km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
A falubeliektől is lopott, élettársát is megverte Szombathelyen a vádlott

A falubeliektől is lopott, élettársát is megverte Szombathelyen a vádlott

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönre és 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, akinek a próbaidő tartamára elrendelte pártfogó felügyeletét. A bíróság kötelezte a vádlottat a magánfelek részére kártérítés és 158.278 forint bűnügyi költség megfizetésére is, közölte az ügyészség.

 

A vádlott többek között 2020. április 21-én éjjel az ajtót befeszítve behatolt egy vasszilvágyi lakóházba, majd bement az alvó házaspár szobájába, ahonnan – a közvetlenül az ágy mellett lévő dohányzóasztalról – eltulajdonította a feleség tulajdonát képező Samsung Galaxy táblagépet. A bűncselekménnyel okozott kár 48.000 forint, amelyből 45.000 forint kár térült meg a vádlottól történt lefoglalással, és a sértett részére történt kiadással, mivel a táblagépben 3.000 forint rongálási kár keletkezett. Az ajtó befeszítésével okozott kár 7.870 forint, amely nem térült meg.


A vádlott 2020. január 2-án Szombathelyen a Markusovszky utcában előzetes szóváltást követően kirúgta élettársa lábait, aki emiatt a földre esett, s amikor a sértett felkelt a vádlott tenyérrel arcon ütötte. Ezt követően ismételten kirúgta a nő lábait és az újfent a földre eső, majd onnan felkelő és a kórház területére bemenekülő sértett után ment, ahol őt ismételten tenyérrel arcon ütötte. Ekkor a sértett segítségért kezdett kiabálni, mire a helyszínen tartózkodó rendőrök megakadályozták a további tettlegességet. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett el. A vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban – így különösen az utcán és a kórház területén tartózkodókban - megbotránkozást, riadalmat keltsen.


A terhelt 2020. június 8-án az éjszakai órákban egy vasszilvágyi lakóházba az ablakon keresztül bemászott, ahonnan a szobából jogtalanul elvitte a sértett tulajdonát képező Polymobil típusú benzines segédmotoros kerékpárját, amellyel közlekedett, majd azt két nap múlva visszavitte a sértetthez. Továbbá jogtalanul magával vitte a házból és jogtalanul eltulajdonított 2 db hajvasalót (3.000 forint) és 1 db kasza tartozékot (2.000 forint), amelyből 3.000 forint a hajvasalók lefoglalásával és a sértett részére történt kiadással megtérült.


A vádlott 2021. október 6-án Szombathelyen kölcsönkérte a sértettől az annak tulajdonát képező UMF Hardy 4 típusú kerékpárt a hozzá tartozó zárral együtt azzal, hogy azt másnap vissza fogja adni. A vádlott ígérete ellenére a kerékpárt a sértett részére nem adta vissza, hanem azzal sajátjaként rendelkezve azt 2021. október 8-án értékesítette egy tanú részére, akinek azonban arról, hogy a kerékpár bűncselekményből származik nem volt tudomása. A bűncselekménnyel okozott kár 116.000 forint, amelyből – mivel a kerékpárt a tanú a sértettnek visszaszolgáltatta – 85.000 forint kár térült csak meg, tekintettel arra, hogy a kerékpár a vádlott birtokában megrongálódott, illetve a zár sem került vissza a sértetthez.


2021. december 31-e és 2022. január 1-je közötti – ma már közelebbről meg nem határozható időben – pedig egy szombathelyi lakóház udvarára – a kerítésen átmászva – behatolt és az ott lévő kerékpár tárolóból jogtalanul eltulajdonította a sértett tulajdonát képező UMF Hardy 4 típusú - le nem zárt - kerékpárját. A lopással okozott kár 85.000 forint, amely kár – a kerékpárnak a gyanúsítottól történt lefoglalásával és a sértett részére történt kiadással megtérült.


Az ítélet jogerős.


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint