km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
A bábszínház rejtelmeibe is beavatják a szülőket

A bábszínház rejtelmeibe is beavatják a szülőket

A veszélyhelyzet kihirdetése után gyorsan kiderült, hogy a társadalomnak nagy igénye van a közös élményre és a kultúrára. Ezt a művészvilág is gyorsan felismerte és számtalan kreatív előadás született, amik online formában jutottak el a közönséghez. Így indította útjára a szombathelyi Mesebolt bábszínház is előbb a minden napra egy mese, majd a Bábszínház Otthon sorozatát.

 

Kovács Géza igazgató elmondta, az alapvetés az volt, hogy ne egy öncélú magamutogatás legyen, hanem egy olyan technikába avassák be a szülőket és a gyerekeket, amelyeket otthon is el tudnak készíteni, otthoni körülmények között, otthoni eszközökkel, konzerves dobozból, lepedő, árnyékokkal, papírból.


A Mesebolt Bábszínház egykori tagjai, Takács Dániel és Lehőcz Zsuzsi most Debrecenben élnek és dolgoznak. Báb-stream-ház elnevezésű facebookos bejelentkezéseik során a színház élő varázsát igyekeznek megteremteni internetes felületen ennek minden szépségével és buktatóival. Előadásaik második legnagyobb nézői táborát Szombathely adja. Takács Dániel elárulta, hogy a nézők nemcsak virtuálisan, hanem bizonyos értelemben materiálisan is helyet foglalhatnak a nézőtéren. Mindenki küldhet egy fotót magáról és ezt kifüggesztik a bábszínházuk nézőterére és úgy játszanak, hogy amikor a képekre néznek, tudják, hogy azok az emberek valóban a kamerák mögött is látják őket. 


Minden színház újabb és újabb formákat talál ki a működés kiszélesítésére, ezzel megtartva a nézők bizalmát és a társadalmi szerepvállalást, de még sokáig megválaszolatlanul maradnak olyan kérdések, mint hogy mernek-e majd színházba menni az emberek, lesz-e anyagi lehetőségük bérletet venni, mi lesz az elmaradt előadásokkal. Egyszóval a kiszámíthatatlanság még sokáig marad.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldal
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.