km/óra
  2020.10.25., vasárnap  •  Blanka, Bianka napja
A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön

A felebaráti szeretet talaján állva segítenek a nehéz helyzetben lévőkön

Az annunciáta nővérek egykori rendházában alakították ki a Szent Márton Köpenye Alapítvány központját. Iroda és közösségi helyiségek állnak a rászorulók rendelkezésére, a gyerekeket pedig játszószoba várja. Az alapítvány a társadalom perifériájára szorult embereken igyekszik segíteni adományokkal, foglalkozásokkal, képzésekkel és ügyintézéssel.

 

A 30-as évektől kezdve egészen a tavalyi év elejéig az annunciáta nővérek anyaháza volt a Horváth Boldizsár körúti épület. Alagsorában lelt otthonra az egyházmegye Szent Márton Köpenye nevű alapítványa: júniusi beköltözésük óta több helyiséget is felújítottak, ahol beszélgetésre, foglalkozásokra, közösségi programokra is lehetőség nyílik. 


Asbóth Mária, a Szent Márton Köpenye Alapítvány kuratóriumi tagja az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az egész alapítványt 2 nagyon fontos gondolat hatja át, az egyik, aminek híján vannak, az előítélet-mentesség, és a másik, az esélyegyenlőség megteremtése mindenki számára. És mivel ez egyházi alapítvány, nyilván Krisztus gondolatait követi, vagyis a felebaráti szeretet talaján áll.


Az alapítvány legfőbb célja a rászoruló családok támogatása. Mindenkinek igyekeznek személyre szabott segítséget nyújtani, ezért otthonukban is felkeresik, hogy megismerjék őket és körülményeiket.


Gombos Adrienn, az alapítvány munkatársa hozzátette, hogy ezeknek a találkozásoknak, családlátogatásoknak során nagyon sok minden kiderül. Van, ahova gáztűzhely szükséges, van, ahova hűtőszekrény, van, ahol most az iskolakezdés jelent rettentő nagy problémát. Több ilyen csalájuk is van, és erre a megkapott információra építve próbálják a segítséget szervezni.


Az alapítvány a hátrányos helyzetű csoportokat is támogatja. A munkanélkülieknek és az alacsony iskolai végzettségűeknek képzést nyújtanak, kapcsolatot tartanak kábítószerfüggőkkel, roma származásúakkal, fogva tartottakkal és börtönből szabadultakkal, hogy elősegítsék beilleszkedésüket. A járvány idején 50 család, mintegy 150 gyermek rendszeres meleg ételéről gondoskodtak: önkéntesek vitték az ebédet 3 hónapon át minden nap a nehéz sorsúaknak. Nyáron pedig a gyerekek vakációját igyekeznek színesebbé tenni különböző programok szervezésével. Jelenleg 14 állandó önkéntessel dolgoznak, de minden jószándékú ember támogatását örömmel fogadják. 

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Új tulajdonosa van Savaria Szállónak: kilenc hónap után kifizette az ajánlattevő a 470 milliós vételárat
Kicsengette Krosnow Property Kft. a Nagyszálló vételárát, a cég tulajdonjogát be is jegyezték: ezzel előrelépés megtörtént az ikonikus, de nagyon rossz állapotban lévő szálloda régóta húzódó ügyében. A dolognak azért van pár szépséghibája, egyebek mellett az, hogy a várossal hónapokig nem állt szóba a felszámoló. 
Ipkovich György: amikor egyszemélyes volt a frakció
Önkormányzati képviselő, egyszemélyes frakció, polgármester, országgyűlési képviselő, bizottsági elnök – dr. Ipkovich György az elmúlt harmincból huszonnyolc éven át dolgozott közvetlenül a szombathelyiek érdekében.
A csereként beállt Tóth Barna szállította a Haladás győzelmét Kazincbarcikán
A vendégek fölénye és a rengeteg próbálkozás a 88. percben érett góllá, a hajrában pedig már nem volt válasza a Kazincbarcikának.
Súlyosan megsérült a Kawasaki motorral árokba sodródó motoros Zsédenynél
A 84-es főúton, Zsédeny és Hegyfalu között történt a baleset. A motoros férfiért mentőhelikopter érkezett.
Bérgyilkos végzett az orosz Forma 1-es pilóta apjával
Bérgyilkos orvlövész végzett szombaton Alekszandr Petrov vállalkozóval, a viborgi járási képviselőtestület tagjával, Vitalij Petrov első orosz Forma 1-es pilóta apjával.