km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
A fabatkák kertje: egymásnak feszül a jó és a rossz

A fabatkák kertje: egymásnak feszül a jó és a rossz

Hosszú szünet után újra közönség előtti bemutatóra készül a Mesebolt Bábszínház. Horgas Béla A fabatkák kertje című mesegyűjteménye ihlette az előadást, amelyben jó és rossz feszül egymásnak, miközben a történet rámutat a természet védelmének fontosságára is. A játék során a színészek kommunikálnak a nézőkkel, az eseményeket a gyerekek reakciói is alakítják.

 

A fabatkák kertje bárhol lehet. Lakói csendesek, bölcsek, nem ismerik a hazugságot, sem a pénzt, életüket a szeretet és a szépség irányítja. De mint oly sokszor, a külvilág megirigyli a boldogságot: Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. Ám ezek a kincsek nem olyanok, mint ahogy azt a rablólányok elképzelik. Sok-sok kaland, izgalom és nevetés során kiderül, mit is rejt a fabatkák kertje.


Veres András rendező kiemelte, nem közhely, hogy valahogy fel kellene már fogni, és a gyerekeknél kell elkezdeni, hogy nem urai vagyunk, hanem a részei az életnek, a természetnek. Hozzátette, ezt Horgas Béla sok humorral és könnyedén írja, nem didaktikus, de érthető, ha nem tiszteljük a természetet, abból baj lesz.


A bemutató a Kőszegi Várszínházzal együttműködésben valósul meg, ez a tizedik közös produkciójuk.


A Mesebolt Bábszínház társulata ebben a felemásra sikeredett évadban is végig dolgozott, jelen voltak az online térben, öt új előadás készült el úgy, hogy tudták, nem léphetnek közönség elé. Így nagyon nehéz volt az alkotómunka, a bábszínház nézők nélkül teljesen elárvult - mondta el Kovács Géza igazgató. Májustól újra játszanak, de sok a bizonytalanság. A gyerekközönség csak védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkezhet, kérdés, hogy lesz-e érdeklődés. A járványhelyzet a következő évadra is rányomja a bélyegét, a társulat is átalakul.


"A következő évadban azokat az előadásokat visszük tovább, amit bemutattunk az elmúlt évben, minimális lesz az új bemutatóink száma. Az alkotói kedvet nagyrészt felváltja a reprodukció. Úgy tekintek a következő évre, hogy fontos és jó előadások, de egy feltöltődési, felkészülési év lesz az utána következő évadra, ami reméljük, már egy teljes értékű, alkotói évad lesz" – fogalmazott. 


A bérletes előadások május 31-én indulnak újra. A fabatkák kertjét júniusban mutatják be.

 

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
kapcsolódó cikkek
Nem tartanak istentiszteletet a járvány miatt az evangélikusok
Nem tartanak istentiszteletet a járvány miatt az evangélikusok
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei azt tanácsolják az egyházközségeknek, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől ne tartsanak istentiszteletet.
kapcsolódó cikkek
Nem tartanak istentiszteletet a járvány miatt az evangélikusok
Nem tartanak istentiszteletet a járvány miatt az evangélikusok
A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei azt tanácsolják az egyházközségeknek, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől ne tartsanak istentiszteletet.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.