km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
A bábszínház rejtelmeibe is beavatják a szülőket

A bábszínház rejtelmeibe is beavatják a szülőket

A veszélyhelyzet kihirdetése után gyorsan kiderült, hogy a társadalomnak nagy igénye van a közös élményre és a kultúrára. Ezt a művészvilág is gyorsan felismerte és számtalan kreatív előadás született, amik online formában jutottak el a közönséghez. Így indította útjára a szombathelyi Mesebolt bábszínház is előbb a minden napra egy mese, majd a Bábszínház Otthon sorozatát.

 

Kovács Géza igazgató elmondta, az alapvetés az volt, hogy ne egy öncélú magamutogatás legyen, hanem egy olyan technikába avassák be a szülőket és a gyerekeket, amelyeket otthon is el tudnak készíteni, otthoni körülmények között, otthoni eszközökkel, konzerves dobozból, lepedő, árnyékokkal, papírból.


A Mesebolt Bábszínház egykori tagjai, Takács Dániel és Lehőcz Zsuzsi most Debrecenben élnek és dolgoznak. Báb-stream-ház elnevezésű facebookos bejelentkezéseik során a színház élő varázsát igyekeznek megteremteni internetes felületen ennek minden szépségével és buktatóival. Előadásaik második legnagyobb nézői táborát Szombathely adja. Takács Dániel elárulta, hogy a nézők nemcsak virtuálisan, hanem bizonyos értelemben materiálisan is helyet foglalhatnak a nézőtéren. Mindenki küldhet egy fotót magáról és ezt kifüggesztik a bábszínházuk nézőterére és úgy játszanak, hogy amikor a képekre néznek, tudják, hogy azok az emberek valóban a kamerák mögött is látják őket. 


Minden színház újabb és újabb formákat talál ki a működés kiszélesítésére, ezzel megtartva a nézők bizalmát és a társadalmi szerepvállalást, de még sokáig megválaszolatlanul maradnak olyan kérdések, mint hogy mernek-e majd színházba menni az emberek, lesz-e anyagi lehetőségük bérletet venni, mi lesz az elmaradt előadásokkal. Egyszóval a kiszámíthatatlanság még sokáig marad.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldal
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak