km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
A harmadik negyedben hengerelt a Falco, az ötödik mérkőzésen dől el az aranyérem sorsa

A harmadik negyedben hengerelt a Falco, az ötödik mérkőzésen dől el az aranyérem sorsa

A szombathelyiek a harmadik etapot 22-7-re nyerték, végül 62-77-re diadalmaskodtak.

 

FÉRFIKOSÁRLABDA NB I BAJNOKI DÖNTŐ 4. MÉRKŐZÉS

EGIS KÖRMEND - FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY (22-21, 15-19, 22-7, 18-15)

Körmend: Stokes 9/3, White 17/3, Takács 11, Szavics 2, Gordon 12. Cserék: Kiss -, Ferencz 7/6, Durázi 2, Henry 2

Edző: Antonis Konstantinides

Szombathely: Váradi 15/6, Somogyi 5, Benke 10/6, Golomán -, Keller 12/3. Cserék: Perl 15/6, Clark -, Kovács 3/3, Barac 17

Edző: Milos Konakov

 

Körmenden folytatódott a vasi kosárfinálé, a két döntős a Rába-parton találkozott a párharc 4. mérkőzésén. Az elmúlt összecsapás szinte végig a szombathelyiek kezében volt, Konstantinides mester tanítványai azonban a végén fordítani tudtak, így elvették a pályaelőnyt, amivel 2-1-es vezetésre tettek szert összesítésben. Hazai oldalon tehát a bajnoki cím volt a tét, hiszen egy hiányzott a három győzelemhez, a címvédő pedig a remények életben tartásáért lépett pályára. 

 

Kicsivel több, mint egy perc után esett a találkozó első kosara, Takács Kristóf révén az Egis szerezte meg a vezetést. Váradi egy büntetőt bedobott, majd Benke saroktriplája ért célba, 4-2-re a vendégek vezettek. Takács Kristóf második dupláját szerezte meg, a Körmend pedig a negyedik faultját, mindössze három perccel a feldobást követően. Rengeteg volt a kimaradt triplakísérlet, a hiba, egyik csapat sem igazán rakhatta ki a kirakatba a dobószázalékát. 4-7-nél White dobhatott két büntetőt, tette azt 50%-os mérleggel, mint ahogy Váradi is, majd nem sokkal később ismét a piros-feketék légiósa köszönt be, 7-8 volt az állás. Váradi hármasa már jó volt, négy ponttal ellépett a címvédő, majd Ferencz irigyelte ezt meg és 10-11-re zárkóztatta csapatát. Gordon büntetőivel már az Egis vezetett, űzték-hajtották egymást a felek, White labdaszerzése után pedig háromra nőtt a differencia. A hazaiakat ebben a periódusban ő cipelte a hátán, a triplája után Kovács is szórt egyet ebből a fajtából, elképesztő volt a küzdelem, az eredményjelzőn pedig 19-16 állt. Az utolsó percbe 22-17-tel érkezett a két gárda, Barac bedobta, Kiss kihagyta a büntetőit, újabb kosár már nem esett, a negyed végén 22-21 volt az állás.

 

Kelleré volt a második etap első duplája, ismét a Falco vezetett, majd Takács gyarapította pontjait, egymásnak adták az előnyt a felek (24-23). Durázi gyors egymásutánban a második szabálytalanságát is begyűjtötte, némi közjáték után egy technikai miatt Ferencz büntetőzhetett, majd Perl süllyesztett el egy triplát, amivel 25-26-ra módosult az eredmény. Takács egalizált, Perl újabb hármassal igazolta klasszisát, a címvédőnél volt a lépéselőny. Savic büntetőivel ismét az Egis vezetett, majd Keller dolgozott remekül a palánk alatt, egy percre sem nyugodhatott meg egyik csapat sem. 30-32-nél Milos Konakov kért időt, majd újabb szombathelyi pontok következtek, bő négy perccel a nagyszünet előtt 30-34 állt az eredményjelzőn. White ziccere után Konstantinides mester is magához hívta övéit, Takács egyenlített, Váradi viszont gyorsan gondoskodott arról, hogy ez az állapot ne tartson sokáig. Perl középtávolijával három pontra nőtt a Falco előnye, 35-38 volt ekkor az állás. Henry büntetőivel zárkózott az Egis, de White elcsúszását Váradi használta ki, megint három volt közte. A játékrész már nem hozott több kosarat, ez pedig azt jelentette, hogy 37-40-nel vonultak pihenőre a felek.

 

White rövid triplakísérleténél Benke tépte a lepattanót, majd Barac dobását szedte le Gordon, az elsőhöz hasonlóan indult ez a felvonás is. Perl az addigi legnagyobb különbséget alakította ki 37-42-nél, majd Váradi hatalmas triplája hullott be, 37-45-re vezettek a szombathelyiek. Gordon és Durázi pontjaival tartotta a lépést a Körmend, de Barac 2+1-e nagyon fontos pillanatban érkezett vendég szempontból, 41-48 volt az állás. Érezhető volt a feszültség, egyre több volt a reklamálás egy-egy ítéletet követően, a találkozó ezen periódusa nem feltétlenül a kosárlabdáról szólt. Ezen Keller triplája változtatott valamelyest, 43-53-nál először volt tíz közte. Az Egis időt kért, de Benke labdát szerzett és zsákolt, majd Barac és Benke is beköszönt, óriási rohanásban voltak a vendégek, akik 43-59-re vezettek. Perl 2+1-ével már 19 volt a különbség, a hosszú hazai pontcsendet Gordon büntetője törte meg, ez volt a játékrész utolsó kosara, az utolsó tíz percet 44-62-ről várták a csapatok. 

 

Másfél percet kellett várni az első kosárra a záró etapban. Keller büntetőzhetett, majd sportszerűtlen fault miatt maradt a Falconál a labda. Stokes mindkét büntetőjét bedobta, majd az időkérés után ismét ő volt eredményes, Ferencz Csaba viszont kipontozódott, őt White váltotta a pályán. Az amerikai egy faultos kosárral zárkóztatta a Körmendet, hat és fél perccel a vége előtt 51-64 volt az állás, ráadásul Stokes is kintről köszönt be, tíz pontra olvadt a vendég előny. Milos Konakovnak reagálnia kellett, Keller villámgyorsan szerzett négy pontot, majd Somogyi egy trojkát, ismét visszaállt a különbség. A hátralévő időben már nem volt visszaút a házigazda számára, a Konakov-legénység többek között 22-7-es harmadik negyedének köszönhetően magabiztos, 62-77-es sikert aratott.

 

A mindent eldöntő, ötödik mérkőzésre vasárnap, június 26-án 18 óra 30 perckor kerül sor az Aréna Savariában.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak