km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
A falakon túl, szabadon – Fonyód-Bélatelepen táboroztak a Neumann iskolások

A falakon túl, szabadon – Fonyód-Bélatelepen táboroztak a Neumann iskolások

A Szombathelyi Neumann János Általános Iskola 2024. június 23. és 30. között Fonyód-Bélatelepen táborozhatott. Az egyhetes időszakot Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozta. Az iskolából 4 felnőtt, továbbá 20 ötödikes és hatodikos gyermek vehetett részt a táborozáson.

Az iskolából többségében olyan gyermeket választottunk ki, akik az iskola falain belül kevésbé tudják megmutatni azt az oldalukat, amit igazán csak Bélatelepen láttunk. 
A táborozás alatt a diákokkal sok élményben volt részünk. Megnéztük Fonyódot, hajókáztunk, illetve Balatonbogláron a látnivalókon túl a bobozás fortélyait is elsajátítottuk. 

Érdekes módon nemcsak ezeken a programokon oldódtak fel a gyerekek, hanem a naplementében való sétáláson a Balaton partján, az ebéd utáni relaxációk során, csapatépítő feladatokban, a rengeteg beszélgetésben, melyeket vagy külön-külön vagy beszélgetőkörben valósítottunk meg. A diskurzusok alatt sok olyan dolog kiderült, ami bizony sokuknál akár több éven át a felszín alatt bujkált, ugyanakkor megoldásra vár a következő tanévtől.

Fontos megemlíteni, hogy az étterem – ahol étkeztünk – különös figyelmet fordított ránk. Bármit kérhettünk ebédre, sőt, a bevásárlásban is segédkeztek.

A tábor elején megbeszéltük a gyerekekkel, hogy nem használhatják napközben a telefonjukat, csak reggel és este kaptak 20-20 percet, hogy a szüleikkel tudjanak beszélni. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy kiszabaduljanak az online-tér fogságából, s tudjanak nyitni egymás felé is. Ennek jótékony hatását egy diák így fogalmazta meg a tábor végén: „Ez a tábor megtanított arra, hogy telefon nélkül is van élet.” 

A tábor végére már annyira összeszoktak a gyerekek egymással és a tanáraikkal, hogy egy tanuló ezt mondta: „Ez egy igazi banda família!”. Majd egy lány hozzátette: „Ezentúl minden évben el kell ide jönnünk a tanárokkal!”.

Az utolsó estére kissé mindenki elérzékenyült, hiszen tényleg jól éreztük magunkat, s a fiatalok ritkán élhetnek meg ilyen erejű közösségi összefogást. Ezért fontos kiemelni, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben rendkívül fontosak ezek a kötetlen programok, a beszélgetések, az olyan kirándulás, táborozás, amely lehetővé teszi a gyerekek kiszabadulását a „mókuskerékből” , s segíti egymás megismerését, elfogadását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a városi önkormányzatnak és a SZOVA Zrt.-nek, hogy egy életre szóló, élményben gazdag hetet adtak ajándékba nekünk.

 

Mihajliv Renáta 
(az iskola egyik tanára, táboroztató)

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.