km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
A felelősség és a tét közös: dr. László Győző alpolgármester bejegyzésében pontos tájékoztatást kért a kórháztól a járványhelyzetről

A felelősség és a tét közös: dr. László Győző alpolgármester bejegyzésében pontos tájékoztatást kért a kórháztól a járványhelyzetről

200 feletti koronavírusos beteget ápolnak a szombathelyi kórházban, előfordul, hogy máshova kell betegeket irányítani, ez derül ki az intézmény főigazgatójának legfrissebb nyilatkozatából. Megszólalt dr. László Győző, egészségügyért felelős alpolgármester is az utóbbi napok nyilatkozatai miatt.

Napok óta jelennek meg különböző nyilatkozatok a szombathelyi korobavírus-helyzetről, illetve a kórházban ápoltak számáról, arról, hogy  az intézmény mennyire leterhelt. Kedd óta többféle hír is napvilágot látott, pénteken dr. László Győző, Szombathely egészségügyért felelős alpolgármestere arra kérte a kórházat, hogy pontos információkkal lássák el a szombathelyieket.  Összefoglaltuk a heti történéseket, illetve közreadjuk dr. Nagy Lajos kórházigazgató legfrissebb nyilatkozatát és dr. László Győző Facebook-posztját. Elvezényelt és visszatért orvosok

 

Dr. Nemény András kedden arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy naponta 5-9 koronavírus fertőzött hal meg a Markusovszky kórházban. Több mint 180 covidos beteget kezelnek itt. Bár eredetileg a szombathelyi intézmény nem szerepelt a járványkórházak listáján, de már itt is szükség van a koronavírusos betegek ellátására.
A polgármester azt is mondta, hogy szeretnék elérni, hogy a korábban Győrbe vezényelt orvosaink és az asszisztensek visszatérhessenek Szombathelyre.

 

Az írásra a megyei kórház igazgatója a megyei pártlapnak küldte el a válaszközleményét, ebben az írta, „Jelenleg a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház egyetlen egy dolgozója sem végez a győri kórházban egészségügyi ellátást. Korábban valóban történt kirendelés, mikor a győri Petz Aladár kórház volt kijelölve a járványügyi feladatokra és a Markusovszky kórház nem, de ez a járványügyi helyzet változásával megszűnt.”
Nagy Lajos azt is közölte, hogy a kapacitás bővíthető, hiszen 117 olyan ágy van a Markusovszky Kórházban, amely alkalmas lélegeztetésre.


Nemény András polgármester válaszában jelezte, a védelmi bizottság kedd reggeli ülésén nem tudtak minderről:

A kórház igazgatója épp csak azt felejtette ki a közleményből, hogy (hogy hogynem) pont ma vezényelték  vissza egy hónap után az orvosokat Győrből, azaz mostantól tudjuk használni a teljes lélegeztetőgép kapacitást. Bármi is vezetett ide, örülök,  hogy sikerült elérni. A reggeli védelmi bizottsági ülésen  még  azt a tájékoztatás kaptuk, a megyei védekezés  vezetőjétől, hogy több hete  hiába kérik az orvosok hazahívását erre csak remény van.
A felelősség álláspontom szerint azt az országos vezetőt terheli, aki pontosan tudta, hogy Szombathelyen is ellátnak nagy számban covid fertőzötteket, akik közül a súlyos esetek nem szállíthatóak, mégis elvonta az aneszteziológusokat.


Ezután dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is megszólalt, Facebook-posztjában azt írta, ő kérte az Operatív Törzstől az orovosk visszarendelését.
 

"Múlt pénteken felhívtam Lakatos Tibor tábornok urat, az Operatív Törzs vezetőjét a szombathelyi altatóorvosok győri kirendelése megszüntetésének érdekében. A telefonbeszélgetés alatt jelen volt Prof. Dr. Nagy Lajos, kórházunk főigazgatója is. Tábornok úr tájékoztatott arról, hogy orvosaink hamarosan visszatérnek Szombathelyre. Az erről szóló hivatalos döntés már hétfőn meg is született."


A történet itt nem állt meg, szerdán aztán dr. Kecskés László főorvos, városi képviselő (Fidesz-KDNP) egy videóban mondta el, szerinte mi a helyzet a kórházban.
 

Hozzátette: Azt kell mondanom, sajnos folytatódik az a tendencia, amit az október végi közgyűlésen is tapasztaltunk. Akkor Nemény András tájékoztatást adott a vírushelyzetről, amit helyénvalónak tartottam, de már akkor azt vizionálta, hogy rövidesen össze fog omlani az egészségügy. Én jeleztem akkor is: az ő feladata a tájékoztatás, nem pedig a pánikkeltés. A kettő között éles a határ. Nem az a feladatunk, hogy olcsó politikai haszonszerzés céljából egymásnak ugrasszuk az embereket, és pánikot keltsünk a lakosságban. 

