km/óra
  2020.09.23., szerda  •  Tekla napja
A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön

A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön

Az annunciáta nővérek egykori rendházában alakították ki a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját. Iroda és közösségi helyiségek állnak a rászorulók rendelkezésére, a gyerekeket pedig játszószoba várja. Az alapítvány a társadalom perifériájára szorult embereken igyekszik segíteni adományokkal, foglalkozásokkal, képzésekkel és ügyintézéssel.

 

A 30-as évektől kezdve egészen a tavalyi év elejéig az annunciáta nővérek anyaháza volt a Horváth Boldizsár körúti épület. Alagsorában lelt otthonra az egyházmegye Szent Márton Köpenye nevű alapítványa: júniusi beköltözésük óta több helyiséget is felújítottak, ahol beszélgetésre, foglalkozásokra, közösségi programokra is lehetőség nyílik. 


Asbóth Mária, a Szent Márton Köpenye Alapítvány kuratóriumi tagja az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az egész alapítványt 2 nagyon fontos gondolat hatja át, az egyik, aminek híján vannak, az előítélet-mentesség, és a másik, az esélyegyenlőség megteremtése mindenki számára. És mivel ez egyházi alapítvány, nyilván Krisztus gondolatait követi, vagyis a felebaráti szeretet talaján áll.


Az alapítvány legfőbb célja a rászoruló családok támogatása. Mindenkinek igyekeznek személyre szabott segítséget nyújtani, ezért otthonukban is felkeresik, hogy megismerjék őket és körülményeiket.


Gombos Adrienn, az alapítvány munkatársa hozzátette, hogy ezeknek a találkozásoknak, családlátogatásoknak során nagyon sok minden kiderül. Van, ahova gáztűzhely szükséges, van, ahova hűtőszekrény, van, ahol most az iskolakezdés jelent rettentő nagy problémát. Több ilyen csalájuk is van, és erre a megkapott információra építve próbálják a segítséget szervezni.


Az alapítvány a hátrányos helyzetű csoportokat is támogatja. A munkanélkülieknek és az alacsony iskolai végzettségűeknek képzést nyújtanak, kapcsolatot tartanak kábítószerfüggőkkel, roma származásúakkal, fogva tartottakkal és börtönből szabadultakkal, hogy elősegítsék beilleszkedésüket. A járvány idején 50 család, mintegy 150 gyermek rendszeres meleg ételéről gondoskodtak: önkéntesek vitték az ebédet 3 hónapon át minden nap a nehéz sorsúaknak. Nyáron pedig a gyerekek vakációját igyekeznek színesebbé tenni különböző programok szervezésével. Jelenleg 14 állandó önkéntessel dolgoznak, de minden jószándékú ember támogatását örömmel fogadják. 

Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
Savaria Fórum 29. évfolyam 34. szám - 2020.09.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől mintavételi hely nyílik a MÁV-rendelő udvarán
Hétfőtől három területen vezetnek be újabb korlátozásokat Ausztriában
A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a szövetségi kormány csütörtökön további szigorítást jelentett be. Hétfőtől csak tíz ember tartózkodhat zárt térben magánünnepségeken és rendezvényeken, kibővül a védőmaszkok követelménye, az éttermekben pedig csak ülve lehet fogyasztani, olvasható az orf.at-n.
Szigorú maszkviselési szabályok, 23 órakor bezáró szórakozóhelyek – megjelent a kormányrendelet
Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett.
Újabb iskolában jelent meg a koronavírus
Szijjártó: vasárnaptól megszűnnek a korlátozások a Magyarország és Németország közötti személyforgalomban
Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton közösségi oldalán.
legfrissebbek
Gyorstesztek tömeges alkalmazására készül a bajor kormány
A kórokozó jelenlétét nagyjából negyed óra alatt kimutató gyorstesztek tömeges alkalmazásával egészítik ki a koronavírus-járvány elleni védekezést Bajorországban.
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Czeglédy Csaba, független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának vendége. Megkérdeztük a politikust a városvezetés új bérlakástervéről, amely magántulajdonosok bevonásával mérsékelné a lakhatási nehézségeket.
EU-csúcs:koronavírus-veszély miatt egy héttel elhalasztják a találkozót
Egy héttel elhalasztják az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek e hétre tervezett csúcstalálkozóját, miután pozitív lett a koronavírustesztje az Európai Tanácsot vezető Charles Michel egyik munkatársának.
Orosz hackerek támadhattak meg egy németországi kórházat
Orosz hackerek hajthattak végre informatikai támadást a németországi Düsseldorf egyetemi klinikája ellen.
Pontos lista az októberi és a novemberi lomtalanítási időpontokról
A Szomhull a közérthetőség kedvéért készített egy pontosabb összefoglalót a lomtalanítás menetéről, melyben egyébként nem történt semmi változás.