km/óra
  2023.01.29., vasárnap  •  Adél napja
A fiatalok is veszélyben lehetnek, figyelmeztet Szlávik János

A fiatalok is veszélyben lehetnek, figyelmeztet Szlávik János

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa szerint továbbra is fegyelmezetten kell viselkedni, hogy elkerüljön bennünket egy erősebb második hullám. Nem lazulhatunk, amíg nincs védőoltás a koronavírus ellen, nyilatkozta az ATV műsorában.

 

Szlávik János az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott, hogy egyelőre a napi új fertőzések nem számítanak magasnak, noha ezek bizonyára alacsonyabbak a becsült adatoknál: tíz-húszszorosa lehet a valódi betegek száma, olvasható az atv.hu-n.


Mint írják, a főorvos a környező országokat is értékelte, és hangsúlyozta, hogy van, ahol emelkedik az esetszám, máshol az iskolakezdés után számítanak a második hullámra. Azokban az országban – például Romániában –, ahol drámai a megbetegedések mértéke, rossz egészségpolitikai döntéseket hoztak. Romániában mondjuk megszüntették a karantént, és ideje korán engedték haza a fertőzötteket.


Nálunk szigorúbb korlátozások vannak érvényben, és ilyen területeken nem lódul meg úgy a megbetegedések száma, de jóslatokba azért nem érdemes bocsátkozni.


Szlávik beltéren mindenkit a maszk használatára buzdít, míg szabadtéren elegendő a megfelelő távolságtartás is. Az infektológus figyelmeztetett, hogy mostanában sokkal inkább a fiatalok között terjed a vírus, náluk lazul a fegyelem, míg korábban az idősebbek betegedtek inkább meg. Súlyosan többnyire az idős, krónikus betegek fertőződnek meg, de ritkán fiatalok is meghalnak.


Szlávik János elmondta, hogy a fegyelmezettség hiányzik sok európai országnál, noha Magyarországon jelenleg jobb a helyzet, csupán néhányan vannak lélegeztetőgépen.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
Savaria Fórum 32. évfolyam 1.szám - 2023.01.21.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Fák közé hajtott egy autó Sitke térségében, a Sárvár felé vezető szakaszon
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
legfrissebbek
Megszakadt a Falco veretlenségi sorozata, megálljt parancsolt a címvédőnek a DEAC
A debreceniek a Szolnok után a címvédő orra alá is borsot törtek és 75-81-re nyertek az Aréna Savariában.
Komáromba utazik az SZKKA
Vasárnap este 6 órától a Komáromban lép pályára a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) NB/I B-s női kézicsapata. Mindkét gárda 21 ponttal várja az összecsapást.
Wagner András Sétány avatóünnepség lesz február 6-án
Az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. tette közzé a Wagner András Sétány avatóünnepség részletes programját.
Egis Körmend: Bravúros győzelem Fehérváron
A férfi kosárbajnokság 18. fordulójában a vasi együttes meglepetésre 73-82-re nyert az Aronic-Alba Fehérvár vendégeként.
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.