km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
A gyerekeink ne gyűlöljék egymást!

A gyerekeink ne gyűlöljék egymást!

Kis aggódással s némi félelemmel gondol gyermekeink jövőjére Halász Judit, de azért reménykedik, hogy „talán mindenkinek megjön az esze, és megpróbál úgy élni, hogy tekintettel lesz azokra, akik utánunk jönnek”. Az Agora Művelődési és Sportházban – ahol ezúttal is tüneményes koncertet adott – találkoztunk vele.

 

1965-től mind máig a budapesti Vígszínház tagja. A hetvenes évek második felétől koncertezik. Első nagylemeze, a Kép a tükörben, 1978-ban jelent meg. A huszanhatodik, A vitéz, a kalóz meg a nagymama, 2021-ben.  Ő Magyarország első Mosolyrend Lovagja. Kossuth-díjas. Magyar Szabadságért-díjas. Hazám-díjas. Radnóti Miklós Antirasszista Díjas. 


A tavaly tavasszal Szombathelyen elhunyt Törőcsik Mari alakját idézte meg beszélgetésünk kezdetén: „Még gyerek voltam, ő már játszott. Megszerettem. Amikor mint főiskolás megkaptam a legelső szerepemet a József Attila Színházban, a partnerem Bodrogi Gyuszi lett. A Mariska akkor még a felesége volt. Furcsának éreztem, hogy ő a partnerem párja. Jó kapcsolatba kerültünk. Később, bárhol találkoztunk is, az mindig örömet okozott. Sajnos, csupán egyetlenegy közös színpadi fellépésünk volt, amikoris én nem a legkedvesebb szerepemet játszottam. (Nevet.) Filmben pedig soha nem volt közös jelenetünk. Ezt az óta is sajnálom. Nagyon szerettem.”


Három unoka nagymamájaként arról kérdeztük, mennyiben más nagyszülőnek lenni, mint édesanyának? „Amikor még kicsik, akkor az egészen hihetetlen, fantasztikus élmény („halászjuditosan” kacag). Nagymamaként már sok mindent tud az ember, amit anyaként nem tudhat, hiszen az ő saját élete is kialakulóban van, nincs még készen. A nagyszülők sokkal tapasztaltabbak. És a gyerekekkel rengeteget kell foglalkozni. Tehát néha jól is jön kis segítség a nagymamától, a családtól. De amikor nagyobbak lesznek, elkezdenek kamaszodni, akkor megváltozik a világ. Az ő világuk és a velük való viszony is. Tudni kell őket kicsit elengedni, mint nagymamának. Ők ekkor kezdik kiépíteni a saját életüket. Ebbe nem szabad beleszólni. Maximum akkor, ha észreveszünk valami olyasmit, ha nem arrafelé haladnak a kapcsolataik, amiket még jónak, kívánatosnak találunk. De én még ekkor sem szóltam bele… Úgy gondolom, maximum a gyerekek háta mögött egy fél mondattal lehet csak tanácsot adni. Hogyha igénylik a szüleik. Ha meg nem, akkor sajnos vissza kell húzódni. Ami nem könnyű, nem egyszerű. 


Mi mindig azt szerettük volna a férjemmel (Rózsa János Kossuth-díjas filmrendező, filmproducer; szp), hogy olyan helyekre vigyük el őket, ahová másképp esetleg nem jutnának el, csak velünk. Tizennyolc, tizenhat, tizennégy éves fiúk. Például elutaztunk Velencébe; először a legidősebbet vittük magunkkal. Hármukat egyszerre nem tudtuk volna. Amikor pedig eljött az idő, a másik kettő is velünk jött. Velence különleges helye Európának, azt előbb-utóbb mindenkinek látnia kell, ha megengedi a Jóisten. Vagy ajánlhatunk nekik filmeket, színházba is elvihetjük őket. Bár nálunk a gyerekek mindig kicsit féltek a korai színház- és mozilátogatástól.  Inkább otthon néztek bizonyos videókat. Ezt mi azért nem bántuk, mert angol nyelvű filmek voltak, segítette őket a nyelvtanulásban.”


S az, hogy a nagymama ismert, kedvelt színésznő, s egy ország szeretett Jutka/Judit nénije, mit jelent számukra?


„Az égadta világon semmit. Fogalmuk sincs róla. Már nagyok, és élik a világukat.” (Nevet.)


Miként gondol a jövőjükre, a következő generációk kilátásaira? „Kis félelemmel, némi aggódással. És reménnyel, hogy talán mindenkinek megjön az esze, mindenki megpróbál úgy élni, igyekszik úgy formálni a saját személyiségét (nagyot sóhajt), hogy gondol azokra is, akik utánunk jönnek. Akik szintén jó levegőt szeretnének szívni, tiszta vizet szeretnének kapni, inni. Békében szeretnének élni. A gyűlölködést, azt nem szeretnénk nekik továbbadni! Valamiképpen tűnjön el az ő életükből, s talán még eltűnhet a miénkből is. Bár egyre fogy a remény. Én mégis optimista vagyok.”


Halász Judit soha nem adta fel. Fölépült súlyos betegségekből, 1996-os balesetéből (egy hétig volt kómában). Példa emberként-művészként. „A nekem adott szerepek, a vállalt feladataim segítségével olyan világképet, viselkedésformát szeretnék átadni, amivel sokan egyetértenének, s amit talán át is vennének tőlem. Ha ezt hétköznapi módon kellene kifejeznem, akkor úgy mondanám: a humánus viselkedés. Az emberekkel való jó viszony, a jó kapcsolatok kialakítása. Az egymásra figyelés. A gyerekekkel szemben ez még inkább fontos, mert ha nem figyelünk rájuk, akkor ők az elsők, akik ezt megérzik, és rögtön képesek irányt váltani. Úgyhogy: figyeljünk rájuk!”

 

Nem titok: ősszel tölti be nyolcvanadik életévét Halász Judit. Már előre is „boldog, boldog, boldog születésnapot” kívánunk neki! Vallja: „a színpadon nincs protekció”, „a színészi pálya hosszú meccs”, „nem lehet lejjebb adni, mert különben nem érdemes.”  

 

Szenkovits Péter
Fotó: Benkő Sándor 
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.