km/óra
  2021.05.14., péntek  •  Bonifác napja
Gyásznap: 76 éve érte pusztító bombatámadás a várost

Gyásznap: 76 éve érte pusztító bombatámadás a várost

76 éve, 1945. március 4-én pusztító bombatámadás érte Szombathelyt. Több mint 400-an haltak meg, találatot kapott a Székesegyház, elpusztult számos középület és lakóház. A város gyásznapján koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.

 

1944 decemberében lényegében Szombathely lett az ország fővárosa, ide tette át székhelyét több minisztérium, ezzel célponttá vált a város. 140 ezer körülire duzzadt a lakosságszám, rengeteg menekült érkezett.  A légitámadások 1944 októberében kezdődtek, a gépek a repteret és a vasútállomást célozták. A lakosság naponta többórás légi riadóktól szenvedett. 1945. március 4-én a délelőtti jelentések már előrevetítették a tragédiát. Nem sokkal dél után pusztító bombatámadás érte a várost. Az amerikai B-24-es Liberátorok több százas kötelékben, 9 km magasan szálltak a város fölött. 20 perc alatt, öt hullámban összesen 118 bombát dobtak a városra. Találat érte a Székesegyházat is, a toronyóra 12 óra 47 perckor megállt. Beomlott a szentély kupolája, a freskók helyén óriási lyuk tátongott.


Lakóházak, középületek dőltek romba, az áldozatok számát 423-ra becsülik. Szombathely az ország ötödik legromosabb városaként érte meg a háború végét. 


A gyásznapon minden évben koszorúzással emlékeznek a városvezetők. Dr. Nemény András polgármester Bokányi Adrienn, Szuhai Viktor és Németh Ákos tanácsnokkal együtt a Ferences rendház falán lévő emléktáblánál helyezett el koszorút és mécsest, majd az egykori Városháza és színház helyén, a Berzsenyi téren hajtott fejet dr. László Győző, Horváth Attila és Horváth Soma alpolgármesterekkel közösen. Az emlékezés a Székesegyház Romkert felőli oldalán lévő táblánál ért véget, amely a nagytemplomot ért bombatalálatra, és Marosfalvy Antal tűzszerészre emlékezik, aki az egyik fel nem robbant töltetet hatástalanította. 


Dr. Nemény András Youtube-videót tett közzé a gyásznapon.

 


Az AGORA kegyeleti megemlékező összeállítást tett közzé Youtube-csatornáján. A félórás filmben Katona Attila történész előadása hallható, közreműködik Szabó Róbert Endre színész és Pintér Anikó népdalénekes.

 


A Szombathelyi Televízió 2007-ben a Történelmi séták Szombathely sorozat utolsó részeként Minden odavész... címmel forgatott dokumentumfilmet a bombázásról egy mérlegkészítő- és javító mester naplója alapján. Az epizódot szombaton és vasárnap műsorára tűzi a Szombathelyi Televízió. 

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Horvátországba is lehet utazni bármilyen oltással
Magyarország és Horvátország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között.
57 új fertőzött Vasban, 1541 Magyarországon, 106-an meghaltak
1541 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.898-ról 22.955-re nőtt.
35 új fertőzött Vasban, 1680 Magyarországon, 124-en meghaltak
1680 az új fertőzött, elhunyt 124 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.863-ról 22.898-ra nőtt.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
legfrissebbek
Sporttörténelmet írt a magyar bringás
Valter Attila átvette a vezetést az összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán.
Két szabadnap jár a MÁV-nál az oltásért
Már a cég dolgozóinak 40 százaléka túl van az oltakozáson.
Hétvégére is marad a borús idő
Jellemzően a hétvégén is borúsabb, csapadékosabb lesz az időjárás. Egyelőre nem tér vissza a héten tapasztalt nyárias meleg, 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók.
Doppingolhatott a 14-szeres paralimpiai bajnok
Nagy-Britannia legeredményesebb paralimpiai bajnokát, a 14-szeres aranyérmes Sarah Storeyt azzal vádolják, hogy visszaélt az engedélyezett asztmagyógyszer használatával, vagyis doppingolt.
Diszkontáron adná el az önkormányzati bérlakásokat a kormány - tiltakoznak a polgármesterek
Több tízmilliárd forinttal csökkentené Szombathely ingatlanvagyonát a kormány törvénytervezete, amely szerint jelentős kedvezménnyel vásárolhatnák meg a városi bérlakásokat az önkormányzatoktól a bérlők. Az ellenzéki települések polgármesterei közösen tiltakoznak a lépés ellen, írja dr. Nemény András polgármester.