 


Nem sokkal azután, hogy a videó megjelent, Bokányi Andrienn szombathelyi tanácsnok-képviselő osztotta meg vírusfertőzött nagymamája történetét - a mentők csak hosszabb egyeztetés után kaptak utasítást arra, hogy melyik kórházba vihetik a beteget. 


Nagy Lajos: 200-nál több fertőzöttet ápolnak Szombathelyen
 

A kórház főigazgatója pénteken adott interjút a Szombathelyi Televíziónak:
 

 - Az első ápolási egység 17 ágyas volt, amikor kezdett megtelni, kezdeményeztük a dolgozók visszavezénylését, hiszen egy másik ápolási egység megnyitásához ezekre a dogozókra szükség volt. Ez meg is történt, és amikor polgármester úr kiállt a tájékoztatót megtartani, a dolgozóink már nem voltak távol. Azt szerettem volna elkerüni, hogy a lakosság körében felesleges ijedelmet okozzon ez a sajtónyilatkozat. A kórház betegeinek ellátása biztosítva van. Az említett napi 5-9 elhunytnak legfeljebb a fele valós adat, és a kórház lélegeztetőgép-kapacitása is megfelelő, jelenleg 14 lélegeztetésre alkalmas üres ágyunk van, személyzettel - mondta el  a főigazgató.
 

- A kórház tehát el tudja látni a feladatait, de a kapacitás véges, ezért rendkívül fontos, hogy a lakosság felelősen viselkedjen, és tartsa be a járványügyi előírásokat, valamint legyenek türelemmel, hiszen az egészségügy leterheltsége óriási, és az egyéb betegségben szenvedőket is éppúgy el kell látni, hangúlyozta Nagy Lajos. Most 200 fölötti fertőzöttet ápolnak Szombathelyen. A szabad ágyszám napról napra változik, ezért van az, hogy más kórházba irányítják a betegeket, és máshonnan is kerülnek ide páciensek - zárta szavait dr. Nagy Lajos.


Dr. Nemény András még csütörtökön reagált dr. Kecskés László szavaira:
 

- Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 17 lélegeztetőgépnél több nem tud működni, amíg az aneszteziológusok vissza nem jönnek. Ezt a helyzetet mondtam el nagyon őszintén, amit egyébként korábban már több mindenki megírt, én például a Vas Népében is olvastam, hogy betelt a covid-osztály. Senki nem nyilvánította ezt korábban rémhírkeltésnek, én azt gondolom, a tényeket őszintén kell elmondani. Az is igaz, hogy onnantól kezdve, hogy visszajöttek az orvosok, újra tud működni a rendszer, és elvileg tudnak fogadni mindenkit, a gyakorlatban azonban több szombathelyi értesített minket arról, hogy Szombathelyre viszik őket, hanem más városba, ami előtt értetlenül állunk.


László Győző: a felelősség és a tét közös


Pénteken egy hosszabb posztban megszólalt dr. László Győző, Szombathely egészségügyért is felelős alpolgármestere és egyebek mellett jelezte, a kórház korábban arra hivatkozott, hogy csak az Operatív Törzs josult információkat szolgáltatni adott kérdésben - most mégis másképp történt. A város külön e-mail címet hozott létre, ide várják a pozitív és negatív kórházi tapasztalatokat 
 

Az igazság mindig utat tör magának -  Gondolatok az elmúlt napok eseményeiről 

Az év eleje óta küzdünk a koronavírus-járvánnyal, próbáljuk elviselhetőbbé tenni a mindennapjainkat, megmenteni a gazdaságot és működésben tartani a város egészségügyi rendszerét. Együtt, közösen, mindannyiunkért. Dolgozunk azért, hogy mihamarabb kilábaljunk ebből a nehéz időszakból és a legrövidebb idő alatt tudjon talpra állni a város.


Mindezek mellett most úgy érzem, meg kell állnom egy kicsit és hangot kell adnom a véleményemnek.

Nemcsak az egészségügyért is felelős alpolgármesterként, hanem szombathelyi polgárként is elképedve nézem azokat a sajtóban megjelenő felháborodott nyilatkozatokat, melyek a Markusovszky kórház leterheltségével és dr. Nemény András polgármester úr tájékoztatásával kapcsolatban születtek.

Nézzük akkor a tényeket.


Tény, hogy szombathelyi orvosok heteken keresztül a győri kórházban teljesítettek szolgálatot, tehát városunk kórházában nem állt rendelkezésre a teljes orvosi kapacitás. 


Tény, hogy lassan betelnek a kórházaink, ez alól nem kivétel a szombathelyi sem, és egyes betegeket Szombathelyről más városok kórházaiba kell átirányítani.


Tény, hogy ez a helyzet nem jó a szombathelyieknek, hiszen kevesebb orvos értelemszerűen kevesebb beteget tud ellátni. Mind a kórház igazgatója, mind a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke kezdeményezte visszahívásukat Szombathelyre, mégsem történt semmi.


