km/óra
  2021.09.21., kedd  •  Máté, Mirella napja
A fabatkák kertje: egymásnak feszül a jó és a rossz

A fabatkák kertje: egymásnak feszül a jó és a rossz

Hosszú szünet után újra közönség előtti bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház. Horgas Béla A fabatkák kertje című mesegyűjteménye ihlette az előadást, amelyben jó és rossz feszül egymásnak, miközben a történet rámutat a természet védelmének fontosságára is. A játék során a színészek kommunikálnak a nézőkkel, az eseményeket a gyerekek reakciói is alakítják.

 

A fabatkák kertje bárhol lehet. Lakói csendesek, bölcsek, nem ismerik a hazugságot, sem a pénzt, életüket a szeretet és a szépség irányítja. De mint oly sokszor, a külvilág megirigyli a boldogságot: Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. Ám ezek a kincsek nem olyanok, mint ahogy azt a rablólányok elképzelik. Sok-sok kaland, izgalom és nevetés során kiderül, mit is rejt a fabatkák kertje.


Veres András rendező kiemelte, nem közhely, hogy valahogy fel kellene már fogni, és a gyerekeknél kell elkezdeni, hogy nem urai vagyunk, hanem a részei az életnek, a természetnek. Hozzátette, ezt Horgas Béla sok humorral és könnyedén írja, nem didaktikus, de érthető, ha nem tiszteljük a természetet, abból baj lesz.


A bemutató a Kőszegi Várszínházzal együttműködésben valósul meg, ez a tizedik közös produkciójuk.


A Mesebolt Bábszínház társulata ebben a felemásra sikeredett évadban is végig dolgozott, jelen voltak az online térben, öt új előadás készült el úgy, hogy tudták, nem léphetnek közönség elé. Így nagyon nehéz volt az alkotómunka, a bábszínház nézők nélkül teljesen elárvult - mondta el Kovács Géza igazgató. Májustól újra játszanak, de sok a bizonytalanság. A gyerekközönség csak védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezhet, kérdés, hogy lesz-e érdeklődés. A járványhelyzet a következő évadra is rányomja a bélyegét, a társulat is átalakul.


"A következő évadban azokat az előadásokat visszük tovább, amit bemutattunk az elmúlt évben, minimális lesz az új bemutatóink száma. Az alkotói kedvet nagyrészt felváltja a reprodukció. Úgy tekintek a következő évre, hogy fontos és jó előadások, de egy feltöltődési, felkészülési év lesz az utána következő évadra, ami reméljük, már egy teljes értékű, alkotói évad lesz" – fogalmazott. 


A bérletes előadások május 31-én indulnak újra. A fabatkák kertjét júniusban mutatják be.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Január elsejéig hosszabbítanák meg a veszélyhelyzetet
A kormány a delta-mutáns terjedése miatt tesz a hosszabbításra javaslatot a parlamentnek.
122 osztály került karanténba Bécsben a tanév első hetében
A 2021/22-es tanév első hetében 270 tanuló és 39 pedagógus koronavírus-tesztje lett pozitív Bécs iskoláiban. Így 122 intézményben került legalább egy osztály karanténba. Christoph Wiederkehr oktatási tanáncsnok szerint minden a várakozások szerint alakul, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma
Ausztriában a napi új koronavírusos megbetegedések számának emelkedése - késleltetve ugyan, de - magával hozta a kórházban ápoltak és az intenzív kezelésre szorulók számának növekedését is - derül ki az egészségügyi hatóságok legfrissebb, hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.
legfrissebbek
NKK: növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Lassan, de továbbra is növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve hétfőn a honlapján.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Futsal: remek mérkőzésen vette el a DEAC veretlenségét a Haladás
A rendkívül kiélezett, sok fordulatot hozó találkozón a szombathelyiek hátrányból tudtak fordítani, a győztes találatot Henrique szerezte.
Elegük lett a montenegrói vendéglátósoknak
Tiltakoznak a montenegrói cégtulajdonosok, mert a kormány bevezette, hogy a vendéglátóhelyek mellett a plázákba lépéskor is oltási igazolást kell felmutatni – adta hírül az MTI.
Húsz fok alatt marad a keddi hőmérséklet
A közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzőek.