km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
A filmrajongók kedvében járnak Vépen

A filmrajongók kedvében járnak Vépen

Idén sem kell unatkozniuk a filmek kedvelőinek, ugyanis a vépi filmklubban egészen áprilisig várják a rajongókat. Utána pedig elstartol a 18. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozó, tudtuk meg Meskó Krisztián főszervezőtől, aki hozzátette, újdonságokkal is készülnek majd.

 

Évek óta töretlen sikerrel működik a vépi filmklub, árulta el a főszervező, aki hozzátette, hogy természetesen a pandémia erre is rányomta a bélyegét, de akik szeretik a filmeket és szeretnek beszélgetni a látottakról, azok most is szívesen jönnek. Legutóbb Pawel Pawlikowski Ida című filmjét vetítették, januárban pedig Bong Joon-ho alkotását, az Élősködőket, majd Philippe Godeau: Yao utazása című filmjét nézhették meg a klubtagok a Vépi művelődési házban. 


– Kéthetente van vetítés a vépi művelődési házban, ingyenes a program – folytatta Meskó Krisztián. – Egészen április elejéig várjuk a filmkedvelőket kéthetente szerdánként. Van különbség a mozizás és a filmklub között, ez utóbbi közösségi élményt is jelent. A filmek előtt van egy felvezetés, majd a film után megbeszéljük egymással az élményeket és a benyomásokat is. Nagyrészt művészfilmek vannak a repertoárban, ám ezek szórakoztató filmek is egyben. Műfajban és nációban is nagyon színes a kínálat. Látható lesz még Bagota Béla: Valan – Az angyalok völgye, Kafarnaum: A remény útja és  Noah Baumbach: Francis Ha című alkotása.  


Idén 8 filmmel várják a rajongókat ősztől egészen tavaszig, ezzel melegítenek be az idén nagykorúvá váló 18. Vas-Film Országos Függetlenfilmes Találkozóra, mely április 23–24-én lesz. Idén meglepetésként egy nulladik napot is tartanak 22-én, ennek részleteit később árulják majd el.  


– Ötödször szervezzük Vépen a filmes találkozót, mellyel idén 18. alkalommal kedveskedünk a filmek szerelmeseinek – emelte ki a főszervező. – Vépen otthonra talált a fesztivál, az idei programokról is egyeztettünk már Iszakné Koszorús Judittal, a Vépi Művelődési Ház vezetőjével. Már érkeznek a jelentkezések a felhívásra, az alkotásokat 2022. március 18-ig várjuk. Ahogy az előző években, úgy idén is bárki nevezhet a fesztiválra 2020-ban vagy azóta készült alkotással, a filmekkel kapcsolatban nincs tematikai és műfaji megkötés sem. Előírás azonban, hogy a filmek maximum 60 percesek lehetnek. Úgy gondolom, hogy ezeket a feltételeket nem nehéz teljesíteni. Ahogy érkeznek a nevezések, látjuk, hogy sok a visszatérő alkotó, de vannak újak is, széles a paletta a korosztályi megoszlásban is. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy töretlen az alkotók lendülete. Ahogy az előző években, úgy idén is a pár perces alkotásoktól a 60 perces filmekig megtalálható minden a felhozatalban. 


A fesztivállal kapcsolatban minden fontos információ megtalálható a közösségi oldalon. Fontos, hogy a filmek előválogatás után kerülnek majd be a versenyprogramba. A főszervező reméli, hogy idén a járvány miatt kevesebb megkötés lesz áprilisban, mint az előző évben volt. Akkor kevesebben érkeztek személyesen a függetlenfilmes találkozóra, ám akkor is sokan jelentkeztek. A program családias hangulatban telt, napi szinten 30-40 látogató vett részt a fesztiválon. Akkor egy blokknyi filmvetítés után szünetet tartottak, majd a zsűri reflektált a látottakra, s szakmai beszélgetés következett. Műhelymunkákkal és élő bejelentkezésekkel színesítették a programot. Idén újdonságokkal is készülnek, melyeket egyelőre nem árultak el. A főszervező annyit hozzátett, hogy vannak pályázati lehetőségek, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy minél színesebb legyen az idei program. 

 

Fotó: Meskó Krisztián

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!
Megyei I. osztály: a Vasváré a nap egyetlen hazai győzelme
A Rábapaty a Csepreg, a Király SE a Táplánszentkereszt, míg a Szentgotthárd a Bük otthonából távozott három ponttal.