km/óra
  2024.04.25., csütörtök  •  Márk napja
A 90 éves Herczeg Imrénét köszöntötte a polgármester

A 90 éves Herczeg Imrénét köszöntötte a polgármester

Személyesen köszöntötte fel 90. születésnapja alkalmából Herczeg Imrénét dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, olvasható a város honlapján.

 

Mint írják, Herczeg Imréné Farkas Magdolna 1933. március 3-án születetett egy békés megyei kisfaluban, Magyarbánhegyesen. Édesapja földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozott és tartotta el a családot, az édesanyja pedig a nagy háztartást vezette és nevelte a gyermekeket. Magdolna néni 16 évesen a békéscsabai kórház konyhájára került, mint kézilány és kezdett el dolgozni. Az évek múlásával kitanulta a szakácsmesterséget, élete részévé vált a főzés tudománya. Ízig vérig szeretett sütni és főzni, bármikor képes volt fejből elmondani bármilyen étel receptjét; fejben még ma is főz, szívesen ad tanácsot még ma is menyének, unokáinak sütéssel, főzéssel kapcsolatban.


Férjhezmenetele után Szombathelyen telepedett le a család. Itt a Húsipar konyháján kezdett el dolgozni, majd a Claudius Szálló hidegkonyhájára került, ahol kitanulta a hidegtálak elkészítésének fortélyait. A későbbiekben nagyon sokan kérték fel hidegtálak készítésére egy-egy családi ünnepségre. Végül a MÁV Járműjavító Intézet konyhájára került, főszakácsként dolgozott ott, ahol is igyekezett a vasi ízek közé belopni az alföldi ízesítést, alföldi ételek elkészítését. Bárhol is fordult meg, ételeivel, kelt tésztáival, süteményeivel mindig sikert aratott.


A MÁV-konyhájáról ment nyugdíjba. Nyugdíjaztatása után is aktív maradt, állandóan kereste az elfoglaltságot, soha nem unatkozott. Parkerdei kiskertjébe járt ki rendszeresen, örömmel kertészkedett, a kis konyhakertjében nevelgette a zöldségeket és virágokat. A téli időszakban pedig sütéssel-főzéssel töltötte idejét gyermekei és unokái örömére.


A családban szállóigévé vált egy mondata: miután rákérdeztek egy-egy ételre, mégis mennyi kell az alapanyagokból, csak annyit mondott: "Gondolom szerint. Azt érezni kell!" Buktái, bejglijei és pogácsái, valamint az igazi alföldi töltött káposztái utánozhatatlanok, egy egyszerű levest is csodásan tudott ízesíteni.


Élete legfontosabb célja mégis az volt, hogy 2 gyermekét szinte egyedül, tisztességgel felnevelje. Ennek érdekében éjt nappallá téve dolgozott, másod- de sokszor harmadállást is vállalva. Két gyermeke, 4 unokája és 3 dédunokája a mai napig örül annak, hogy ilyen dolgos, aktív példaképük lehet az édesanya, nagymama és dédike.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak