km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
A fabatkák kertje: egymásnak feszül a jó és a rossz

A fabatkák kertje: egymásnak feszül a jó és a rossz

Hosszú szünet után újra közönség előtti bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház. Horgas Béla A fabatkák kertje című mesegyűjteménye ihlette az előadást, amelyben jó és rossz feszül egymásnak, miközben a történet rámutat a természet védelmének fontosságára is. A játék során a színészek kommunikálnak a nézőkkel, az eseményeket a gyerekek reakciói is alakítják.

 

A fabatkák kertje bárhol lehet. Lakói csendesek, bölcsek, nem ismerik a hazugságot, sem a pénzt, életüket a szeretet és a szépség irányítja. De mint oly sokszor, a külvilág megirigyli a boldogságot: Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. Ám ezek a kincsek nem olyanok, mint ahogy azt a rablólányok elképzelik. Sok-sok kaland, izgalom és nevetés során kiderül, mit is rejt a fabatkák kertje.


Veres András rendező kiemelte, nem közhely, hogy valahogy fel kellene már fogni, és a gyerekeknél kell elkezdeni, hogy nem urai vagyunk, hanem a részei az életnek, a természetnek. Hozzátette, ezt Horgas Béla sok humorral és könnyedén írja, nem didaktikus, de érthető, ha nem tiszteljük a természetet, abból baj lesz.


A bemutató a Kőszegi Várszínházzal együttműködésben valósul meg, ez a tizedik közös produkciójuk.


A Mesebolt Bábszínház társulata ebben a felemásra sikeredett évadban is végig dolgozott, jelen voltak az online térben, öt új előadás készült el úgy, hogy tudták, nem léphetnek közönség elé. Így nagyon nehéz volt az alkotómunka, a bábszínház nézők nélkül teljesen elárvult - mondta el Kovács Géza igazgató. Májustól újra játszanak, de sok a bizonytalanság. A gyerekközönség csak védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezhet, kérdés, hogy lesz-e érdeklődés. A járványhelyzet a következő évadra is rányomja a bélyegét, a társulat is átalakul.


"A következő évadban azokat az előadásokat visszük tovább, amit bemutattunk az elmúlt évben, minimális lesz az új bemutatóink száma. Az alkotói kedvet nagyrészt felváltja a reprodukció. Úgy tekintek a következő évre, hogy fontos és jó előadások, de egy feltöltődési, felkészülési év lesz az utána következő évadra, ami reméljük, már egy teljes értékű, alkotói évad lesz" – fogalmazott. 


A bérletes előadások május 31-én indulnak újra. A fabatkák kertjét júniusban mutatják be.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.