km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
A bécsi reptéren hétfőtől 190 euróért lehet koronavírus-tesztet kérni

A bécsi reptéren hétfőtől 190 euróért lehet koronavírus-tesztet kérni

Hétfőtől a bécsi repülőtéren fizetős PCR-teszteket kínálnak majd, melynek során orr- vagy torokmintát vesznek, hogy leteszteljék az utasokat koronavírusra. Az eredményre két-három órát kell várni. Negatív eredmény esetén nem szükséges az országba való belépéskor előírt 14 napos karanténba vonulni, írja a krone.at.

 

Eddig a repülőtérre érkező utasoknak vagy fel kellett mutatniuk egy 4 napnál nem régebbi orvosi igazolást arról, hogy nem Covid-19-fertőzöttek vagy két hétig karanténba kellett vonulniuk az előírásoknak megfelelően. A jövőben ezt az igazolást a helyszínen is meg lehet szerezni a PCR-teszt segítségével. 


A repülőtérre érkező, vagy az onnan induló utasok telefonon és e-mailben akár előre foglalt időpontra is bejelentkezhetnek koronavírus-tesztre. A laboratórium az Office Park 3-ban (földszint) található a repülőtéren. A páciensektől torokmintát vesznek, maximum 3 óra alatt megvan az eredmény. A laboratórium 190 eurót (körülbelül 70 ezer forintot) számít fel a magánszolgáltatásért. Ha valakinek pozitív lesz a tesztje, természetesen értesítik a hatóságokat, akik megteszik a megfelelő lépéseket a további kezelésre. A szolgáltatás nemcsak az utasok számára elérhető, hanem minden érdeklődő számára.


A repülőtér közleménye szerint a teszt segítségével az utazás biztonságosabb és egyszerűbb lenne mind az üzletemberek, mind a magánszemélyek számára a jelenlegi szabályozás mellett. A Bécsből induló utasok az eredményt 4 napig más országban is használhatják, ahol a beutazáshoz orvosi igazolás szükséges arról, hogy az illető nem fertőzött. 


A hatóságok által bevezetett rendeletek és a repülőtér által alkalmazott kiegészítő óvintézkedések azonban továbbra is fennmaradnak, függetlenül a PCR-tesztektől: a testhőmérsékletet minden érkező utasnál megmérik. Ezt követően minden olyan utazónak, aki nem tud igazolást felmutatni negatív koronavírus-tesztről, annak 14 napos karanténba kell vonulnia. A terminálban mindenkinek az arcot és szájat eltakaró maszkot kell hordania.


Ausztriába harmadik országok állampolgárai a schengeni övezeten kívülről nem léphetnek be, kivéve ha állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. A repülőtér továbbra is csak korlátozottan üzemel, egyelőre csak Doha, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Lisszabon, Minszk és Szófia érhető el menetrendszerinti járatokkal.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.