km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
99 kontra 1: Karácsony Gergely új politikai mozgalom indítását jelentette be

99 kontra 1: Karácsony Gergely új politikai mozgalom indítását jelentette be

Szombaton Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson, majd bejelentette, hogy elindítja a 99 Mozgalmat.  A kezdeményezés alapítói között van dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is. 

A mozgalom létrehozói így fogalmazták a céljukat.

"Magyarország következő fejezete minden magyar története lesz. A mai kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, boldog életet kínáló hazát teremtünk. Itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99%-nak érdekeit képviseli a leggazdagabbak 1%-a helyett."

Magyarország újraegyesítése, a kirekesztés és a megbélyegzés megszüntetése, a közjó szolgálata - ezek olvashatóak a célok között. Az egyes területekről külön összefoglaló készült, ezek az alábbiak: Szociális jóvátétel, igazságos gazdaságpolitika, a demokrácia és az autonómiák megerősítése, a  vidéki Magyarország felemelése, európai színvonalú egészségügy, esélyteremtő oktatászöld Magyarország, átláthatóság és korrupció elleni harc, a magyar nemzet helye a világban. 
Az utóbbi fejezetben ezt írják:


 „A magyar emberek legnagyobb része elszántan Európa-párti, a Fidesz kitartó Unió- és nyugatellenessége ellenére is. Az ezt egymás után, évek óta megerősítő felmérések világosan mutatják, hogy Magyarország – dúljanak a különböző táborok között bármilyen elkeseredett viták is – a nyugat részeként képzeli el magát, és joggal tarthatjuk a harminc évvel ezelőtti rendszerváltás nagy eredményének a „kompország” megérkezését a nyugati oldalra. E kiindulópontból kell szemlélnünk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Orbán-rendszer tesz, hogy miközben learatja a nyugati szövetségi rendszerekből származó előnyöket, egyidejűleg kétes és veszélyesen szoros, Magyarországot alávetett helyzetbe sodró kapcsolatokat alakítson ki a keleti birodalmakkal és a közép-ázsiai diktatúrákkal. Nem lehet nem észrevenni azt a hangnemet, ahogyan a Fidesz az amerikai vagy európai uniós bírálatokra reagál, közben pedig azt a negédességet, amellyel az orosz és a kínai politikai befolyásszerzést, vagy az azeri és török tekintélyelvű rendszerek lépéseit üdvözli.”
 
Az alapítók között vannak színészek (a Weöres Sándor Színház volt igazgatója, Jordán Tamás, Alföldi Róbert, Hédl-Szabó Dániel), szakpolitikusok (Andor László volt uniós biztos, Bánfalvi István volt államtitkár, dr. Pusztai Erzsébet, Mellár Tamás, Bozóki András), írók (Kenedi János, Kukorelly Endre).


Több polgármester - köztük dr. Nemény András, Szombathely városvezetője is csatlakozott  - a mozgalomhoz, de találunk diákokat, eladót, munkanélküli olvasztárt is a tagok között.
 

A szombathelyi polgármester így fogalmazott rövid videójában:

Ha Magyarországot olyan közösségnek képzelem el, amely együtt jár egy úton, akkor ennek a közösségnek olyan vezetőt képzelek el, aki mindig tudja, mi a jó irány, aki nem enged senki lemaradni, tudja mikor kell lassítani vagy éppen megállni. Aki tehetségeseket előre engedi, előre küldi, hogy utána ők tudjanak segíteni az egész közösségnek. És aki nem hagyja, hogy kevesek élősködjenek a többieken. Karácsony Gergelyt ilyen vezetőnek látom, hiszek benne. Hiszem, hogy az ő vezetésével büszke magyarok lehetünk saját hazánkban, hiszem, hogy teljes életet élhetünk családjainkkal. Karácsony Gergelyt miniszterelnöknek!


 


A budapesti főpolgármester szombat reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy indul az ellenzéki előválasztáson

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, "egy életünk van és egy hazánk", ő pedig az élete elmúlt bő tíz évét igyekezett a hazája szolgálatába állítani.
Mostani döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, a hazája nagy bajban van, és a sok baj közül talán az a legfontosabb, hogy Magyarországot "egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak". Egyre kevésbé érezzük azt, hogy Magyarország egy és oszthatatlan, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott - jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: elsősorban azt a célt szeretné szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsék. 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Több helyen csaptak fel a lángok Rábapaty határában
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.