km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
A befektető csak ígért, a  város megépíti

A befektető csak ígért, a  város megépíti

Igazi magyar modern mese a zanati bicikliútól szóló történet: szerződés is volt, látszólag a kölcsönös akaratból sem volt hiány, de amikor teljesíteni (építeni) kellett volna, akkor valahogyan megálltak a dolgok, az idő pedig ment, a kerékpárút épült is, meg nem is.

 

13 évvel ezelőtt egyezett meg az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó, liechtensteini székhelyű HORWAT Investment Kft. a szombathelyi önkormányzattal abban, hogy a vállalkozás a keleti városszélen fekvő ingatlanát belterületté nyilvánítja a közgyűlés. Ennek fejében a társaság vállalta, hogy 1850 méter hosszú bicikliutat épít Zanatig – így mindenki jól járt volna: az ingatlantulajdonosok megkezdhették az értékesítést, a városnak pedig nem kellett pénzt áldozni a bicikliút építésére. Az angol nyelvben win-win (mindkét fél győztes) szituációnak nevezik az ilyen megállapodásokat, de itt csak a befektetők nyertek.

 

Az egyezség óta áruház, gyorsétterem és kocsimosó is épült a területre, ennek ellenére a cég csak részben teljesítette a vállalását. Az önkormányzat tavaly megelégelte a társaság folyamatos ígérgetését és az időről-időre előbukkanó osztrák urak magyarázkodását, és úgy döntött, önerőből építi meg az utat. A kormányzati elvonások miatt az elhatározás veszélybe került, de aztán a választási kampányra készülő dr. Hende Csaba képviselő 1,2 milliárdos, célzott kormányzati támogatásokat tartalmazó pakkjában benne szerepel a világ leglassabban készülő bicikliútjára szánt összeg is, 300 millió forint érkezik erre a célra. Hogy mi vezetett a végtelenített szüttyögéshez, arra az önkormányzat is kíváncsi volt, így létrehozta a Zanati kerékpárút létesítését vizsgáló ideiglenes bizottságot, ennek elnöke, Putz Attila képviselő (ÉSZ!) összegezte a tapasztalatokat.

 

Végtelenített időhúzás 

 

Ha tényleg meg akarták volna építeni ennyi idő alatt, akkor már rég elkészült volna, a cég nem tett eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek, mondta el a nagyon rövid végkövetkeztetést lapunknak a több ülést is tartó testület vezetője. Putz Attila felidézte, hogy minden évben volt mozgás az ügyben, ami azt a látszatot keltette, hogy történik valami, valójában a képviselők közül senki nem érezte magáénak a zanatiaknak nagyon is fontos ügyet, szinte mindig háttérbe szorult. A Horwat Investment egyébként azt vállalta, hogy Zanattól a Pick lakótelepig megépíti a kerékpár- és gyalogutat, villanyvilágítással, vasúti átjáróval együtt – a régi főútvonal északi oldalán 1850 méter hosszan.

 

Ebből végül 225 méter szakasz készült a Zanati út déli felén a Varasd utca és a nagy körforgalom között, erős jóindulattal kerékpározható útnak minősítették a sportáruházhoz vezető Bálványkő utcát (ami egyébként menekülőútvonal a Zanat felől érkezőknek a reggeli dugók idején, és elég tempósan haladnak rajta az autósok), illetve a Külső-Zanati útra vezető, forgalom elől el nem zárt magánutat.

 

A projektben a legnagyobb rész és falat igazából innét következne, meg kellene építeni a Zanatig tartó, csaknem 1 kilométeres részt, benne a vasúti átjáróval. A hiányzó szakaszhoz a Külső-Zanati út északi oldalán kellene területeket kisajátítani, az első tervek már 2012 elkészültek, azonban a további lépések megakadtak. Az évek során a Horwat Investment azt állította, készen vannak az engedélyes tervek erre a szakaszra is – de kiderült, nincsenek ilyenek. 2018-ban a cég a várostól kért segítséget a kisajátításokhoz, aminek a költségeit átvállalták volna teljes mértékben. Ehhez kértek egy szerződéstervezetet az önkormányzattól, ami valamiért elmaradt, de azért a kisajátításokat elindította az önkormányzat.
 

