km/óra
  2022.06.25., szombat  •  Vilmos napja
A csodák idelent születnek: születésnapi beszélgetés Simonné Pável Judittal

A csodák idelent születnek: születésnapi beszélgetés Simonné Pável Judittal

Az értékőrzést, édesapja hagyatékának közkinccsé tételét tekintette szívügyének egész életében Simonné Pável Judit. A néprajzkutató, nyelvész, költő, irodalomszervező Pável Ágoston leányát 95. születésnapja alkalmából kértük emlékei felidézésére.

 

El sem hinnék, mennyire nehéz volt időpontot találni a találkozásra. Jutka néni templomi közösségbe jár, gyakran keresik fel egykori tanítványok, ismerősök, vagy éppen őt hívják egy rendezvényre. Amikor végül leülünk, otthonában süteménnyel kínál, de beszélgetés közben is fel-felpattan, hogy egy-egy régi emléket, fényképet megmutasson. 


– Jutka néni élete nemcsak hosszú, de fordulatos is: ma talán zongorista lenne, ha nem jön közbe a háború, vagy szerzetesnővér, ha 1950-ben nem oszlatják fel a rendeket.


– Az embernek néha nagy lépéseket is meg kell tenni az életében ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Édesapám mindig azt akarta, hogy pedagógus legyek, de én eleinte a muzsikának akartam élni. 20 éves voltam, amikor apám meghalt. A munkásságát még nem is nagyon ismertem. A zene érdekelt, és a könyvek rabja voltam. A Zeneakadémián kezdtem, majd apám kívánságára beiratkoztam a Budapesti Közgazdasági Egyetemre. Egy évet becsülettel el is végeztem, de szerencsére a háború megakadályozta, hogy közgazdász legyek. A háború után viszont nem volt semmi a kezemben. S akkor „összeesküdtek” ellenem a fölnőttek, és rábeszéltek, hogy próbáljak meg különbözeti vizsgával belépni a Tanítóképzőbe. Így kerültem Kőszegre, ahol megismertem a domonkos nővéreket, és 4 évet töltöttem köztük. 


– Egy korábbi beszélgetés alkalmával azt mondta: ezt az időt későbbi éveire is kiható, értékes esztendőknek tekinti.


– Hívő családban nőttem föl, de egészen más környezetben. A nővérek tanítottak meg arra, milyen, amikor az ember igazán jó keresztényként próbál élni. Kisebb-nagyobb sikerekkel persze, hiszen mindenki tudja, hogy az ember egész élete küzdelem a jó és a rossz, az igaz és az álságos dolgok között. 


– A domonkos nővérek hozzáállása szerettette meg a pedagóguspályát is?  


Nagy hatással volt rám, ahogy a gyerekekkel bántak, és nagyon megszerettem a tanítást. 23 évig csak éneket tanítottam, előbb a Rákóczi, majd az Úttörő Utcai Általános Iskolában. A férjem biztatására mentem át a 405‐ös Ipari Iskolába történelmet tanítani. A zömében falusi fiúgyermekek nagyon fogékonyak voltak.  Mindent megértettek, amit az ember mondott, még akkor is, ha nem egészen nyíltan mondta… 


– Milyen volt a kapcsolata a múzeummal? Vannak emlékei abból az időből, amikor még az édesapja is gyakorta megfordult itt? 


Annak idején a könyvtár is a múzeumban volt. Apámnak csak egy íróasztala volt a könyvállványok között. Gyakran bejártam hozzá, és szívesen bóklásztam az épületben, a régi emlékek között. Már a történelem szakra jártam, amikor Szentléleky Tihamér biztatott, hogy írjak egy nagyobb összefoglalást a Savaria Múzeum történetéről, így ez lett a szakdolgozatom témája. Nekem az nem is munka volt, hanem gyönyörűség, mert elolvashattam mindent a kezdetektől. Azóta a mai napig otthon érzem magam a múzeumban! 


– Ma is sokfelé megfordul, emberek veszik körül. Mi jelenti mostanában az örömforrást?


– Alapvetően a családom jelenti az örömöt. De kapok feladatokat is, amikben örömömet lelem. És olyan is van, ami még rám vár. Édesapám levelezése egy rendkívüli kincsesbánya. Jelentős művészekkel és tudósokkal tartott kapcsolatot – Koós Károlytól Weöres Sándoron át Gazdag Erzsiig –, a közös munkájukról tanúskodó leveleket jó lenne kiadni. Semmi más érdemem nincs, mint hogy megőriztem a szépet és a jót, az apám gondolkodását és a tőle tanult életbölcsességet, és ezt próbáltam egész életemben továbbadni. 

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
Savaria Fórum 31. évfolyam 23.szám - 2022.06.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Fergeteges koncertet adott a Kugler zenekar (képgaléria)
100 éve jelent meg James Joyce Ulysses című regénye, Szombathely kétnapos Bloomsday-jel ünnepelte az évfordulót június 16-án és 17-én. A kortárs képzőművészeti kavalkád bővelkedett koncertekben, kiállításokban, alkotói performanszokban és gasztro-élményekben.
Szikora Róbert és az R-Go adott koncertet Szombathelyen (képgaléria)
A rajongók megtöltötték a Fő teret.
TFA-FCC Hungary-Szombathely tűzoltóverseny és koncertek a Fő téren
Szombathely Fő terén rendezik meg a TFA-FCC Hungary-Szombathely, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyt a mai napon.
Felfüggesztették a Gothard iskola egyik tanárát
Ne öntse ki, inkább dobja a kontérbe!
Városszerte kilenc helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj begyűjtésére szolgáló konténert. Szombathely 2021 márciusában csatlakozott a Cseppetsem! Programhoz. Akkor a város 18 óvodájába került gyűjtőedény, tavaly októberben pedig a Vásárcsarnok oldalához tették ki a vakítósárga konténert.
legfrissebbek
Montenegrói győzelem a magyar csoportban a férfi vízilabdatornán
A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a nyolc közé kerülésért játszanak hétfőn, míg a negyedikek - Kanada visszalépése nyomán hárman - az alsóházban (13-15. hely) folytatják.
Hosszú: nagyon kedves volt nekem ez a világbajnokság
Szombati egyéni számban címvédőként negyedik lett 400 méter vegyesen. 
Meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra
A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek.
Rapport a hetedik meccsén kikapott 
Rapport Richárd hat döntetlen után hetedik mérkőzésén kikapott a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős madridi tornáján.
Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát
A kormányszövetség és a NUPES együtt 296 képviselővel rendelkezik. A javaslat elfogadásához 289 szavazat szükséges, ami az abszolút többség.