km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A filmrajongók kedvében járnak Vépen

A filmrajongók kedvében járnak Vépen

Idén sem kell unatkozniuk a filmek kedvelőinek, ugyanis a vépi filmklubban egészen áprilisig várják a rajongókat. Utána pedig elstartol a 18. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozó, tudtuk meg Meskó Krisztián főszervezőtől, aki hozzátette, újdonságokkal is készülnek majd.

 

Évek óta töretlen sikerrel működik a vépi filmklub, árulta el a főszervező, aki hozzátette, hogy természetesen a pandémia erre is rányomta a bélyegét, de akik szeretik a filmeket és szeretnek beszélgetni a látottakról, azok most is szívesen jönnek. Legutóbb Pawel Pawlikowski Ida című filmjét vetítették, januárban pedig Bong Joon-ho alkotását, az Élősködőket, majd Philippe Godeau: Yao utazása című filmjét nézhették meg a klubtagok a Vépi művelődési házban. 


– Kéthetente van vetítés a vépi művelődési házban, ingyenes a program – folytatta Meskó Krisztián. – Egészen április elejéig várjuk a filmkedvelőket kéthetente szerdánként. Van különbség a mozizás és a filmklub között, ez utóbbi közösségi élményt is jelent. A filmek előtt van egy felvezetés, majd a film után megbeszéljük egymással az élményeket és a benyomásokat is. Nagyrészt művészfilmek vannak a repertoárban, ám ezek szórakoztató filmek is egyben. Műfajban és nációban is nagyon színes a kínálat. Látható lesz még Bagota Béla: Valan – Az angyalok völgye, Kafarnaum: A remény útja és  Noah Baumbach: Francis Ha című alkotása.  


Idén 8 filmmel várják a rajongókat ősztől egészen tavaszig, ezzel melegítenek be az idén nagykorúvá váló 18. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozóra, mely április 23–24-én lesz. Idén meglepetésként egy nulladik napot is tartanak 22-én, ennek részleteit később árulják majd el.  


– Ötödször szervezzük Vépen a filmes találkozót, mellyel idén 18. alkalommal kedveskedünk a filmek szerelmeseinek – emelte ki a főszervező. – Vépen otthonra talált a fesztivál, az idei programokról is egyeztettünk már Iszakné Koszorús Judittal, a Vépi Művelődési Ház vezetőjével. Már érkeznek a jelentkezések a felhívásra, az alkotásokat 2022. március 18-ig várjuk. Ahogy az előző években, úgy idén is bárki nevezhet a fesztiválra 2020-ban vagy azóta készült alkotással, a filmekkel kapcsolatban nincs tematikai és műfaji megkötés sem. Előírás azonban, hogy a filmek maximum 60 percesek lehetnek. Úgy gondolom, hogy ezeket a feltételeket nem nehéz teljesíteni. Ahogy érkeznek a nevezések, látjuk, hogy sok a visszatérő alkotó, de vannak újak is, széles a paletta a korosztályi megoszlásban is. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy töretlen az alkotók lendülete. Ahogy az előző években, úgy idén is a pár perces alkotásoktól a 60 perces filmekig megtalálható minden a felhozatalban. 


A fesztivállal kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a közösségi oldalon. Fontos, hogy a filmek előválogatás után kerülnek majd be a versenyprogramba. A főszervező reméli, hogy idén a járvány miatt kevesebb megkötés lesz áprilisban, mint az előző évben volt. Akkor kevesebben érkeztek személyesen a függetlenfilmes találkozóra, ám akkor is sokan jelentkeztek. A program családias hangulatban telt, napi szinten 30-40 látogató vett részt a fesztiválon. Akkor egy blokknyi filmvetítés után szünetet tartottak, majd a zsűri reflektált a látottakra, s szakmai beszélgetés következett. Műhelymunkákkal és élő bejelentkezésekkel színesítették a programot. Idén újdonságokkal is készülnek, melyeket egyelőre nem árultak el. A főszervező annyit hozzátett, hogy vannak pályázati lehetőségek, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy minél színesebb legyen az idei program. 

 

Fotó: Meskó Krisztián

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.