A módosítás módosítása

 

Az igazán nagy balhé tavaly tavasszal robbant ki az ügyben, ekkor az új városvezetés előszedte az agyonmódosított szerződést, hogy lássák, mi is a helyzet a választási ígéretek között szereplő kerékpárúttal. Ekkor derült ki, hogy az utolsó, 2018-as megállapodást a cég nem írta alá. Az önkormányzat új megállapodást készített (300 millió forint értékű fedezettel), ám ebből kihátrált a vállalkozás, így az önkormányzat úgy döntött, saját maga építi meg az utat, a költségeket pedig behajtja a cégen – az ügyből per lett, a bíróság dönt majd kérdésben. Az engedélyes terveket a jelenlegi városvezetés elkészíttette a sportáruház mögötti bekötő úttól Zanatig, a Külső-Zanati út mellett fekvő területek értékbecslése is zajlik, Putz Attila bizakodó, hogy a 950 méteres rész előkészítése és – szükséges körök után – a munka is megkezdődhet. A képviselő egyértelműen fogalmazott:

 

– A saját véleményem az, hogy a 2008-as tartalommal kell megépülnie a kerékpárútnak, felesleges csűrni-csavarni a dolgot. Azon dolgozunk, hogy a körforgalomtól a Külső-Zanati útig vezető 600 méterrel kezdjünk valamit, illetve a 86-os főúton való átkelést is meg kell oldanunk, ha ezek megvannak, akkor lesz kész a zanati bicikliút, ami egyébként régi vágya a városrészen élőknek.

kapcsolódó cikkek
Zanati bicikliút: 12 év elszelelt
Zanati bicikliút: 12 év elszelelt
Tizenkét év is kevés volt ahhoz, hogy megépüljön Pick-telepet és Zanat városrészt összekötő kerékpárút. A város vizsgálóbizottságot állított fel, hogy az derítse ki, miért nem teljesítette a vállalását a külföldi tulajdonban lévő cég, amely kifejezetten jól járt azzal, hogy az önkormányzat belterületté nyilvánította az ingatlanját.
Szent László-napot tartottak Zanaton
Szent László-napot tartottak Zanaton
címkék
kapcsolódó cikkek
Zanati bicikliút: 12 év elszelelt
Zanati bicikliút: 12 év elszelelt
Tizenkét év is kevés volt ahhoz, hogy megépüljön Pick-telepet és Zanat városrészt összekötő kerékpárút. A város vizsgálóbizottságot állított fel, hogy az derítse ki, miért nem teljesítette a vállalását a külföldi tulajdonban lévő cég, amely kifejezetten jól járt azzal, hogy az önkormányzat belterületté nyilvánította az ingatlanját.
Szent László-napot tartottak Zanaton
Szent László-napot tartottak Zanaton
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió
A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.
legfrissebbek
Putyin megerősítette Nehammerenek, hogy Ausztria továbbra is kapni fogja az orosz gázt 
A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin felhívta Nehammer figyelmét arra, hogy az ukrán hatóságok szabotálják az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.
Vasúti csapórudat tört le a pótkocsival a 86-os főúton
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt 100.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű férfit, közölte az ügyészség.
Ukrajnai háború - Zelenszij: a nagyhatalmak "flörtölnek" Oroszországgal ahelyett, hogy megszorongatnák 
Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy interjúban kifejezte véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész elhúzódó háborút folytatni Ukrajna ellen, legalább az év végéig, de talán még annál tovább is.
Visszaáll a normál látogatófogadás a hazai börtönökben
A látogatófogadásra ismét négy kapcsolattartó érkezhet a fogvatartottakhoz az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében és újra lehetőség nyílik a büntetés-végrehajtási intézeten kívüli kapcsolattartásra is.
A közgyűlést értékelték a frakciók: a SZOVA új vezérigazgatója mindenkinél téma volt
Közös megegyezéssel távozik a SZOVA éléről dr. Németh Gábor vezérigazgató, helyére Kovács Cecíliát, a Sportközpont és Sportiskola vezetőjét nevezte ki a közgyűlés. Június 1-től pedig Molnár Miklós lesz a Szombathelyi Távhőszolgáltató igazgatója. Tegnap zárt ülésen döntöttek személyi ügyekről a képviselők. A mai sajtótájékoztatókon erről, valamint a költségvetésről és a Fadrusz János utca felújításáról esett a legtöbb szó.