km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
A függetlenség szentje: bemutatták a II. János Pál pápáról szóló könyvet

A függetlenség szentje: bemutatták a II. János Pál pápáról szóló könyvet

Szent II. János Pál pápa száz éve született. Életútját, tevékenységét bélyegek sokasága is megjeleníti. Ezekből állította össze a Szülőföld Könyvkiadó, a Lengyel Intézet és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete A függetlenség szentje című kiadványt, amelyet hétfőn mutattak be a székesegyházban.

 

1991-ben Szombathelyen járt II. János Pál pápa, amit megörökített a Szombathelyi Televízió. Ezekkel a felvételekkel kezdődött A függetlenség szentje című könyv bemutatója. A magyarországi látogatás ösztönözte Steindl Rezsőt arra, hogy tudatosabban gyűjtse és kiállítási anyaggá rendezze az egyházfővel kapcsolatos bélyegeket. Elmondta, mindent megszerezett, amit lehetett, amihez hozzájutott. Az, hogy kiállítási anyagot csináljon belőle, az ő 2005-ös halála után kezdődött. Akkor gondolta, hogy ennek az embernek, ennek a szentnek emléket kellene állítani. 
A bélyegkiállítás a Szily-látogatóközpontban nézhető meg. Ebből az anyagból készült a könyv.


Az 1978-ban pápává választott Karol Wojtyla, katolikus egyházfőként több mint száz utazást tett külföldre, sokat tett a népek és vallások közti egyetértésért - emlékeztetett a Lengyel Köztársaság nagykövete.


Dr. Székely János megyéspüspök beszélt a karizmatikus pápa életéről, mély hitéről, nyitottságáról, történelmi szerepvállalásáról.  Így fogalmazott:  “Hatalmas megerősítés volt az ő alakja a közép-európai kommunista diktatúrában élő népek számára. Amikor azt mondta, hogy “Ne féljetek!”, ez egy üzenet is volt, hogy ennek a falnak - úgy, mint valaha Dávid nekiment Góliátnak, mi is nekifuthatunk. A történelem igazi alakító ereje nem a hadseregek, nem a pénz, hanem az emberek hite, mentalitása.” 


Jövőre, a szombathelyi pápalátogatás harmincadik évfordulójára nagyszabású megemlékezéssel készül az egyházmegye.
 

kapcsolódó cikkek
A függetlenség szentje: különleges album készült II. János Pál pápáról
A függetlenség szentje: különleges album készült II. János Pál pápáról
Idén jelentős évfordulót ünnepel a keresztény katolikus világ: kereken száz éve látta meg a napvilágot Karol Wojtyla, aki később II. János Pál pápaként vonult be a történelmünkbe és máig páratlan tisztelet övez.
kapcsolódó cikkek
A függetlenség szentje: különleges album készült II. János Pál pápáról
A függetlenség szentje: különleges album készült II. János Pál pápáról
Idén jelentős évfordulót ünnepel a keresztény katolikus világ: kereken száz éve látta meg a napvilágot Karol Wojtyla, aki később II. János Pál pápaként vonult be a történelmünkbe és máig páratlan tisztelet övez.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Jövő héten ismét bajnoki mérkőzést játszik a Falco
Több mint egy hónap után lépnek újra pályára a sárga-feketék.
Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban
Az online térbe hívja óvodás nézőit a Mesebolt Bábszínház. A járványhelyzet miatt a társulat valamennyi előadása elmarad december 10-ig, de a műhelymunka nem állt meg. A Téli képek című sorozat első darabja már elkészült, ezt videóra rögzítették, és egy zárt linken eljuttatják a bérletet vásárolt intézményekhez, így a gyerekek az óvodában vagy akár otthon is megnézhetik.