km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
A 90 éves Mária nénit köszöntötte dr. László Győző

A 90 éves Mária nénit köszöntötte dr. László Győző

Otthonában látogatta meg és köszöntötte fel 90. születésnapja alkalmából dr. Szente Géza Imrénét dr. László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere.

 

Mária néni Szombathelyen született, 4 éves volt, amikor szülei elváltak. Hárman voltak testvérek. Szülei válása után édesanyjával Vaskeresztesre költöztek. Édesanyja újra férjhez ment. 9 éves korában nevelőapja egy baleset miatt elhunyt. A 4 elemi iskolát Vaskeresztesen végezte. Visszaköltöztek Szombathelyre, a Zárdában járt iskolába. 12 éves volt, amikor édesanyja Budapestre ment dolgozni. Ekkor a 3 gyermek a Zárdában bentlakással folytatta tanulmányait, majd édesanyja révén Veszprémben az angolkisasszonyoknál tanult. 1944-ben Vaskeresztesre költözött.


Tanulmányait Szombathelyen a kereskedelmi iskolában folytatta, 1949-ben érettségizett. 1950. január 1-jén állt munkába, a Városi Tanácsnál 3 nagy téglagyár számviteli munkáját végezte 1964-ig. Munka mellett mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett. 1964-ben a LATEX gyárban helyezkedett el, osztályvezető helyettes volt, ott dolgozott 1985. augusztus 6-ig, nyugdíjazásáig. 1952-ben kötött házasságot, férje jogász volt, őt 15 évvel ezelőtt veszítette el. Két gyermekük született, akik közül lánya él Szombathelyen, fia pedig Pécsen.


A mindig jó kedvű Mária néni szomorúan mesélte, hogy nagyon nehezen viselte a járvány időszakát, mivel nagyon egyedül érezte magát, kimozdulni nem lehetett. De ekkor is sokat olvasott, és rejtvényt fejtett. A Kálvária templomba jár, otthonában főz, önmagát ellátja. Örökbe fogadott Soma nevű kutyáját nagyon szereti.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.