km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai

A cégek és iskolák a digitalizáció motorjai

Szlovéniában is egyre nagyobb lehetőségként tekintenek a digitális technológiák meghonosítására. A magyarlakta Muravidék, az osztálytermektől a helyi vállalkozásokig, élen jár az innovációban. 

 

A digitális technológiák dinamikus fejlődésével a digitális átalakulás korát éljük, a digitális társadalom felé vezető út pedig napi szinten hoz olyan digitális megoldásokat, amelyek fejlesztik az emberek digitális kompetenciáját, megkönnyítik a mindennapi életüket, fejlesztőleg hatnak az oktatásra, valamint fellendítik a versenyképességet és az innovációt.

 

Ennek érdekében a Szlovén Digitális Innovációs Központ elsősorban a kis- és középvállalkozások digitális átalakulására összpontosít. Az irány nem véletlen: a nemzetközi és országos kutatások is azt mutatják, hogy sok a kiaknázatlan lehetőség a szlovéniai piacon. Az intézet igazgatója, Katja Mohar Bastar hozzáfűzte: „Tavaly a szlovén vállalatok digitalizáltságának a mértékéről készítettünk felmérést. Ebből kiderült, hogy a szlovén vállalatok 22 százaléka rendelkezett kidolgozott digitális stratégiával, azok 40 százaléka pedig tisztában volt a digitalizáció fontosságával. Ez azt jelenti, hogy a digitalizáció kezdetén vagyunk, és nem a vége felé tartunk.” 

 

A lendvai székhelyű, robothegesztő rendszereket és hegesztő automatizálási megoldásokat fejlesztő VIRS élen jár a technológiai fejlődésben. A cég vezetője, Aleš Puklavec elmondta: „Gondoskodunk arról, hogy egy-egy fejlesztési projekt teljes egészében digitalizált legyen. Például egy robotcella építésekor virtuális digitális modellt, digitális ikret készítünk róla, amelyet a valós robotcella megépítése előtt teljes egészében átnézünk és ellenőrzünk. A digitalizálás célja elsősorban az emberek mentesítése a rutinmunkától, az ismétlődő munkafolyamatoktól, amelyek közben hibák fordulhatnak elő. A célunk a hatékonyabb, gyorsabb és dinamikusabb munka. Az új technológiák bevezetése nagyobb erőfeszítést követel, és alkalmazkodást az új rendszerekhez, viszont a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.” A vállalat szoros együttműködést ápol a Lendvai Kétnyelvű Középiskolával. Sok diák töltötte már náluk a szakmai gyakorlatát, és ösztöndíjjal is támogatják a fiatalokat.

 

A muravidéki magyar közösség egyik legfontosabb bázisának számító iskolában egyébként a tanórákon is innovatív megoldásokra törekednek. Tomšič Tibor igazgatóhelyettestől tudta meg a Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója, hogy a régióban elsőként itt, a Kéttannyelvű Középiskolában vezették be az e-asszisztenst, az e-naplót. A rendszerek nagy könnyítést jelentettek a tanároknak, különösen az osztályfőnököknek. Az igazgatóhelyettes hozzátette: „A diákok már digitális bennszülöttek, tehát egy olyan korban élünk, amelyben elengedhetetlen a digitalizáció, viszont van a digitális oktatásnak néhány buktatója is. Itt talán ki lehetne emelni azt, hogy nem minden diáknak van egyforma lehetősége a minőségi digitális oktatásra, hiszen nem mindenki rendelkezik megfelelő számítógéppel és internettel, így ők könnyen lemaradhatnak.”

 

Az új uniós költségvetési ciklusban 7,6 milliárd euró jut majd a tagországok innovációs fejlesztését támogató Digitális Európa programra. A támogatási elképzelések négy területre összpontosítanak: a digitális készségek fejlesztésére, a vállalkozások digitális átalakulására, a biztonságos és fenntartható digitális infrastruktúrák további kiépítésére és a közszolgáltatások digitalizálására. 


Szlovén RTV Magyar Műsorok Stúdiója

kapcsolódó cikkek
Digitális reklám az egy százalékokért
Digitális reklám az egy százalékokért
Megjelent a rendelet, lesz néhány szóbeli érettségi
Megjelent a rendelet, lesz néhány szóbeli érettségi
Megjelent az idei érettségi részleteit szabályozó kormányrendelet, ebből kiderül, hogy a csak szóbeli vizsgákkal rendelkező tantárgyakból megtartják a szóbeli érettségiket.
címkék
kapcsolódó cikkek
Digitális reklám az egy százalékokért
Digitális reklám az egy százalékokért
Megjelent a rendelet, lesz néhány szóbeli érettségi
Megjelent a rendelet, lesz néhány szóbeli érettségi
Megjelent az idei érettségi részleteit szabályozó kormányrendelet, ebből kiderül, hogy a csak szóbeli vizsgákkal rendelkező tantárgyakból megtartják a szóbeli érettségiket.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.
Folytatódnak az útfelújítások
A Derkovits-lakótelepen és Oladon kezdődtek meg a munkálatok.