km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
A Covid a társasházakban is átírta a mindennapokat

A Covid a társasházakban is átírta a mindennapokat

Sok helyen leálltak a társasházakban az elektromos hálózatok felújításával, hogy áramszünetekkel ne akadályozzák az otthoni munkát és a tanulást. Emellett fokozottan ügyelnek a közös használatú helyiségek, lépcsőházak fertőtlenítésére is a harmadik Covid-hullám idején - erről tájékoztatta az SZTV híradóját az egyik szombathelyi lakásszövetkezet. Az is kiderült, több a dugulás, hiszen sokan egyáltalán nem járnak el otthonról, így sokkal nagyobb a terhelés az épületek csatornahálózatán.

 

Sok családnál a nappaliba költözött az óvodai játszósarok, az ebédlőasztal lett az íróasztal. Harmadik hete vannak zárva az óvodák, iskolák, így kicsik és nagyok ülnek órákon át a feladataik, illetve a laptop előtt, online órákon otthonaikban. A szülők egy része is home office-ban dolgozik, ehhez mindenki internetet és áramot használ. Sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve a lakás. Sokan otthon főznek, aztán mosogatnak, rendszeresen használják a mellékhelyiséget és a fürdőt is. Emiatt több a meghibásodás - erről beszélt a híradónak az egyik szombathelyi lakásszövetkezet vezetője. 


Dr. Beliznay Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke elmondta, ha csőtörés vagy dugulás van, azt külsős szakemberekkel javíttatják. Főleg a dugulásoknak növekedett meg a számuk, mivel sokkal többen vannak otthon, több mindent használ az ember.


A lépcsőházakat is rendszeresen takarítani kell, mindenütt fertőtlenítik a felületeket, erre most megint nagyobb hangsúlyt fektetnek. A szokásos söprés, felmosás mellett a villanykapcsolókat és az egyéb, gyakran használt felületeket is végigtörölgetik. 


„Azokban a lépcsőházakban, azokban az épületekben, ahol külsős takarító személyzet van, ott sok probléma nincs. Mert ők tudják, hogyan kell takarítani most a Covid alatt, fertőtleníteni. Probléma ott van, ahol nincs külsős takarító, hanem annak idején a lakók vállalták, hogy ők takarítanak. Be van osztva, hogy kire, mikor kerül a sor. Azt nem tudjuk leellenőrizni, hogy aki éppen soros, megcsinálja-e a takarítást, a fertőtlenítést. Tehát rájuk van sajnos bízva. Gond szokott lenni az albérletekkel” - tette hozzá az elnök hangsúlyozva, ha az albérlő nem vállalja a takarítást, akkor azt a tulajdonosnak kell megoldania, akár úgy is, hogy személyzetet kell ehhez biztosítania.


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.