km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
A bábszínház rejtelmeibe is beavatják a szülőket

A bábszínház rejtelmeibe is beavatják a szülőket

A veszélyhelyzet kihirdetése után gyorsan kiderült, hogy a társadalomnak nagy igénye van a közös élményre és a kultúrára. Ezt a művészvilág is gyorsan felismerte és számtalan kreatív előadás született, amik online formában jutottak el a közönséghez. Így indította útjára a szombathelyi Mesebolt bábszínház is előbb a minden napra egy mese, majd a Bábszínház Otthon sorozatát.

 

Kovács Géza igazgató elmondta, az alapvetés az volt, hogy ne egy öncélú magamutogatás legyen, hanem egy olyan technikába avassák be a szülőket és a gyerekeket, amelyeket otthon is el tudnak készíteni, otthoni körülmények között, otthoni eszközökkel, konzerves dobozból, lepedő, árnyékokkal, papírból.


A Mesebolt Bábszínház egykori tagjai, Takács Dániel és Lehőcz Zsuzsi most Debrecenben élnek és dolgoznak. Báb-stream-ház elnevezésű facebookos bejelentkezéseik során a színház élő varázsát igyekeznek megteremteni internetes felületen ennek minden szépségével és buktatóival. Előadásaik második legnagyobb nézői táborát Szombathely adja. Takács Dániel elárulta, hogy a nézők nemcsak virtuálisan, hanem bizonyos értelemben materiálisan is helyet foglalhatnak a nézőtéren. Mindenki küldhet egy fotót magáról és ezt kifüggesztik a bábszínházuk nézőterére és úgy játszanak, hogy amikor a képekre néznek, tudják, hogy azok az emberek valóban a kamerák mögött is látják őket. 


Minden színház újabb és újabb formákat talál ki a működés kiszélesítésére, ezzel megtartva a nézők bizalmát és a társadalmi szerepvállalást, de még sokáig megválaszolatlanul maradnak olyan kérdések, mint hogy mernek-e majd színházba menni az emberek, lesz-e anyagi lehetőségük bérletet venni, mi lesz az elmaradt előadásokkal. Egyszóval a kiszámíthatatlanság még sokáig marad.

 

Fotó: Mesebolt Bábszínház Facebook-oldal
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.