Ezért emelte fel hangját városunk polgármestere, dr. Nemény András is, aki egyben tájékoztatta a szombathelyieket a valós helyzetről. Nem vádolt, nem hibáztatott, nem támadott senkit, csak az emberek elé tárta a tényeket. És kérte vissza az orvosainkat, mert most minden egyes emberre szükség van.


A nyilatkozat napján orvosaink visszatértek a városba, és újra szombathelyi betegeket gyógyítanak. Egy nappal később a kormánypárti sajtó már attól zengett, hogy dr. Nemény András pánikot keltett, politikai haszonszerzésből adta közre információit, amik tulajdonképpen nem is valós tényeken alapultak. De miért tenne ilyet? Nem is értem annak az abszurditását, hogy amikor Szombathelyen emberek halnak meg, abból hogyan tudna bárki is politikai hasznot kovácsolni? Milyen kifordult gondolatmenet ez?!


Nem értem dr. Kecskés László képviselő urat sem. Vagyis de, sajnos értem, és ez baj. Meg kell védeni a mundért, hiszen a NER rendszerében minden szép és jó, aki ettől eltérőt állít, azt csakis politikai haszonszerzésből, pánikkeltési céllal teheti. Persze amikor ő fogalmaz meg kritikát, pl. az orvosi ügyelettel kapcsolatban, az nem politikai haszonszerzés, „csupán féltő aggódás”, vagy „szakmai javaslat”. Nyilván. Értjük. 

Nézzük itt is a tényeket.


Tény, hogy dr. Kecskés Lászlóval egyazon testületekben dolgozunk, mind a Védekezést Segítő Tanácsadó Testületben, mind a város Egészségügyi Bizottságában, ugyanazokkal az adatokkal, információkkal. Ezek hiteles adatok, melyre polgármester úr is támaszkodik munkája során.


Tény, hogy a Vas Megyei Védelmi Bizottság vezetője még kedd délelőtt sem kapott tájékoztatást arról, hogy orvosaink visszatértek Szombathelyre.


Tény, hogy ezekben a testületekben eltérő véleményt, adatot, információt képviselő úr nem közölt, valamennyien egyetértettünk a helyzet súlyosságát illetően.


Tény, hogy maga Orbán Viktor miniszterelnök úr mondta még hétfőn, hogy „amennyiben ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel”.


Tény, hogy dr. Kecskés László Orbán Viktort nem kérte számon.


Talán szerencsés lenne, ha a kórház rendszeresen tájékoztatást adna a valós helyzetről, adatokról. A járvány a világ valamennyi országának egészségügyi rendszerét próbára teszi, de az embereknek joga van korrekt tájékoztatást kapni és tisztán látni. Nem kell félni a nyilvánosságtól. Szombathely város lakói bizonyították, hogy felelősséggel és fegyelmezetten néznek szembe a legnehezebb kihívásokkal is.


Beszédes az is, hogy korábban a kórház hivatalos kommunikációjában mindig arra hivatkozott, hogy az Operatív Törzs jogosult információkat szolgáltatni egy adott kérdésről. Nem hiszem, hogy dr. Kecskés László esetében kivételeztek volna, ezért nyilatkozatát politikai természetűnek tekintem és úgy is kezelem. 


A valóság azonban folyamatosan szembejön. A rokonságban, a baráti társaságokban, munkahelyeken és az iskolákban is. Mindannyian itt élünk, nagyon sokan ismerjük egymást. Mindenkinek vannak történetei. Az igazság mindig utat tör magának. Ezért arra kérjük a város lakóit, hogy küldjék el akár pozitív, akár negatív tapasztalataikat, kórházi élményeiket az igazsag@szombathely.hu e-mail címre vagy írják meg üzenetben a város hivatalos Facebook-oldalán (Szombathely MJV), hogy ezeknek a történeteknek az ismeretében még tisztább és igazabb képet kapjunk a valóságról.


A fentiek ellenére még mindig hiszem, hogy mindannyian ugyanazt a célt követjük pártpolitikától függetlenül: megvédeni a szombathelyiek egészségét és a lehetőségeinkhez képest a legminimálisabbra csökkenteni az elhunytak számát. Ahogy Kecskés képviselő úrral szavaival most is egyetértek: „nincs helyük és idejük a politikai csatározásoknak.”


A köszönetnek viszont most is ideje van. Köszönet illet mindenkit, aki a kórházban és az alapellátásban dolgozik. Hálával tartozunk az orvosoknak, szakápolóknak, nővéreknek, betegszállítóknak, asszisztenseknek, diszpécsereknek, mentőknek és minden egészségügyben dolgozónak, akik nap mint nap erejükön felül teljesítenek mindannyiunkért.


A felelősség és a tét is közös: Szombathely sorsa, saját családtagjaink és barátaink élete. Közös célunk eléréséhez pedig elengedhetetlen megismerni az igazságot, melynek nincsenek alternatívái.

dr. László Győző

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.