Curry 9/3, Tóth N. 4. Edző: Gasper Okorn.

Forrás: Nemzeti Sport Online, bama.hu

Savaria Fórum 30. évfolyam 18. szám - 2021.05.14.
Savaria Fórum 30. évfolyam 18. szám - 2021.05.14.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztriában szombat éjféltől feloldják az éjszakai kijárási korlátozást
Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldják a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást - jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter.
Ötszáz alatt a fertőzésszám növekedése
Vas megyében mindössze nyolc új koronavírusos beteget regisztráltak keddre.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
Vas megyében 23 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak hétfőre.
Müller Cecília: a tanórák alatt igazoltan lehet oltakozni
Egyik vakcina sem nyújt 100 százalékos védettséget a koronavírus ellen, illetve vannak olyanok is, akiknek az immunrendszere nem válaszol kellőképpen az oltóanyagra. Őket a nyájimmunitás fogja megvédeni – jelentette ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
legfrissebbek
Nőtt a fiatalok megtakarítási hajlandósága
A K&H szerint a 19-29 évesek 60 százalékának van félretett pénze.
Zidane távozhat a Real Madridtól
Sajtóhírek szerint a a játékosaival már közölte, hogy a következő szezonban nem ő irányítja a gárdát.
99 kontra 1: Karácsony Gergely új politikai mozgalom indítását jelentette be
Szombaton Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson, majd bejelentette, hogy elindítja a 99 Mozgalmat.  A kezdeményezés alapítói között van dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is. 
Nagyot drágul a belföldi turizmus
Már az idei nyári szezon legelején kiderült, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatóak, írja a portfolio.hu: a lap számításai szerint idén a belföldi turizmus főszezonjában 15-20 százalékos áremelkedés jöhet. 
Vasárnapra ezer alatt a fertőzésszám növekedése
Vas megyében 27 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak.