km/óra
  2020.10.21., szerda  •  Orsolya napja
A hajléktalanok ellátásában a megelőzésen van a hangsúly

A hajléktalanok ellátásában a megelőzésen van a hangsúly

A hajléktalan ellátásban is a megelőzésen van most a legnagyobb a hangsúly. A Zanati úti átmeneti szálláson és az úgynevezett alacsony küszöbű ellátásban nincs szükség korlátozásokra, a maszkhasználat, a folyamatos takarítás és a fertőtlenítés viszont kötelező.

 

Hétfőtől az országos tisztifőorvos teljes látogatási tilalmat rendelt el a szociális intézményekben, így Szombathelyen az idős, ápolásra szoruló hajléktalanok Kolozsvár utcai otthonában is életbe léptek a szigorú korlátozások. Az ellátottak nem is hagyhatják el az intézményt. Jelenleg 26-an laknak itt.


Testhőmérséklet-mérés és nyilatkozat, hogy nem volt kapcsolat igazolt fertőzöttel – ez a minimális feltétele, hogy valaki beléphessen a Zanati úti hajléktalanszállóra. Itt nincsenek korlátozások, de a megelőző intézkedésekre nagy hangsúlyt fektetnek. Németh Klára, a FÉHE Kft. ügyvezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az érkező látogatóknak, illetve ügyfeleknek naponta kétszer mérik a testhőjét, illetve nyilatkoztatják arról, hogy nem kerültek-e kapcsolatba covidos személlyel. Nagyon gyakori a fertőtlenítő tisztítás, a takarítás, az ügyfeleket bíztatják a kézfertőtlenítő és a maszk használatára.


Májer Ferencné 1989-től lakója a szombathelyi átmeneti szállásnak. Azt mondja, most alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Az itt élők fejenként két maszkot kaptak, és ezek fertőtlenítő tisztításáról az intézmény gondoskodik.


Az átmeneti szállás teljes kihasználtsággal működik, 86-an laknak itt. Ha valakinél a fertőzöttség tüneteit észlelik, az egyik közösségi helyiségből kialakított alkalmi elkülönítőben helyezik el, izolációra a telítettség miatt nincsen lehetőség. Az egészségügyi ellátórendszerből csak azok jöhetnek vissza, akik két negatív teszteredménnyel rendelkeznek. Eddig senkinél sem merült fel a betegség gyanúja. Az éjjeli menedékhelyként emlegetett úgynevezett alacsony küszöbű ellátást igénybe vevőknek kora reggel el kell hagyniuk a szobákat, utánuk alaposan kitakarítják és fertőtlenítik is a helyiségeket, valamint az ágyakat is. Ezt a szolgáltatást jelenleg mintegy 40-en veszik igénybe naponta. Közeleg viszont az őszi-téli krízisidőszak.
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
Operatív törzs: Magyarországról korlátozás nélkül lehet Ausztriába utazni
Megváltoztak a személyforgalmat érintő beutazási szabályok Ausztriába szombattól, Magyarországról ugyanakkor korlátozás nélkül lehet beutazni Ausztriába, mert Magyarország pozitív jellegű biztonsági kockázati besorolást kapott - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hétfőn online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Továbbra is az Apple a világ legértékesebb márkája
Immár a nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.
Világító kerékpárút épült Esztergomban
“Az utóbbi évek legragyogóbb kísérleti útépítési projektje valósulhatott meg az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán Esztergom térségében” -írja a Magyar Közút Nonprofit Kft. Facebook-oldalán egy új, kísérleti jelleggel megépített esztergomi kerékpárútról.
Maruzsa négy fal közé zárná a gyerekeket az őszi szünetre
A koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán a köztévében.
Hiába utazott el a Falco Novgorodba, elmarad a mai BL-meccs
A szombathelyiek a tegnapi nap folyamán keltek útra Oroszországba, hogy megkezdjék BL-szereplésüket. A koronavírus azonban átírta a forgatókönyvet, az oroszoknál több pozitív eredmény is született, így nem lesz ma mérkőzés Novgorodban.
Tűzoltó dandártábornoki kinevezést kapott dr. Bognár Balázs
Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából – a belügyminiszter előterjesztésére – kinevezte tűzoltó dandártábornokká dr. Bognár Balázs Lajos tűzoltó ezredest, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét. A kinevezési okmányokat a tábornok október 24-én vette át a Sándor-palotában, olvasható a katasztrófavédelem közleményében.